Readly Express var klar – nu är Propulsion också det. Daniel Redéns fantomtravare utkräver revansch efter de två senaste årens silverplatser och är den andra hästen att bjudas in till Elitloppet.

Med mindre än tre månader kvar börjar Elitlopps-tempen att stiga så smått. På lördagen kunde den andra hästen till bataljen den sista söndagen i maj säkras. Och det är inte vilken häst som helst – Propulsion kommer.

– Propulsion är den snabbaste hästen i Europa och han är som allra bäst när värmen kommer. Med två andrapris i Elitloppet så förstår nog alla vad vi helst av allt vill vinna. I år ska Propulsion vara i 110 procent form när det är dags för Elitloppet, hälsar tränaren Daniel Redén på elitloppet.se.

Det kommer därmed bli den fjärde raka starten i Elitloppet för Propulsion. Efter att ha slutat fyra i sitt första försök har hästen de två senaste åren inkommit som loppets runner-up. Propulsion gjorde sin senaste start som femma i Prix d’Amérique. På kontot finns över 23 miljoner kronor efter en fantastiskt säsong i fjol som bland annat innefattade segrar Hugo Åbergs Memorial, Åby Stora Pris och Trotting Masters.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Virvlande avslutning av Probo Op – vann på 10,7

Virvlande avslutning av Probo Op – vann på 10,7

Det börjar våras i trav-Sverige. Wim Paals italienare Probo Op var det inte många som hade räknat med i Gulddivisionen, men efter en virvlande avslutning hann han fram till seger på vassa 1.10,7.

Gulddivisionen på Halmstadtravets toppklassiga bana blev en fartfest. Efter det att krutröken lagt sig stod Probo Op överraskande som segrare. Den tioårige italienaren slog till direkt i årsdebuten för Wim Paal på hemmaplan. Det efter ett perfekt lopp för den sylvassa spurtaren.

– Det var en fantastisk häst som ung, han har haft sina problem men nu är han tillbaka. Jag trodde väl egentligen inte han kunde vinna i dag, men det här blev precis hästens lopp. När jag vred på var det som om att koppla på turbon. Han kan matcha de bästa när han är som bäst, sa Wim Paal.

Donatomite kom att anföra loppet i hårt tempo. Efter 09,1 första 500 tog Adrian Kolgjini sats och bytte ut andra utvändigt mot dödens med Dante Boko och kom att se till att farten fortsatt hålls hög; 1.10 blankt vid kilometern. Probo Op avvaktade som sista häst i andraspår, tassade med i rygg genom den sista kurvan och sändes till full attack först 200 meter kvar. From Above-sonen svarade med en skarp avslutning och fångade säkert in en tapper Donatomite kort före mål. Segertiden skrevs till för årstiden mycket trevliga 1.10,7a över 1640 meter. Dante Boko höll starkt från dödens som trea.

Shadow Gar hittade loss

Darling Mearas gjorde sin avskedsföreställning för den svenska publiken i Stoeliten, men fick inte avsluta med seger. En resa loppet igenom i dödens blev för tufft. Segern gick i stället till Shadow Gar, tränad av Jerry Riordan och den här dagen rattad av ”Pipo” Gubellini. Shadow Gar gjorde loppet i rygg på ledande Unrestricted och lyckades hitta ut en bit in på upploppet för att på linjen speeda ned ledaren. 1.12,6a/2140 blev en fin vinnartid.

Mycket Untersteiner i Diamantstoet. Ledande Indian Front stretade emot länge men fick ge slaget vika över upploppet. Då såg segern ut att stå mellan Peter Untersteiners båda Cheerful Rivner och den i vida spår snabbt avslutande Darling Harbour. Men fritt från vinnarhålet hittade Johan Untersteiner med Je t’Aime Lucky som sköt till kvickt och norpade segern på 1.14,3a/2140.

Fjärde raka för Quite A Quality

Conrad Lugauer har en riktigt spännande sort i femårige Quite A Quality som verkligen visade sina kvaliteter vid segern i Klass 2-försöket. Quite A Quality fick göra loppet i dödens, men kopplade grepp in på upploppet och höll strongt undan för utmanande Victory Lee ända till mål. Vinnaren klockades till 1.14,1/2140 meter i denna hästens fjärde raka seger.

…Marcus Lindgren-tränade Adiago Trot hade favoritspelar-nas förtroende i Bronsdivisionen och det blev också seger – även om det var hårt i mål. Secret Mission höll nämligen upp ledningen varför Adiago Trot fick vara tillfreds med att trava i vinnarhålet. Den tappre ledaren såg ut att gå mot segern, men mitt på upploppet kom luckan för Adiago Trot som satte nosen först på linjen. 1.11,8/1640 meter visade klockorna.

Vlad del Ronco imponerar

…Edvin Ceka har en ångvält i femårige Vlad del Ronco. Med Erik Adielsson vid spakarna grejade han en STL-seger i Klass 1 – och det efter en toppinsats. Italienaren avancerades framåt via spåren för att syna dödens med varvet kvar. Trots det tunga upplägget och Thriller Np som utmanade upploppet ned, höll Vlad del Ronco undan. Det på riktigt vassa 1.12,5a full distans.

Magnus Dahlén-tränade Velvet Gio fick en perfekt resa av Carl Johan Jepson i Silverdivisionen – och kunde avgöra väldigt lätt till slut. Efter en resa som tvåa i andraspår kunde man dröja till utgången av sista sväng innan det blev fullt blås. Transcendence kämpade tappert i dödens och Stepping Spaceboy gick en tung långspurt – men Velvet Gio stack bara undan sista biten till seger på 1.13,2a/2640.

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Face Time Bourbon grym i Prix de Sélection - vann med Goop
Nästa nyhet
Face Time Bourbon grym i Prix de Sélection – vann med Goop

Face Time Bourbon grym i Prix de Sélection – vann med Goop

Björn Goop gjorde det igen. Med Sébastien Guaratos läckre fyraåring Face Time Bourbon slog man knock på motståndet när segern ordnades i Prix de Sélection.

Vincennes vintermeeting avslutades på lördagen med pompa och ståt. Huvudnumret Prix de Sélection avgjordes genom att fyraåringarna hade 25 meters försprång på sina ett och två år äldre kollegor. Och det försprånget kom ingen att kunna hämta in på Face Time Bourbon. Den av Sébastien Guarato tränade Ready Cash-sonen visade åter-igen varför han räknas som Frankrikes nästa stora stjärna. I segersulkyn liksom tidigare – Björn Goop.

Face Time Bourbon lämnade aldrig något åt slumpen, utan stack till spets direkt och kom därifrån se till att tempot hölls högt uppskruvat. Första 1175 meterna avverkades efter 10,7 och det var då som Jean-Michel Bazire avancerade fram tuffaste konkurrenten Davidson du Pont mot dödens. Fast den manövern svarade Björn Goop på med att stå ytterligare på gasen. Face Time Bourbon lämnade fältet med flera längder genom sista sväng och var aldrig i förlustfara upploppet ned.

En kanoninsats av den briljante Guarato-travaren som i mål klockades till 1.10,8/2175 meter – en tangering av löpnings-rekordet. Face Time Bourbon tog tolfte segern i fjortonde starten och kontot utökades med 90 000 euro. Davidson du Pont stod i skuggan av vinnaren också för ett fenomenalt lopp, närmade sig över upploppet och gick över mål på 1.10,1 med 25 meter extra att springa. Trea i mål slutade Falcao de Laurma.

Bel Avis – på vassa 1.10,7

Jean-Michel Bazire satt bakom favoriten Bel Avis i Prix de Plateau de Gravelle (40 500 euro) och den tuffe valacken levererade också en toppinsats. Trots en resa utvändigt om ledaren i tufft tempo (09,2 första 1100 meterna) övertog Bel Avis täten in mot sista sväng och stack undan med åtskilliga längder. Även om avståndet krympte den sista biten, var segern aldrig i närheten av fara. Klockorna visade läckra vinnartiden 1.10,7a/2100 meter. Robert Berghs Mindyourvalue W.F. var med i loppet, men kunde inte blanda sig i striden utan fick nöja sig med ett sjättepris.

Freeman när favoriten felade

Prix Louis le Bourg (45 000 euro) för fyraåringarna under sadel fick en oväntad utveckling sedan favoriten Fado du Chêne och även betrodda Flicka de Blary sumpat sina chanser med tidiga galopper. Då såg Yoann Lebourgeois chansen med Freeman de Houelle som tidigt reds till spets och sedan kunde hemföra bucklan i ohotad stil. Segern togs på goda 1.14,0/2850 meter. Tränar vinnaren gör Franck Leblanc.

Ny triumf för Clegs des Champs

Den av Thierry Raffegeau tränade valacken Clegs des Champs har haft en strålande vinter i monté och kunde också infria i Prix Henri Desmontils (40 500 euro). David Thomain red favoriten tidigt till ledningen och efter att ha manglat rejält genom sista sväng, kunde motståndet inte komma i närheten. Det även om Arlington Dream, som stod med tillägg, avslutade tungt i spåren. Clegs des Champs vann på 1.13,9/2850 meter. Digital Ink fanns med i fältet, men föll tillbaka till slut efter en invändig resa.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Readly Express mot Bold Eagle på Rivieran?
Nästa nyhet
Readly Express mot Bold Eagle på Rivieran?

Readly Express mot Bold Eagle på Rivieran?

Ett nytt toppmöte mellan Readly Express och Bold Eagle – det ser ut att bli verklighet nästa söndag. Båda hästarna har Critérium de Vitesse i sikte.

Senast de möttes tog Readly Express en utklassningsseger i Prix de France. Nästa söndag ser det ut som den svenske superstjärnan ska ta sig an Bold Eagle på nytt. Båda hästarna har haft sikte mot klassiska vårtecknet Grand Critérium de Vitesse som körs på banan i Cagnes-sur-Mer den 10 mars med en samlad prispott om 170 000 euro.

Båda finns också med i den preliminära anmälningslistan, som blir definitiv på torsdag. För Readly Express blir det här, i så fall, den första starten över sprinterdistans och därmed ett viktigt led i sin matchning mot Elitloppet. Bold Eagle är i sin tur, regerande mästare i loppet. Bland de övriga som är anmälda till Critérium de Vitesse figurerar namn som Uza Josselyn, Billie de Montfort (tvåa i fjol), Dijon (trea i fjol) samt Jörgen Westholm-tränade Unique Juni.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bazires nya segermaskin - tog sin fjärde raka
Nästa nyhet
Bazires nya segermaskin – tog sin fjärde raka

Bazires nya segermaskin – tog sin fjärde raka

Jean-Michel Bazire har haft en kusligt stark vinter och plockar fram topptravare på löpande band. Nästa snackis är sexårige valacken Dorgos de Guez som med lätthet avgjorde till fjärde raka segern vid Vincennes tävlingar på torsdagen.

Dorgos de Guez, en sexårig valack efter Romcok de Guez är nästa rubrikhäst från Jean-Michel Bazires stjärnspäckade armada. Hästen som i vinter vunnit bland annat Prix Jean René Gougeon har gått fram som en ångvält det senaste året och när han vid torsdagens sport på kolstybben lattjade hem quinté-loppet var det hans fjärde raka – och på sina tolv senaste starter har det blivit tio segrar.

Dorgos de Guez, spelad till storfavorit, kom fram bra som andra häst i andraspår. Där kunde Bazire avvakta till utgången av sista kurvan innan han drog i högertömmen. Valacken svarade med en rykande avslutning, ute i vida spår, och avväpnade ledande Chica des Joudes säkert kort före mål. 1.13,0/2700 meter stannade segertiden vid och förstapriset 28 800 euro. Fyra i samma lopp slutade Jörgen Westholm-tränade Unique Juni som efter en invändig resa avslutade bra på upploppet, utan att få helt fritt spelrum.

Överlägsen treåring

Några av de bästa treåriga hingstarna under sadel gjorde upp i Grupp 2-loppet Prix Félicien Gauvreau (45 000 euro). Favorit gjordes Godigious Deladou till men denne försvann i galopp tidigt. Loppet såg i stället Gala Téjy (e. Atlas de Joudes) tidigt gå till ledningen – och en överlägsen seger. Gatsby Perrine var slutgiltigt avhängd i sista sväng medan Gala Téjy försvann undan till vinst med åtskilliga längder för Paul-Philippe Poloquin på 1.15,3/2700. Christophe Chalon tränar löftet.

Flora Quick skrällde

Skrällseger blev det i Grupp 2-loppet Prix Vindex (36 000 euro) för fyraåringarna. Jean-Michel Bazire hade favoriten i Feydeau Seven men efter att ha släppt ifrån sig spets blev man kvar över mål med gott om krafter kvar. Först över mållinjen i en tajt upplösning var Flora Quick och Gabriele Gelormini som efter att ha gått merparten i loppet i andra utvändigt avslutade snabbast till seger före stallkamraten Fun Quick, båda tränas av Maik Esper. Segertiden blev till 1.14,6/2700.

Vann debuten i monté

…Prix Ali Hawas (45 000 euro) reds för de treåriga tjejerna och fick se Bruno Bourgion-tränade Gee (e. Brutus de Bailly) ta karriärens första seger – här i sin montédebut. Favorit-spelade Guérilla de Simm tog efter en resa i dödens över täten 400 från mål, men skuggande i rygg smög Matthieu Abrivard fram Gee som sedan inte hade några problem att avgöra över upploppet. 1.16,6/2700 blev vinnartiden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Turerna kring Urlo dei Venti - på väg till Sverige?

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson