Åby Stora Pris: Propulsion siktar mot en ny titel

Det är klart för maratonmarschen Åby Stora Pris. Titelförsvararen Propulsion lär nog bli allas favorit – men regerande champion börjar från bakspår.

Fältet till Åby Stora Pris är fulltaligt och startlistan klar. Hemmahästen Explosive Merlot fick sällskap av Jairo och urstarke Usain Henna när de tre sista tog plats på söndagen.

Annars är det nog Propulsion som det mesta av fokus kommer att riktas mot. Daniel Redén-stjärnan vann loppet i fjol efter en oförglömlig duell mot Readly Express och kommer närmast från silvret efter en rykande avslutning i Hugo Åbergs Memorial. ”Proppen”, som vanligt körd av Örjan Kihlström får börja loppet från ett bakspår.

På utmanarsidan finns inte minst Makethemark, som haft en toppsäsong så här långt. Efter bland annat brons i Elitloppet och andrapriset efter just Propulsion i Norrbottens Stora Pris blev det senast seger i S:t Michel-Ajo.

Slåss om segern lär också Milligan’s School göra. Han har i år vunnit Jämtlands Stora Pris och vann senast överlägset på Axevalla. Det stora internationella namnet i årets startfält är den meriterade franske stjärnan Carat Williams.

Förstapriset i Åby Stora Pris är två miljoner kronor.

Här är startlistan:

Åby Stora Pris, 3140 auto:

1 Usain Henna – Jörgen Westholm
2 Jairo – Joakim Lövgren
3 Pastore Bob – Johan Untersteiner
4 Milligan’s School – Ulf Eriksson
5 Carat Williams – Gabriele Gelormini
6 Reckless – Björn Goop
7 Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh
8 Makethemark – Ulf Ohlsson
9 Propulsion – Örjan Kihlström
10 Explosive Merlot – Christoffer Eriksson
11 Cash Okay – Erlend Rennesvik
12 Handsome Brad – Carl Johan Jepson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Hårt i mål när Bold Eagle vann i Belgien

Hårt i mål när Bold Eagle vann i Belgien

Bold Eagle ordnade en ny storloppsseger när han infriade i söndagens Grand Prix de Wallonie. Men det blev en stenhård slutstrid mot Valokaja Hindö.

Sébastien Guarato och teamet kring Bold Eagle åkte över till Belgien för landets förnämsta lopp, Grand Prix de Wallonie, som avgjordes på hippodromen i Mons under söndagen. ”Örnen” motsvarade förväntningarna som storfavorit när han, liksom 2017, vann loppet.

Bold Eagle, för första gången utrustad med Tony le Beller i vagnen, blixtrade till ledningen trots spår åtta bakom bilen. Efter en bit kördes dock Bugsy Malone offensivt fram och tilläts överta täten. När ledaren slog över i en kort galopp på sista bortre långsidan, lyckades Bold Eagle ta sig ut i dödens – och hade kort senare växlat ned ledaren för att möta upploppet i ledningen.

Jean-Michel Bazire-tränade norrmannen Valokaja Hindö skulle dock bjuda strid in på linjen. Med Christophe Martens i sulkyn avslutade Valokaja Hindö strålande efter en resa i andra utvändigt och det var med minsta marginal som Bold Eagle höll undan. Båda klockades till 1.11,0a/2300 meter och en tiondel långsammare travade Billie de Montfort som också spurtade vasst efter en invändig resa.

Bold Eagle, som här tog sin tjugonde Grupp 1-seger genom sin fantastiska karriär, belönades med ett förstapris på 72 000 euro. Nu väntar sannolikt Trotting Masters-finalen på Vincennes den 8 september som nästa start.

Här kan du se loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
E3-kvalen: Aetos Kronos mot ny miljon?
Nästa nyhet
E3-kvalen: Aetos Kronos mot ny miljon?

E3-kvalen: Aetos Kronos mot ny miljon?

Aetos Kronos har redan hunnit med att vinna två miljonlopp i år – nu kan han vara på väg mot ett tredje. Jerry Riordans treåring imponerade stort i uttagningarna till E3 över kort distans.

Uttagningsloppen till E3-finalen över kort distans avgjordes under söndagen på Bergsåker och fick se merparten av favoriterna hålla – och övertyga. En som verkligen gjorde just det var den av Jerry Riordan tränade Aetos Kronos, som i år redan vunnit Treåringseliten och långa E3 – på världsrekord.

Johan Untersteiner satt bakom ultratalangen efter Bold Eagle och körde till och tog över ledningen med varvet kvar. Därifrån var Aetos Kronos helt ohotad och kunde på lätta hovar sprinta undan för att fastställa segertiden till 1.11,1a/1640 vilket var försökens snabbaste.

Global Adventure infriade även favoritförväntningarna, kunde avvakta till in i sista sväng och avgjorde mycket lätt till slut på 1.11,6a/1640 – hästens elfte seger i trettonde starten. Trevligt att skåda var också Belker som återkom som vinnare, efter en liten down-period. Gotlänningen gick till anfall 600 kvar och vann till slut väldigt lätt på 1.12,1a/1640.

Mascate Match vann den långa finalen i överlägsen stil och ser ut att ha ett bra läge för att E3-dubbla. Efter att ha gått till spets efter ett halvvarv skakade hon av sig konkurrenterna i sista sväng för att gå över mål på 1.12,6a/1640. De övriga uttagningarna för ston gick till Global Anarchy (1.12,6a) som imponerade stort då hon svepte fältet genom sista sväng och MargaretaSjöhammar (13,4) som på ett rejält sätt vann från dödens.

Finalerna körs på Örebrotravet den 17 augusti med en miljon kronor till vinnarna. Här är finalfälten efter spårval och lottning (häst-tränare):

E3 hingstar och valacker, 1609 auto:

1 Belker – Sten O Jansson
2 Global Adventure – Svante Båth
3 Aetos Kronos – Jerry Riordan
4 Easy so Easy – Claes Sjöström
5 Usain Töll – Admir Zukanovic
6 Bailamos – Kristian Lindberg
7 Rally Hans – Catarina Lundström
8 Surf n’Turf – Catarina Lundström
9 Zola Key – Björn Goop
10 Alien Kronos – Svante Båth
11 Matadoren Eme – Joakim Hisved
12 B.W.T. Echo – Katja Melkko


E3 ston, 1609 auto:

1 MaragaretaSjöhammar – Stig H Johansson
2 Global Anarchy – Joakim Lövgren
3 Mascate Match – Pekka Korpi
4 Global Allegiance – Mattias Djuse
5 Angel From Above – Claes Sjöström
6 Dior Ima – Mattias Djuse
7 Alaska Dany – Alessandro Gocciadoro
8 Digital Pro – Stefan Melander
9 Tonique – Åke Lindblom
10 Base Line – Tomas B Nilsson
11 Divane Godiva – Joakim Lövgren
12 Global Amazone – Jörgen Westholm

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Forbidden Trade chockade i Hambletonian
Nästa nyhet
Forbidden Trade chockade i Hambletonian

Forbidden Trade chockade i Hambletonian

Marcus Melander hade en toppchans med de båda försöksvinnarna – men det blev ingen blågul seger i Hambletonian. Jätteskrällen Forbidden Trade slog till i finalen.

Det såg på förhand ut att kunna bli en svensk fest när den 94:e upplagan av Hambletonian avgjordes på Meadowlands. Sju av de tio finalisterna hade svenskanknytning och de båda försöksvinnarna kom från Marcus Melanders stall.

Svenskfödde Green Manalishi vann första elimineringen efter en stark insats, på segertiden 1.08,7. I den andra såg den stora förhandsfavoriten Greenshoe ruskig ut när han med krafter kvar vann på 1.08,6. Men finalen skulle få en högst oväntad utgång.

Åke Svanstedt tog kommandot med Marseille, men överlämnade snart till Pilot Discretion. Fram utvändigt kom Tim Tetrick med försökvinnaren Green Manalishi som hade Forbidden Trade tassande med sig i ryggen för kusken Bob McClure. Green Manalishi slog klorna i ledaren, men när sedan upploppet nalkades var det Forbidden Trade som tog över.

Från en position som trea i andraspår sände nu Brian Sears på för fullt med Greenshoe. Den stora favoriten avslutade snabbt – men kunde aldrig få grepp om jätteskrällen. Forbidden Trade höll undan hela vägen med hals och huvud till en sensationell seger. Segertiden i finalen blev långsammare än i något av försöken, 1.09,0a/1609 (1:51.0).

För såväl 28-årige kanadensaren Bob McClure som tränaren Luc Blais var det här karriärens största seger. Kadabra-sonen Forbidden Trade inkasserade förstapriset på en halv miljon dollar.

För Marcus Melander blev ändå Hambletonian en framgång, trots att segern uteblev. Bakom Greenshoe som alltså slutade tvåa, avslutade Gimpanzee snabbt invändigt för att ta tredjepriset. Gimpanzee, som var obesegrad fram till försöket, slutade där ”bara” fyra men levererade en bättre insats i finalen där han kördes av David Miller. Green Manalishi fick femtepriset.

Åke Svanstedt kvalade in båda sina hästar till finalen. Bäst gick Soul Strong som, precis som i försöket, avslutade vasst och tog hand om fjärdepriset. Per Engblom hade Osterc i finalen, där hästen kördes av Jimmy Takter, och Nancy Johansson kvalade in Don’t Let’Em. Ingen av dem hade dock med segerstriden att göra.


Hambo Oaks: Segerglädje för When Dovescry

För fjärde året i följd var det en Muscle Hill-dotter som tog hem pokalen i Hambletonian Oaks ($500 000) för de treåriga tjejerna. Rene Allard-tränade When Dovescry imponerade i uttagningarna och visade i finalen att det inte var någon tillfällighet. Simon Allard i sulkyn körde till ledningen efter 800 meter och fick snart den dittills obesegrade Millies Possesion utvändigt om sig. Men favoriten kunde inte komma When Dovescry nära – segern blev lika säker som övertygande. Klockorna visade upp segertiden 1.08,6a/1609 (1:50.2). Trea slutade Per Engbloms Asiago efter en sylvass avslutning.


Jim Doherty: Hypnotic Am i sin egen klass

Marcus Melander har Nordamerikas bästa tvååriga sto. Det visade Hypnotic Am med eftertryck i finalen av Jim Doherty ($310 700). Chapter Seven-stoet som ägs av Stall Courant inledde lugnt som fjärde häst men jobbade sig upp utvändigt tuffaste motståndaren Crucial som pressat sig till spets efter drygt halva distansen.

Men snart blev det tydligt att Hypnotic Am var den tuffaste; hon kopplade greppet redan vid utgången av sista kurvan och kunde gå undan till en ohotad seger. För kusken Brian Sears var det första segern i loppet. Segertiden var 1.10,2a/1609 (1:53.0). Tvåa slutade Sherry Lyns Lady och trea Per Engbloms Hello Tomorrow.


Peter Haughton: Real Cool Sam fortsatt obesegrad

Svensktränarna hade många chanser i Peter Haughton Memorial ($324 550), loppet för de tvååriga hingstarna och valackerna, men det var favoriten Real Cool Sam (e. Muscle Hill) som triumferade. Hästen som tränas av Jim Campbell förlängde sin segerrad till fem raka.

Per Engbloms hopp Synergy övertog ledningen tidigt, men orkade inte när det drog ihop sig till slutstrid. I stället kunde Real Cool Sam enkelt koppla greppet efter att ha att satt in attacken först in mot upploppet. Segertiden på 1.10,3a/1609 (1:53.1) var tangerat världsrekord för tvååriga valacker. Marcus Melander hade hela fem hästar med i loppet, bäst gick Rome Pays Off som avslutade bra för Örjan Kihlström och blev tvåa. Trea i mål stallkamraten Expectations.


John Cashman: Crystal Fashion skrällde igen

I senaste starten vann Crystal Fashion Hambletonian Maturity, nu slog Jim Campbells fyraåring till igen i John Cashman Memorial ($280 000). Crystal Fashion tog spets initialt men släppte snart till Six Pack och Åke Svanstedt. Fram i dödens och lade rejäl press kom Anette Lorentzons Guardian Angel Ås efter halva distansen. Men medan de båda svenskhästar stred mot varandra, letade David Miller sig ut med Crystal Fashion som kunde vinna säkert till slut. Segertiden grymma 1.08,4a/1609 (1:50.0) – ett tangerat banrekord. Guardian Angel Ås fick silvret, före Six Pack.


John Steele: Manchego på 1.08,4

För precis ett år sedan vann Manchego Hambletonian Oaks. Nu var det fyraåriga stoet som tränas av Nancy Johansson tillbaka som vinnare på Meadowlands. I John Steele Memorial ($186 000) för äldre ston kom hon att anföra från start till mål för sin kusk, australiensaren Dexter Dunn. Manchego ansattes hårt av Darling Mearas genom sista sväng och tuffa Hannelore Hanover sköt till vass när det blev fritt på upploppet, men Manchego lät sig inte bekommas. Vinnartiden 1.08,4a/1609 – nytt löpningsrekord.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sommartravet: Säkert i spets för Royal Navy Neo
Nästa nyhet
Sommartravet: Säkert i spets för Royal Navy Neo

Sommartravet: Säkert i spets för Royal Navy Neo

Tre starter i år – tre segrar. Royal Navy Neo fortsätter att övertyga. För tränaren Björn Goop tog valacken segern i Sommartravets final efter att ha lett varje meter.

Det har varit ett riktigt bra år så här långt för Royal Navy Neo. När Sommartravets final kördes i Rättvik på lördagen norpade From Above-sonen tredje raka – och sin största seger hittills i karriären. Förstapriset var värt 300 000 kronor i detta den tionde upplagan av loppet.

– Vi hoppade hitta lite nya växlar på hästen, vi har haft vintern på oss och låtit honom få tid på sig. Han har bra styrka och fart i sig. Vi hade ett perfekt spår i dag och fick också en bra start. Jag blev lite orolig i sista sväng när han snubblade till, men han redde ut det också, sa Björn Goop i vinnarintervjun.

Någon fara på taket var det egentligen aldrig för Royal Navy Neo på vägen mot segern. Det ensamma springspåret utnyttjade Björn Goop till fullo och femåringen satt i spets på kör. Efter att bestämt första varvet till underkant 1.16 ökades tempot successivt och segern blev mycket enkel på 1.14,3/2640. Gideon H. Renka tvåa från vinnarhålet, On Track Piraten avslutade tungt till bronset.


Odramatiskt för Sorbet

Daniel Redéns femfaldige miljonär Sorbet gjorde sin första start sedan den i Elitloppet och gjordes till stor favorit i Ego Boys Minne. Det hela blev också mycket odramatiskt. Carl Johan Jepson körde till och Sorbet satt i ledningen ur första kurvan. Efter ett ryck med halvvarvet kvar, skaffade sig favoriten flera längder och även om Baron Gift avslutade i vanlig ordning starkt, var segern för Sorbet mycket enkel. 1.11,3a/1640 passerades mål på.

– Han såg bra ut. Hästen har ju varit borta någon månad nu och bara tränats på lugnt. Han såg jättefin ut i travet i dag och det var det viktigaste, sa Daniel Redén i ATG Live.


Milliondollarryhme efter tung spurt

Efter att ha bland annat varit femma i Elitloppets final och flera goda insatser i storloppen, var Milliondollarrhyme tillbaka ”hemma” i Silverdivisionen. Det slutade i seger för Fredrik B Larssons tuffe femåring. Bucks to Burn anförde loppet och såg ut att gå mot segern, men Milliondollarrhyme avslutade blytungt efter att ha satt in full attack i sista sväng – för att sätta nosen först på linjen. 1.13,0a/2140 var vinnartiden. Nu väntar en start i Jubileumspokalen.


Övertygande av Deede Star

Timo Nurmos har en trevlig fyraåring i Juliano Star-valacken Deede Star. Hans sjätte seger i karriärens nionde start kom då han för Jorma Kontio grejade det i Klass 2-försöket. Deede Star fick ett bra lopp i andra utvändigt, bakom dödenstravande favoriten Get Ready on Tour. Den senare skaffade sig greppet ur sista sväng, men var utan chans att hejda sig mot Deede Stars avslutning. Lätt seger på 1.12,9a/1640 i hästens debut över kort distans.


Svenskt rekord för stark Zitor

Torbjörn Jansson och kallblod är ofta en vinnande kombination, det är sedan gammalt. Det bevisades återigen i Siljansloppet. Jansson kom tidigt till ledningen med Zitor. Favoriten Lukas Rauen kom fram i dödens med varvet kvar och satte ordentlig press över sista bortre, fast ledaren höll farten strålande hela vägen och kunde vinna med en längd till godo på 1.22,5/1640. Tiden var nytt svenskt rekord för femåringar över distansen. Östersunds Gunnar Gabrielsson tränar.


”Isemanden” slog till igen

Tempot i Klass 1-finalen blev stenhårt, första 500 meterna klockades efter 07,7. Det passade fint för Andre Ward, körd och tränad av Flemming Jensen, som från tredje utvändigt kunde följa Harvey när denne kom fram och övertog ledningen 600 meter kvar. Harvey kämpade emot starkt, men kunde inte stå emot Andre Ward till slut. Sjuåringen vann på 1.12,8a/2140.


Falcon Am flög lägst

Bronsdivisionen blev händelserik – och fartfylld. Hossiana Boko blixtrade till täten och satte upp ett rejält tempo, 10,5 på första varvet. Ledaren gjorde ett ryck i sista sväng, höll riktigt bra men fick kasta handduken mot Falcon Am som för Claes Sjöström gått först i tredjespår sista 800. Flygande längst ut i banan kom nu Lexington Hall och mötte Falcon Am på mållinjen – fotot fick dock avgöra till Falcon Ams favör. Segertiden 1.11,5a/1640 och en ny fin framgång för tränarparet Fredrik Linder och Magdalena Eriksson.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Championat-kollen: Eriksson bäst i Lindesberg

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson