Under självaste Hugo Åbergs-kvällen kom jubileums-segern för Lutfi Kolgjini. Som åttonde svenske tränare nådde han 3000 segrar.

– Klart jag är stolt, men för mig är det inte de många segrar-na utan främst de stora triumferna som jag räknar, säger Lutfi Kolgjini till travsport.se.

Före tisdagen hade blott sju i Sverige verksamma trav-tränare noterats för 3000 segrar eller fler. Nu blev Lutfi Kolgjini den åttonde. Den prestigefyllda segern kom redan i Hugo Åbergs-kvällens första lopp, tvååringspremiären. Erik Adielsson körde Sashay My Way till seger på fina 1.14,7a/1640 meter efter att ha spårat loppet från start till mål.

Bland ”Luddes” alla storsegrar kan nämnas två i Derbyt, lika många i Stochampionatet, en i Kriteriet åtta E3-finaler och hela sju triumfer i Svensk Uppfödningslöpning.

Stjärntravarna som Jägersrotränaren plockat fram är åtskilliga, namn som Revenue, Mosaique Face, Raja Mirchi, Going Kronos, Joke Face och kanske framför allt avels-giganten Viking Kronos. Listan kan göras betydligt längre. Vid två tillfällen har Lutfi Kolgjini röstats fram som årets tränare.

– Som tränare är jag en sökare. Det är en utgångspunkt som följt mig genom livet. Jag letar ständigt efter nya vägar, nya sätt att bli bättre och utveckla hästarna. Jag vill vara först med det nya. Det är fortfarande min drivkraft, säger Lutfi Kolgjini.

Läs även: Hugo Åbergs: Monstret Propulsion vann igen
Läs även: Åbergs-kvällen: In Toto Sund sylvass från spets

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Tae Kwon Deo avstår en start i Hambletonian

Tae Kwon Deo avstår en start i Hambletonian

Målsättningen var att vara med i Hambletonian på lördag, men Lutfi Kolgjins Tae Kwon Deo avstår för att i stället spänna bågen längre fram under säsongen.

På lördag avgörs Hambletonian. Men inte med Tae Kwon Deo i startlistan. Den av Lutfi Kolgjini ägde treåringen har en tid vistats i USA hos Jimmy Takter för att laddas mot loppet, men nu väljer man att avstå att anmäla. I stället tar man nu sikte mot Kentucky Futurity i oktober.

– När Tae Kwon Deo stod fem veckor i karantän i våras tränades hans motståndare hela tiden och jag hoppas att han ska hinna i fatt sina kullkamrater till Kentucky Futurity. Han kommer få några lätta lopp fram till dess, säger Lutfi Kolgjini till sulkysport.se. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Italienske talangen blir borta länge efter skada
Nästa nyhet
Italienske talangen blir borta länge efter skada

Italienske talangen blir borta länge efter skada

Den hypersnabbe italienaren Volnik du Kras har tjusat den svenska publiken ett flertal gånger men nu lär det tyvärr dröja innan vi får se honom igen. Talangen har dragit på sig en skada.

För succétränaren Alesandro Gocciadoro har fyraårige Varenne-hingsten Volnik du Kras haft flera vassa uppvisningar på svensk mark. Bland annat seger under Elitlopps-helgen, banrekord på Fornaboda och senast andraplatsen i Eskilstunas Fyraåringstest.

Men nu blir det tyvärr en längre frånvaro. Volnik du Kras återvänder hem till Italien efter att ha ådragit sig en skada i en böjsena, uppger tgn.no. Volnik du Kras har vunnit 12 av sina 17 starter hittills i karriären. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Två Kolgjini-miljonärer lägger skorna på hyllan
Nästa nyhet
Två Kolgjini-miljonärer lägger skorna på hyllan

Två Kolgjini-miljonärer lägger skorna på hyllan

Två trippelmiljonärer från Lutfi Kolgjinis stall avslutar sina tävlingskarriärer. Nu väntar pensionärsliv för både Venkatesh och Opitergium.

Det är Lutfi Kolgjini som på Twitter meddelar att de båda välmeriterade travarna Opitergium och Venkatesh båda har gjort sina sista starter.

– Vi tackar Opitergium och Venkatesh för allt de gjort för oss, pension och långa skogspromenader väntar, skriver Jägersrotränaren.

Nioårige valacken Venkatesh gjorde under sin karriär 71 starter, vann 18 lopp och tjänade cirka 3,3 miljoner kronor. Han gjorde sin sista start i Örebro i början av maj.

Tioårige hingsten Opitergium tävlade i Frankrike under hösten, men gjorde ingen start i år. Han kan sammanfatta sin karriär med 16 fullträffar på 71 starter och drygt 3,2 miljoner kronor intjänat. (Foto: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: Extra V75-tips till Jägersro (Åbergs)
Nästa nyhet
Tisdag: Extra V75-tips till Jägersro (Åbergs)

Tisdag: Extra V75-tips till Jägersro (Åbergs)

V75 Jägersro, 31 juli

Omgången: Toppsport på Jägersro med Hugo Åbergs Memorial som kvällens höjdpunkt. Spelmässigt är det rätt små fält men jag provar att använda mig av krav på att minst en utgångshäst måste vinna. Noterbart är att samtliga sju avdelningar går över den engelska milen, 1609 meter med autostart.

Utgångshästarna

2 Global Takeover (V75-5) har formen på topp och står inför en lämplig uppgift. Det borde bli spets och därifrån borde han bli väldigt svårslagen.

1 Othello Victory (V75-7) gillar jag och det blir full laddning mot tät. Lyckas Untersteiner med det bör ekipaget ha en toppchans.

Bästa draget

3 Innovation Love (V75-2) tror jag kan ge storfavoriten 2 Zelig Kronos en riktig match. Holländaren är snabb ut och har gett ett fint intryck vid segrarna. Leder hela vägen?

Överspelade

8 Waffle Cone (V75-1) har höjt sig på slutet men läget är iskallt och hon lär inte hitta till sin favoritposition ledningen. Har mycket svårt att se henne vinna då.

5 Justice Ås (V75-4) såg inte bra ut till slut i sin comeback. Svårt att nå tät och då måste han höja sig rejält för att kunna blanda sig i segerstriden.

V75-SYSTEMET (minst en A-häst måste vinna för chans till sju rätt)

2,7,9 (5-1)
2,3, (9-10)
Alla 8 startande (3-7)
1,2,4,7 (3-10)
A: 2 B. 1,3,6,7,10,11 (12-5)
1,2,4,9 (5-2)
A: 1 b: 2,3,5,6, (7-11)

3x2x8x4x7x4x1= 5376 rader

3x2x8x4x1x4x4 = 3072 rader

Totalt 8448 rader = 4224 kronor

DD-spelet

1,2,9 – 1 x 300 kronor = 900 kronor

Analys Jägersro V75-1:

Ranking: A: 2-9-7. B: 5-1-8. B/C: 6-4. C. 3.

Spetsanalysen: 2 Darling Mearas har öppnat bra på slutet och är min klara spetsfavorit även om 7 Maori Time ska vara rapp när hon fungerar.

Loppanalysen: Ett fint stolopp inleder och 2 Darling Mearas blir motiverad favorit. Hon har gått med ”racerbalans” på slutet och då har också segrarna kommit. Det ser ut som att det blir spets igen och därifrån är det hästen att slå. Tipsetta men jag garderar.

9 Trendy O.K. gick väldigt starkt som trea uppe i Östersund. Senast på Jarlsberg fick hon ett fint lopp i andraspår och spurtade vasst som tvåa bakom Diamanten. Björn Goop hoppar upp i sulkyn vilket känns som ett stort plus och bakspåret behöver inte vara helt fel. Blir öppningen lite för tuff plockar italienskan ner många över upploppet.

Sista strecket till bortglömda Elitloppshästen 7 Maori Time som gjort tre starter på svensk mark. Vinnarna i dessa lopp har varit Lionel, Heavy Sound och Propulsion så självklart handlar det om en bättre uppgift när hon ”bara” möter ston. Jag tycker också att man låter lite uppåt på henne från stallet och nu ska hon tävla med en större sulky då märren haft lite platsproblem. Skulle nioåringen fungera fullt ut blir jag inte förvånad om hon bara visar sig bäst. Tre streck totalt.

Analys Jägersro V75-2

Ranking: A: 3-2. B: 9-10-4. B/C: 7-5-1-6. C: 8.

Spetsanalysen: 2 Zelig Kronos kan öppna men det låter som att det blir en lugn avgång. Då lär 3 Innovation Boko hitta till tät och där lär Robin Bakker köra.

Loppanalysen: Fina treåringar och storfavorit blir 2 Zelig Kronos som var grymt bra senast då han kunde vinna trots att ha hängt i tredjespår större delen av loppen. Muscle Hill-sonen har även varit duktig i Italien och för tre starter sedan lekte han till exempel med 10 Zipper Kronos. Favoriten har såklart en bra vinstchans men det låter på Paal som att det blir en safteystart på nytt och då måste jag dubbla systemet med den troliga ledaren.

Som är holländaren 3 Innovation Love. Love You-sonen har varit toppfin i Holland via två enkla spetssegrar. Självklart är det svårt att sätta in honom i loppet men jag gillar det jag sett och hästen har öppnat snabbt. Från spets är jag inte alls främmande för att det håller hela vägen och treåringen kan till och med vara en chansspik för den tuffe.

Bakom vill jag nämna 9 Zahra Mil som gjort det bra och som ska lättas i balansen och dessutom tävla i en jänkarvagn. Tror ändå att hon får svårt att slå mina två streck från bakspår men kör dessa för tufft mot varandra kan det gå.

Nämnda 10 Zipper Kronos är ingen dålig häst och även om han säkert är förbättrad när man tar över honom borde det bli tufft från bricka 10.

Analys Jägersro V75-3:

Ranking: A: -. B: 3-7-1-5-6-2-4-8. B/C: -. C: -.

Spetsanalysen: 1 Seven And Seven har inte visat någon speciell startsnabbhet. 2 Rubio är kvick men lär smygas. Utifrån laddas nog både 6 Enterprise och 7 Calle Crown. Min knappa spetsfavorit ur den första kurvan är den sistnämnde.

Loppanalysen: Ett fyraåringslopp där det blir en hel del surr om 1 Seven and Seven som gör comeback i ny regi efter väldigt långt uppehåll. Mycket svårbedömd men jag blev inte direkt imponerad över hästens insatser på slutet ”over there”. Nu är hästen säkert ordentligt förberedd och han har gått två banjobb där man kört 12/1600 meter som fortast. Ska räknas men jag tycker loppet är vidöppet och streckar samtliga åtta startande.

Tipset ges med viss tvekan till 3 King on the Hill som gjort tre starter på svensk mark. Näst senast spurtade han vasst som tvåa i Fyraåringseliten och senast gick han fullt godkänt på Bjerke. Efter det har han sysslat med avelsarbete och det är svårbedömt hur det kommer att slå. Tävlar Hans G Erikssons nya stjärna på topp har ekipaget en fin vinstchans.

7 Calle Crown var duktig vid försökssegern i Sprintermästaren men i finalen blev det startbrasa. Hästen är snabb ut och kommer Eriksson till tät är det ekipaget att slå.

5 Von Wise As har ännu inte vunnit på svensk mark men det kanske är dags nu? Han gjorde det bra som tvåa på Bergsåker men har därefter kanske inte varit lika fin.

6 Enterprise är kapabel men har väl inte fått ut allting på slutet. Goop ligger lågt men skulle hästen löpa upp till sitt kunnande är han inte sämre än någon annan.

2 Rubio har varit en besvikelse även om han var något förbättrad senast då han galopperade bort ett andrapris. Öppnar snabbt bakom bilen och lär få ett fint lopp. Det låter även som att han tränar bra och med lucka till slut kan det gå.

4 Speedy Face ska tävla barfota fram och 8 Ethien du Vivier som var positiv senast åker också med på lappen även om dessa nog behöver tur för att vinna.

Analys Jägersro V75-4:

Ranking: A: 1-2. B: 4-7-3. B/C: 10-5-9. C: 6-8.

Spetsanalysen: : 1 Trinity Lux är snabb och jag tror att Paal vill köra i tät. 2 Tantalio utmanar men jag tror inte att han tar en längd av egen kraft.

Loppanalysen: Här blir 7 Coktail Fortuna hårt betrodd och han ståtar med fem raka segrar. Fuxen har varit riktigt bra men läget är dåligt och det borde bli en tung löpning. Streckas, men som favorit känns det givet att gardera.

Tipset ges till 1 Trinity Lux som visserligen borde ha vunnit senast för att få överbetyg. Nu är det dock intressanta förutsättningar med innerspår och kort distans. Det låter som att Paal är sugen på att köra i tät och därifrån blir man inte enkla att plocka ner. Given A-häst.

Håller även upp 2 Tantalio i A-gruppen. Han dundrade runt till överlägsen för tre starter sedan. Därefter var det något fel på hästen som plockades ur fältet med dryga varvet kvar. Senast öppnade han snabbt till tät men gav sig sista 100. Tantalio är säkert bättre nu och tillsammans med Goop tycker jag att han är bortglömd. Kommer nog inte om min tipsetta från början men rygg på denne och lucka till slut behöver inte heller vara fel.

Streck även för 4 Bravo Navarone som inte fått till det i årets starter. Hästen är dock riktigt bra i grunden och Ludde låter uppåt. Det blir även racerbalans igen med barfota runt om och jänkarbike.

Står av kostnadsskäl över 3 Racing Mange som radar upp topprestationer. Han har dock lite för många andraplatser för att han ska kännas riktigt het som hårt betrodd mot det här motståndet.

Analys Jägersro V75-5:

Ranking: A: 2. B: 3-1-6-7-10-11. B/C: 12-5. C: 9-4-8.

Spetsanalysen: 1 New Muscle Ås är det ingen som tar en längd på men Lövgren borde släppa och då bör det bli 2 Global Takeover till tät.

Loppanalysen: Holländskan 11 Gina Schermer blir hårt betrodd och hon har gjort det riktigt bra i sina Norden-starter. Märren har dock tjänat snabba pengar och möter allt tuffare konkurrenter. Bakspåret är dessutom ett klart minus och femåringen åker bara med som ett garderingsstreck.

Givna tipset ges till den knappa favoriten 2 Global Takeover som jag tror har toppchans att spåra hela vägen. Senast blev han bara sjua men fick ett omöjligt lopp och jag tar inte så hårt på det. Gången innan blev han släppt till tät av 1 New Muscle Ås och vann helt överlägset i fin stil. Han borde bli släppt till tät igen, men nu är det Lövgren själv som kör den invändiga konkurrenten och han har svarat för flertalet överoptimistiska styrningar på sistone. Favorit ändå på att man släpper igen och då borde Global Takeover ha en finfin chans att spåra hela vägen. Utgång och spik på en kupong.

3 Veio gör en spännande debut på svensk mark. Han gav sig dock från tät senast och vid segern fick han loppet kört i halsen. Det ser dock ut som en riktig häst och från ett fint utgångsläge ska han inte räknas bort.

Nämnda 1 New Muscle Ås har fått två lopp i kroppen och från rygg ledaren med lucka till slut är han nog betydligt närmare Global Takeover över mål den här gången. 2 % känns väl i underkant.

6 Glenn Boko höll starkt senast efter en vansinnesöppning. 7 Ucello Jet har fart i massor men är knepig. 10 Ferrari River streckas också även om det krävs en hel del tur från bakspåret.

Analys Jägersro V75-6:

Ranking: A: 4-9-1-2. B: 5-8. B/C: 3-7-6-10. C: -.

Spetsanalysen: 1 Dante Boko ska laddas max och jag tror att han har en bra chans att försvara innerspåret. 2 Diamanten är snabb men sida vid sida gör det alltid svårare.

Loppanalysen: Hugo Åbergs Memorial och 4 Propulsion blir givetvis jättefavorit. Sjuåringen gör suveräna insatser hela tiden och senast på Årjäng var inget undantag. Hästen får dock aldrig något gratis och det ser väl på nytt ut som att det kan bli en tuff resa. Spelmässigt känns det kallt att gå på Proppen med dessa förutsättningar och jag fortsätter med en dåres envishet att gardera.

9 Heavy Sound är nog faktiskt inte så mycket sämre än favoriten. Senast på Mikkeli plockade han ner Pastore Bob snyggt utvändigt och vann på en topptid. Utgångsläget känns intressant och med de rätta ryggarna lär spurten bita bra.

1 Dante Boko var kraftigt förbättrad på Årjäng. Trots en tuff öppning höll han farten starkt till slut och det känns som att toppformen är nära. Det blir full gas mot tät och hästen tävlar med optimal balans. Visst är det lite långsökt att det ska hålla hela vägen men med hjälp av hemmaplan och nedförsbacke över upploppet kan det gå.

Sista strecket till 2 Diamanten som verkligen hittat tillbaka. Spurtade sylvasst för tre starter sedan och har därefter vunnit i fin stil från tät. Dit tror jag inte han når nu men det bör bli en fin resa och då utmanar han säkert om segern.

Bakom vill jag nämna att 5 Rajesh Face eventuellt ska tävla barfota runt om och att 8 Up and Quick körs av Björn Goop.

Analys Jägersro V75-7:

Ranking: A: 1. B: 3-5-6-2. B/C: 7-11-12-9. C: 10.

Spetsanalysen: 1 Othello Victory har inte laddats i Sverige men öppnat bra i Österrike. Helstängt huvudlag, full laddning och 1609 meter är tre plus och jag tror att Othello håller upp. 3 Shotproof och 5 Han Herred utmanar.

Loppanalysen: Knapp favorit i avslutning blir 1 Othello Victory och jag tycker att det är motiverat. Han har gjort fyra starter i Peter Untersteiners regi och gjort det bra. Senast var han kanske lite seg men hästen är nog bäst där framme. Sjuåringen står perfekt inne i loppet och förutsättningarna är intressanta. Det blir full laddning och hästen ska även utrustas med ett helstängt huvudlag. Jag tror att ekipaget håller tät och då ska det slås. Given utgång och spik på en kupong.

På gaddlappen streckar jag de fyra B-hästarna. 3 Shotproof är en fin häst men känslan är att han inte tar i så det knakar i slutskedena av loppen. Goop upp igen är dock ett klart plus och med rätt resa ska ekipaget räknas.

5 Han Herred var positiv vid segern och han har höjt sig. Öppnar bra och skulle Ville hitta till tät testar han säkert där och då kan det gå.

6 Urban Kronos gjorde bort sig senast men har innan det visat toppform. Bra utgångsläge och hittar Örjan rätt väg lär hästen avsluta bra.

Sista strecket till dansken 2 Amazing Dynamite som jag gillar. Han gick bra som tvåa näst senast bakom MagicCarperRide men senast galopperade han in i slutsvängen. Från ett fint läge blir jag inte helt överraskad om Amazing Dynamite skräller.

Tipsredaktör: Mathias Blomquist

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
E3-uttagningar: Zara Kronos tar sikte mot dubbeln

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson