Just nu:
15.52 Kusk skadad efter olycka på Bollnästravet
15.02 Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School
12.41 Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?
09.57 Årets fyra första champions klara
09.13 Svenskt Kallblodsderby – Så här körs finalerna
08.15 Lugnt i ledningen för Attraversiamo
15.53 Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion
14.33 Dreammoko ny hos Björn Goop
14.23 Mellby Free får lämna återbud
08.48 Ringostarr Treb och Lionel till Hugo Åbergs

Dags att se framåt – och minnas tillbaka. Ännu ett minnesvärt travår är nu till ända. Vi kollar på några av de mest omtalade händelserna på travbanan under 2017.

Vad minns du bäst av travåret 2017? Timokos chock i Elitloppet – eller kanske Bold Eagle i försöket? Propulsions 08,1-seger i Åbergs, Cyber Lanes kontring i Derbyt eller Villiams osannolik kross när det var dags för Kriteriet?

Det är dags att kika på några av de bästa och mest minnesvärda händelserna i travet värld under året som gått. Glöm inte att klicka på rubrikerna för att återse loppen.

29 Jan. Bold Eagle, Prix d’Amérique och triple crown

”Örnen”, hela det franska folkets hjälte, kom att dominera helt i vinter-meetinget. I Prix d’Amérique körde Franck Nivard knappt en meter på Bold Eagle innan sista kurvan, då han perfekt kunde smyga med Bélina Josselyn och över upploppet koppla på sin vansinniga speed och enkelt avgöra inför den jublande publiken på Vincennes. Bold Eagle befäste sin tron med att följa upp med segrar i både Prix de France och Prix de Paris och blev den förste på 41 år som fixade triple couronne.

Läs: Bold Eagle gjorde det igen – på världsrekord

29 Apr. Lionel i Olympiatravet, jubel och tårar

Nuncio var favoriten när Olympiatravet invigde storloppssäsongen, men en snöplig galopp ändade äventyret redan i starten. I stället klev en norrman in och tog huvudrollen. Ingen hade riktigt räknat med PdA-trean Lionel som från sin position som sista häst i andraspår höll en låg profil – till det att man klev in i sista kurvan. Fuxen stormade fram i spåren och kopplade enkelt segergreppet efter en häftig spurt. Kusken och ägaren Göran Antonsen jublade, och skänkte en tanke åt den nyligen bortgångne vännen och delägaren Kjell Arne Ness.

Läs: Lionel till triumf – när Nuncio felade

13 Maj. Diamanten och Cash Crowe – kulltoppar

Cash Crowe fick börja Drottning Silvias Pokal från tolftespåret och låg med varvet kvar ännu sist. Men avslutningen blev en av årets mest minnesvärda. Stoet ångade förbi fältet och krossade sitt motstånd i årets första stora möte för kulltoppen. Petri Puro hade presenterat en ny stjärna. Diamanten, levde upp till sitt namn, och blev en av årets mest rubrikskapande hästar. Även han gjorde Kungapokalen i de bakre regionerna – men över open stretch flög han fram till segern.

Läs: Mäktigt, Cash Crowe! Läs: Diamanten tog guldet

28 Maj. Timokos stal showen – och tog farväl

På förhand handlade Elitloppet mest om Bold Eagle och Nuncio. Efter försöken handlade det mest om Bold Eagle – hur skulle han förlora? Då klev en tioåring fram och stal showen. Körd av Björn Goop ställde Timoko motståndet schack matt i Elitloppets final och vann högst överraskande loppet för andra gången. Det blev också en kröning av en enastående och unik karriär. Frankrikes vinstrikaste travare genom tiderna lade senare på året skorna på hyllan för gott.

Läs: Outröttlige Timoko – chockade alla

6 Jul. Diamanten – Sprintermästare och rubrikfavorit

Sprintermästaren handlade mest om Robert Bergh. Själv anförde han loppet med Muscle Hustle men fram i dödens kom han igen, Diamanten, precis som i Kungapokalen körd av Christoffer Eriksson. Stallduon fajtades till sista steget – men Diamanten tog det längsta. En grym säsong med över fyra miljoner kronor intravat, kom fyraåringen att göra som både blev publik – och rubrikfavorit. I slutet av årets flyttades hästen under uppmärksammade förhållanden till Stig H Johansson där han nästa år står inför en mycket spännande säsong.

Läs: En gnistrande kväll för Robert Bergh

23 Jul. Bästa Stochampionatet – slutade i segervrål

Med hästar som Cash Crowe och Darling Mearas i startlistan omnämndes Stochampionatet som det kanske bästa genom tiderna. Men då favoriten Cash Crowe galopperade i täten och Darling Mearas blev fastlåst för länge, fick i stället Fredrik Persson ett perfekt lopp med härliga Ultra Bright. En kraftig avslutning över upploppet talade segerspråk och Persson segerjubel hördes över hela Axevalla. Han tog sin andra seger i loppet – den först kom med Viola Silas sju år tidigare.

Läs: Perssons segervrål – Ultra Bright i Stochampionatet

25 Jul. Propulsion – snabbast i Europa

För andra året i rad var Propulsion tillbaka på Jägersro för att vinna Hugo Åbergs – och blev huvudpersonen i årets kanske sjukaste race. Twister Bi satte upp tempot, ett ursinnigt tempo, i täten och gick 06,7 första 500 och varvade i 08-fart. Örjan Kihlström lirkade ut Propulsion i andra ytter och tog upp jakten halvvarvet kvar. Över upploppet plockade ”Proppen” ned den tappre ledaren och kom i mål på 1.08,1a – den snabbaste tid som någonsin travats i Europa.

Läs: Propulsion vann igen – på 1.08,1!

5 Aug. Åke Svanstedt och Hambletonian-dramat

Hambletonian anno 2017 blev ett av de märkligaste i historien. Och en av Åke Svanstedts största framgångar i karriären. Men Svanstedt vara bara tvåa i mål med länge ledande Perfect Spirit. För efter målgång trodde alla att supertränaren Ron Burke äntligen fått sin ”Hambo”-seger med What the Hill, men hästen diskades för trängning. Svanstedt fick i stället kliva överst på pallen efter ett Hambletonian som i Sverige vållade mer rubriker på grund av de fula spödrivningarna på upploppet.

Läs: Svanstedt vann Hambot – efter jättedrama

16 Aug. Readly Express vs Twister Bi

Kulldominanten Readly Express visade att han växt in i vuxenkostymen som femåring. Jubileumspokalen blev en riktig höjdare. Segermaskinen gjorde loppet i ledningen men fick en tuff lekkamrat i dödens när Twister Bi pressade upp tempot. De båda fajtades sida vid sida i en duell av bästa märke – men ingen passerade Readly Express, vare sig i loppet eller under året. Enorma segertiden 1.09,9a var världsrekord. Nu gäller han som Sveriges kanske främsta PdA-hopp om en månad.

Läs: Readly Express – på världsrekord

3 Sep. Untersteiners Derby och omöjlige Cyber Lane

Johan Untersteiner hade upplevt en av sin tränar-karriärs största ögonblick redan då han kvalade in tre hästar till Derbyts final. Än bättre blev det efteråt. Med Cyber Lane kom han att leda hela vägen. I alla fall nästan. Cyber Lane såg slagen ut in på upploppet, men lyckades hitta nya krafter och kontra sig tillbaka till segern. Cyber Lane har visat en obändig segervilja och sprang in nästan sju miljoner under året. Redan nu pratas det om Elitloppet till våren.

Läs: Cyber Lane – från uträknad till vinnare

8 Okt. Villiams vansinniga Kriterie-kross

I treårige Villiam har Timo Nurmos ännu ett jättelöfte. Genom sin seger i Kriteriet slog han igenom med dunder och brak. Var det rent av årets uppvisning vi fick se på Solvalla? Villiam bombade i täten – och ökade bara tempot. Ingen hade en chans, tidigare kullkungen Coin Perdu inkluderad trots en grym avslutning. Segertiden 1.12,0a var en utskåpning av världsrekordet. Tränaren – och ägaren, Timo Nurmos, känslor efter loppet berättade det mesta.

Läs: Villiam enorm – krossade världsrekordet

14 Okt. Twister Bi – world champion

Jerry Riordan-tränade Twister Bi hade en närmast osannolik säsong 2017 och blir den vinstrikaste svensk-tränade hästen under året med strax under tio miljoner plus på kontot. Den största triumfen kom på andra sidan Atlanten. I International Trot lämnade Twister Bi motstånd varvet kvar och vann kusligt överlägset på världsrekordstid. För kusken Christoffer Eriksson var det ännu en stor framgång under ett år som fört honom till den absoluta kuskeliten.

Läs: Twister Bi – krossade världsrekordet

(Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
torsdag 08:48, 18 juli

Ringostarr Treb och Lionel till Hugo Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:14, 18 juli

Magiskt, Who’s Who

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 13:29, 17 juli

Nadal Broline och Uza Josselyn till Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:13, 17 juli

Familjen Eggen avvecklar stallet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 09:04, 17 juli

Bazire om Aubrion du Gers: ”En enastående champion”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:08, 17 juli

Montdore tog ned Spartan Kronos från dödens

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 12:10, 16 juli

Aubrion du Gers död efter olycka

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Spring Erom rundar av karriären – i sitt eget lopp

Spring Erom rundar av karriären – i sitt eget lopp

På lördag avtackas Spring Erom för en unik travkarriär – med sitt eget lopp på hemmabanan. Ett lopp som fick till en riktigt trevlig startlista.

Kommande lördags V75 avgörs i Halmstad och med bara två dagar kvar av året, gör här hederskillen Spring Erom sin sista start. Gulddivisionen har följaktligen också titeln Spring Eroms lopp.

Tolvåringen kommer här att göra sin 112:e start, i en karriär som peakat under de sista säsongerna. Spring Erom har i år bland annat varit i final i Elitloppet, slutat tvåa i Jämtlands Stora Pris och noterats för dubbla segrar i Gulddivisionen. På kontot finns 8,2 miljoner kronor.

Huvudobjektet möter ett stabilt motstånd. Formstarke Västerboonthenews jagar en ny fullträff i den högsta klassen och ska brottas med bland andra Dante Boko som vunnit både Müllers Memorial och Meadow Prophets Minne på sistone. Från Norge gästar B.B.S. Sugarlight. (Foto: ALN).

Här är startlistan:

1640 auto

1 B.B.S. Sugarlight – Peter Untersteiner
2 Dante Boko – Lutfi Kolgjini
3 Harry Haythrow – Johan Untersteiner
4 Highspeed Call – Thomas Uhrberg
5 Västerboonthenews – Örjan Kihlström
6 Claes Boko – Veijo Heiskanen
7 Magnifik Gelj – Torbjörn Jansson
8 Spring Erom – Christoffer Eriksson
9 Art on Line – Johnny Takter

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Formstarke Zenit Brick flög fram mot segern
Nästa nyhet
V75: Formstarke Zenit Brick flög fram mot segern

V75: Formstarke Zenit Brick flög fram mot segern

Vilken form han är i, Zenit Brick. Motståndet tycktes stå stilla när Björn Goop attackerade med Timo Nurmos-stjärnan i Gulddivisionens final.

Vädret och underlaget var inte jätteroligt när annandagens traditionella V75-finaler kördes på Solvalla. Men en som värmde i rusket var Zenit Brick – Timo Nurmos formhäst vann Gert Lindbergs lopp, även Gulddivisionens final, doterat till en kvarts miljon i förstapris.

Från innerspåret kunde Zenit Brick inte vara med i starten, utan letade sig ut som fyra i andraspår. I täten anförde On Track Piraten som över sista bortre långsidan fick press av Cruzado dela Noche som kommit fram i dödens.

Fast med 400 kvar avlossade Björn Goop Zenit Brick. Valacken svarade med ett ruskigt speedryck och hästen gick förbi hela fältet genom sista sväng. Bakom skuggade dock Nadal Broline vars slutrökare såg riktigt farlig ut, men Zenit Brick svarade ut till segern.

– Skitkul att vinna! Men jag var livrädd för Örjan (Nadal Broline), men det gick bra, jag har en bra häst. Det är en bra inställning i honom och framför allt har han en god fysik. Hästen är vältränad och då är det lätt att vara kusk, berättade Björn Goop i ATG Live.

1.14,6a över 2140 meter var vinnartiden på den tungsprungna banan. Nadal Broline klart positiv som tvåa, medan Mind Your Face ordnade bronspengen på avstånd.

*****

*Daniel Redéns jänkarsto Double Exposure tog sin första seger på svensk mark i Baroness Karsk lopp för stoeliten. För Örjan Kihlström avgjorde hon efter en delikat avslutning.

Ledande Indoor Voices hade i sista sväng hängt av flitigt streckade Geisha Sund, men var utan chans att stå emot Double Exposure som från en resa i fjärde par utvändigt kunna vinna säkert på 1.14,8a över 2140 meter.

– Det är en kuslig häst. Hon har känts så stark hemma, men det var helsike så bra hon bar. Det blir spännande för nästa år med henne, hon har mycket som påminner om Delicious, sa Daniel Redén i ATG Live.

*Hästägarkannan såg Ready Ribb som klar favorit men han fick en tung uppgift med sista varvet i tredje spår. Ready Ribb kopplade greppet in på upploppet, men i spåren avslutade Nakoda Goj fortare. För sin tränare Nicklas Westerholm ordnades segern säkert till slut på 1.16,9 över långa 3200 meter.

För Nahar, som här gjorde sin näst sista start i karriären (den sista sker på fredag) gick det inte efter att ha följt favoriten i rygg, men fallit tillbaka i det slagna fältet.

– Det här passade honom helt perfekt, i dag kunde vi köra utan hakar och då gick det också bra. Han har hög kapacitet för klassen, sa segerkusken i ATG Live.

*Mats Rånlund har satt fyraårige Olle Rols i toppslag. Med Peter Ingves i jollen tog han hem Klass 2-finalen den tunga vägen, efter att tidigt ha avancerat fram till dödens. Ledande Eelis stretade emot helhjärtat, men Olle var starkast sista biten – och noterade 1.16,0a över medeldistansen.

*Wihelm Paal såg till att många V75-kuponger försvann i Bronsfinalen. Med Trinity Lux hittade han loss i sista sväng och 19-oddsaren fångade via en fräsig avslutning in tappre Island Life kort före mål. 1.15,6a på 2140 meter var segertiden.

*Dags för Peter Ingves igen i Silverdivisionens final. Segervapnet var Joakim Lövgrens Jairo som fick en skön resa i rygg på ledande favoriten Cab Hornline. När det blev fritt spelrum ur sista svängen var ledaren maktlös på det tunga underlaget, och Jairo bara stack ifrån till seger på 1.15,6a/2140.

*Veijo Heiskanen satte punkt i Klass 1-finalen. Rawindski fixade andra raka segern. Efter en resa i tredje utvändigt kunde Åby-ekipaget avvakta till sista kurvan innan attacken sattes in och över upploppet kunde man avgöra enkelt till seger på 1.16,2a över distansen 2140 meter. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Anmält till Prix de Bourgogne - men inte Nuncio
Nästa nyhet
Anmält till Prix de Bourgogne – men inte Nuncio

Anmält till Prix de Bourgogne – men inte Nuncio

Anmälningarna till Prix de Bourgogne som avgörs på nyårsafton är klara – men någon Nuncio kommer inte att finnas med i den startlistan.

Under måndagen löpte anmälningarna till det tredje B-loppet, Prix de Bourgogne som ska köras på nyårsafton ut. Sju av de anmälda är svensktränade – men Nuncio finns inte med nu heller.

Tränaren Stefan Melander menar att han hade planer på en resa till Frankrike och start i söndagens lopp, men en sannolik infektion stoppar återigen Nuncio.

– Tyvärr har hästen stått med undertemperatur i någon dag och det tyder på att han har någon form av infektion. Jag har haft loppet i sikte för Nuncio länge och han har känts väldigt fin i träningen. Transporten var klar för att köra ner honom till Frankrike på onsdag, men nu blir det inte så och det känns väldigt tråkigt, säger ”Tarzan” till travronden.se.

Daniel Redén har fyra hästar anmälda. För både Propulsion och Lionel blir det här förstås ett riktigt viktigt test inför Prix d’Amérique och de kan komma att få sällskap av både Wild Honey och Call Me Keeper.

Plats i loppet får också Jerry Riordan-tränade Ringostarr Treb, som redan är klar för PdA. Anmälda, men i nuläget utanför loppet är även Day or Night In samt Spartan Kronos.

Det franska laget ser såklart Bold Eagle som sitt affisch-namn; den regerande mästaren föll ju som tvåa i Prix du Bourbonnais senast. Troligt startande är också, bland andra, PdA-tvåan Bélina Josselyn och Bird Parker, vinnaren av Prix du Bourbonnais.

Startlistan till Prix de Bourgogne blir definitiv på torsdag. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svenskt jubel när Bandit Hornline skrällde i Paris
Nästa nyhet
Svenskt jubel när Bandit Hornline skrällde i Paris

Svenskt jubel när Bandit Hornline skrällde i Paris

Spartan Kronos var favorit men orkade inte från spets. I stället klev Bandit Hornline fram och stal showen med en rolig skräll på Vincennes.

Även under juldagen travades det i Paris – och tävlingarna på Vincennes såg en svensk seger. Bandit Hornline överraskade i Prix de Craon.

Conrad Lugauer satt bakom favoriten Spartan Kronos som tidigt övertog ledningen. Eric Raffin tog hand om Robert Bergh-tränade Bandit Hornline som fick en bra start och sedermera landande som trea i andraspår.

Genom sista sväng kunde Bandit Hornline få rygg på stallkamraten Re Doc och över upploppet avfyrades sjuåringens spurt. Spartan Kronos hade gett slaget förlorat, men avslutningen från Bandit Hornline kom att tala segerspråk i en tät slutstrid.

1.13,8 på 2700 meter var segertiden och förstapriset 28 800 euro. Re Doc knep bakom fjärdepriset. Spartan Kronos tröttnade sista biten och kom i mål som nia. (Foto: ALN).

Du kan se loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Tjejerna dominerade i Umeå på juldagen

Travtips

Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School

Travtips
fredag 15.02, 19 juli
Axevalla kör sin andra dag av tre i helgen och sporten är god. Milligan's School är en av de största fyrbenta profilerna och visst har han bra chans att infria sitt favoritskap. Från spets. Han spelas trots rätt blygsamt odds men det finns även andra och m...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.53, 18 juli

Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.37, 17 juli

Tips Eskilstuna 17 juli: Fantastisk vinnare från Tietz

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
tisdag 16.08, 16 juli

Tips Jägersro 16 juli: Världsmästare med dubbelchans

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.51, 15 juli

Tips Skellefteå 15 juli: Vi inleder med B.W. Sture

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 14.27, 12 juli

Tips Årjäng 13 juli: Barfota Lukas Rauen är draget

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 12:41, 19 juli 2019

Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?

STRÄNGNÄS: Vädret inför Stochampionatshelgen på Axevalla ser på förhand lovande ut. Prognoserna talar möjligtvis enbart om regn på söndag förmiddag. Blir spännande att ta del av publiksiffrorna från Axevalla kommande helg. Vi ser numera i ett svenskt trav ...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni 2019

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Så här ska det se ut! Åtta lopp av bra klass och Solvalla som kör tävlingarna på egen hand. Jag gillar expresstravet med saxade tävlingar som spelprodukt och framför en dator eller TV passar det utmärkt, men på banan är det ett iskallt koncept. Solvallas t...
Spelredaktör Daniel Berglund
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Spelkrönika Berglund
Daniel Olsson
Ulf Nilsson