Just nu:
16.12 Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll
13.44 Tunga beskedet: Månprinsen A.M. struken
12.37 Efter Lotteria: Hårdare regler för drivningar i Italien
09.45 Elitloppet: Allt du behöver veta inför travfesten
17.05 ELITKAMPEN: Det stora nordiska slaget
16.48 Två strykningar i Treåringseliten
13.22 Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!
10.34 Gästkrönikör Niklas Borg: Vem vann Elitloppet 2004?
08.33 Cruzado dela Noche ute efter segern i Maxie Lee
08.13 Lätt när Gotland fortsatte segerraden på Vincennes

Satsningen: Halv miljon till vinnaren i Elitkampen

Solvalla fortsätter att stärka Elitloppshelgen. Första-priset i kallblodens Elitkampen höjs till en halv miljon kronor.

Sedan 2011 har vinnaren i Elitkampen fått 300 000 kronor. När årets upplaga av kallblodens toppmöte under Elitlopps-söndagen avgörs på Solvalla den 26 maj, har förstapriset höjts till en halv miljon kronor jämt. Det skriver Solvalla i ett pressmeddelande.

– Elitkampen är ett av de mest uppskattade loppen under Elitloppshelgen och det är viktigt för både oss som arrangörer och för Elitloppspubliken att loppet fortsatt håller högsta klass. Därför gör vi den här satsningen, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Den totala höjningen av prissumman i Elitkampen blir med 400 000 kronor. Sammanlagt kommer 995 000 kronor att delas ut i loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
onsdag 08:13, 22 maj

Lätt när Gotland fortsatte segerraden på Vincennes

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 17:15, 21 maj

SWEDEN CUP: Startlistor och odds till förfesten!

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 11:50, 21 maj

Efter skada: Mofaksan tvingas sluta

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:22, 21 maj

Jepson till Tusenklubben: ”En milstolpe”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 18:19, 20 maj

KUSK-VM: Tar Ulf Ohlsson Sveriges första guld?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:47, 20 maj

Valokaja Hindö och Gretzky B.R. till Oslo Grand Prix

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:19, 20 maj

Här är höjdpunkterna – under Elitloppsdagen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Vila väntar – men lugnande besked för Nimbus CD

Vila väntar – men lugnande besked för Nimbus CD

Nimbus C.D. gick i mål som sist felfri i Gulddivisionen i lördags. Nu väntar en viloperiod – men det är ingen fara med hästens tidigare skador.

Efter att ha gjort en lovande comeback efter en mer än två och ett halvt år lång frånvaro från tävling var det många som höll tummarna för Nimbus C.D. i Gulddivisionen på Axevalla i lördags. Men fuxen var tidigt slagen från dödens och kom i mål sist felfri på behörigt avstånd från vinnaren On Track Piraten. Efter att nu gått igenom nioåringen grundligt – kan tränaren Robert Bergh ge ett lugnande besked.

– Han har halsproblem och får vila en period. Det ser bra ut med benen, säger Robert Bergh till Kanal 75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Analyser samt tips till Umåker, Torsdag 21/2
Nästa nyhet
Analyser samt tips till Umåker, Torsdag 21/2

Analyser samt tips till Umåker, Torsdag 21/2

Analyser samt tips till Umåker, Torsdag 21/2:

Umåker. Lopp 4 –  Spelstopp: 19.28

Spetsanalysen: 1 Magnifik Brodde kördes försiktigt senast och Samu var inte intresserad av spets. Nu från spår ett över kort distans bör det bli andra bullar och han är klar spetsfavorit även om innerspåret bakom bilen är lite lurigt. 2 Elit Håleryd provar man med, får kanske krypa ner i rygg på Magnifiken.

Loppanalysen: 1 Magnifik Brodde har en perfekt uppgift för att leda från start till mål över kort distans. Senast kördes han passivt och gick i mål med en hel del sparat då Samu var lite orolig över hästens form. Framgångsrika stall Ratu håller också en låg profil för dagen så visst är det lite frågetecken för formen. Från spets över kort distans bör det dock gå bra här och Samu verkar också klart mer uppåt nu. Vettig favorit.

8 Mr Golden Quick är bra men har varit ifrån. Har fått fem-sex banjobb säger Mika som låter nöjd men läget är tufft och hästen är bäst barfota. Brukar dock gå bra efter vila och kunnandet finns. Vann i sin debut och var mycket bra i årsdebuten i fjol. Med skor runt om. Borde dock inte bli alltför tok-offensivt direkt och Mika rankar också Magnifik Brodde som klar etta.

2 Elit Håleryd är i fin form och höll fullt bra senast. Kan tänkas nå spets här även om det blir tufft att komma förbi Magnifik Brodde innanför. Kan tänkas krypa ner i rygg på denne och greja en tätplats.

5 Callela Leonard gick bra efter galopp i sin senaste Sverige-start och vann på bra sätt senast. Inte helt borta.

Speförslaget: 1 Magnifik Brodde har bra chans att spetsa hem loppet till lågt odds men formen är något oviss och jag har stor respekt för 8 Mr Golden Quick. Bra form har 2 Elit Håleryd som jag tror kan få drömloppet i rygg på Magnifiken. Bör sedan greja en placering bland de tre. Hästen är ofta med och hugger men vinner inte så ofta. Jag finner dock inte intressanta odds och står över. Det kommer fler lopp har jag hört. Redan ikväll.

Umåker. Lopp 5 – Spelstopp 19.50

Spetsstriden: 2 Hamilkar Boko har bra läge och öppnar vettigt. Har bra chans på spets. 4 Global Well Bred körs nog offensivt och känslan är att han tidigt sitter i tät.

Loppanalysen: 4 Global Well Bred blir hårt spelad och det ska han vara. Det här är en tuffing som tål att göra en hel del själv i sin låga klass. Näst senast bombade han till spets efter drygt ett halvvarv och sedan blev det defilering. Känslan är att det åter blir bombning mot tät och att han blir släppt dit. Senast var Sörens häst inte som bäst för dagen men det ska vara bättre nu.

Värst emot är nog 10 One For You som var bra men blev nedspeedad senast. Gynnas av bakspår för att hålla sig lugnare och hästen håller ihop travet allt bättre sista biten. Hade fungerat fint i provlopp inför senast och fungerade bra i loppet senast. Tål också att göra en del själv. Ska nu köras i ryggar anser Kytölä som räknar med hygglig chans.

2 Hamilkar Boko kan en del och har läget men jag tror inte Dunders häst är lika tuff.

Spelförslaget: 4 Global Well Bred har bra chans att nå tidig spets och vinna. Värst emot är nog 10 One For You som åkte dit på speed från spets senast. Körs i ryggar nu och bland de tre bör One For You sluta. Jag spelar 10 One For You PLATS till oddset 2.15.

Umåker. Lopp 6 – Spelstopp 20.12

Spetsstriden: 1 Åstas Marcus har vettig spetschans från spår ett även om den inte är så vass iväg. 5 Delsbofaks är smidig och fin i volten och kan ta sig förbi trots spår fem.

Loppanalysen: Kallblodslopp och en viss J-O Persson vill vara med. Hans 13 Guli Tor ser all finare ut i sin nya JOP-regi och han höll farten fullt bra på smetig bana senast. Lär smyga med nu med Rikard som är grym på kanske framför allt kallbloden. Det är nytt med isbana för Guli Tor men JOP trimmar sina djur ofta på isad bana så det går nog bra. Bra chans att speeda ner allt.

1 Åstas Marcus utmanar men det är tuffare nu än senast. JOP har även 5 Delsbofaks som är tidig. Speciellt om det blir spets. Var nära segern senast och det är möjligt att kusken satt lite säker. Har fått några lopp i sig nu.

10 Hallsta Vinnex gillar is och är stark. Om felfri. 8 Vertigo Knekten sköt till bra senast och har Uffe. Nämner även 11 Polar Northug som var fin i ny regi senast men det är ingen vinnartyp.

Spelförslaget. Ursäkre Rikard N Skoglund smyger nog med här och sedan biter speeden bra på isen för 13 Guli Tor. Jag tror de löser uppgiften och spelar 13 Guli Tor VINNARE till 3,75.

Umåker. Lopp 7 – Spelstopp 20.34

Spetsstriden: Jonny Länsimäki vill vara offensiv och nå utvändigt ledaren med 3 Way To Go. Jag tror han misslyckas. Han bör nämligen få spets.

Loppanalysen: Här blir finske gästen 3 Way To Go svårstoppad. Han har besökt Umåker tidigare och då blev det seger som skräll. Hästen har sett ännu starkare och bättre ut efter det och titten i finska lopparkivet senast var mycket mersmakande. Jonny satt då bara och finåkte utvändigt ledaren för att sedan kliva ifrån till totalt ohotad seger. Mycket fint intryck. Jag har pratat med Länsimäki som andas optimism och tror på bra chans från utvändigt ledaren. Jag tror det blir spets och det borde också fungera. Mycket bra chans och vi spelar.

8 Celsius Evo kan rätt mycket men blandar och ger något. Vann efter fin resa näst senast men travade inte som bäst senast. Blev sedan störd till galopp. Byngligt läge dessutom. Kytölä tror på vettig chans men jag gillade inte intrycket senast.

10 Johnny English verkar rätt bra och är inte borta.

Spelförslaget: Jag blev smått imponerad av 3 Way to Go senast och tränaren räknar med mycket bra chans från utvändigt ledaren. Jag läser loppet som spets och det försämrar inte chansen. VINNARE på 3 Way to Go till oddset  3,30 blir bra.

Umåker. Lopp 8 – Spelstopp 20.54

Spetsstriden: 1 Wild Knock bör köras i spets. Tränaren är orolig för den långa distansen och vid körning kan de tänkas släppa men troliga scenariot är spets så länge lampan lyser.

Loppanalysen: Här blir 8 Conrads Gregor hårt spelad. Kan givetvis lösa uppgiften men är bara en av flera för mig.

1 Wild Nock ser fin ut och senast sa Joki till tränaren efter loppet att han aldrig vunnit enklare än så. Starka ord och det såg också bra ut. Tränaren är fortsatt nöjd med sin häst som haft en del problem med aktionen i kurvorna. Nu är det dryga tre varv och det oroar tränaren något.

11 Hunkydory Degato är stark men sliter med sin aktion. 15 Helios Håleryd är kapabel men har haft sina problem och presterar lite upp och ned.

Min roliga (än så länge. Vi får väl se vid niosnåret ikväll) spelidé är 10 Titan As. Åter Jonny Länsimäki. Hästen var tidigare i Sverige och vann i överlägsen stil i Roger Walmann-träning år 2015. Åren har gått och problem har funnits men senast såg hästen jättefin ut i Finland som klar tvåa från utvändigt ledaren. Länsimäki lovar att hästen ska vara ännu bättre nu och tror på rätt bra chans med den här skrällen. Hästen sprang och vinglade något senast och Jonny beträttar nu att det blir första gången med norskt huvudlag. Han har testat det i jobb och det föll mycket väl ut. Han kör offensivt då hans häst är stark. Jag bad honom jämföra hans häst med 1 Wild Nock och då skrattade han gott och länge. Ett intressant lir och vi provar.

Spelförslaget: Här har vi omgångens roliga skrällidé och det är återigen med Jonny Länsimäki (som i förra loppet). Hans 10 Titan Ås var bra från utvändigt ledaren senast och nu blir det norskt huvudlag som har fungerat bra i jobb. Styrkan är god så distansen passar. Tränaren låter mycket nöjd och vi provar. VINNARE på 10 Titan As till 25 ggr och PLATS till 6 ggr.

Umåker. lopp 9 – Spelstopp 21.13

Spetsstriden: 1 New Joker är dryg att ta sig förbi. 3 Special Firebird ska dock laddas rejält säger Mika och det är intressant. 4 Acropolis Scandi kan tänkas överta.

Loppanalysen: 1 New Joker är lätt att gilla. En sävlig men mycket löpvillig häst som verkligen gör sitt jobb. Har tre segrar i följd och senast blev det lätt från spets. Ser ut att åter kunna leda runt om men innerspåret är alltid lite lurigt och 3 Special Firebird ska laddas tufft enligt tränaren. New Joker är inget jag vill lira på till lågt odds.

8 Salong är bra men han fick ett mycket tufft lopp senast och har varit struken därefter. Har spår åtta dessutom som minus-bonus. Inte alls het. 15 Wasa Warrior är bra men har varit sjuk och köras snällt anser tränaren.

Roliga drag kan vara 4 Acropolis Scandi och 5 Cash’Em. Acropolis Scandi gör det bra mest varje gång. Rikard kör och det gillas och det finns chans på tidig spets. En gedigen häst som bör vara med i striden. Cash´em kan avsluta starkt och kan fälla detta gäng med rätt resa.

Spelförslaget: Det finns frågetecken på betrodda och jag provar med ett lir på plats på gedigne 4 Acropolis Scandi. Denne gör det ofta bra och det kan bli tidig spets med vaken kusk. PLATS på Acropolis Scandi till oddset 3,75.

Samtliga spelförslag:
Lopp 5 –
Plats 10 One For You Odds 2,15.
Lopp 6 –
Vinnare 13 Guli Tor Odds 3,75.
Lopp 7 –
Vinnare 3 Way to Go Odds 3,30.
Lopp 8 –
Vinnare 10 Titan As Odds 25,00 samt plats 6,00.
Lopp 9 –
Plats 4 Acropolis Scandi Odds 3,75

Stå över spel på:
Lopp 6 – 1 Åstas Marcus.
Lopp 8 – 8 Conrads Gregor.
Lopp 9 – 8 Salong.

*Observera att oddsen är hämtade vid publicering av krönikan och kan komma att ändras.

Spelredaktör: Ulf Nilsson
ulf.nilsson@travnet.se

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Blev godkänd som avelshingst - efter överklagan
Nästa nyhet
Blev godkänd som avelshingst – efter överklagan

Blev godkänd som avelshingst – efter överklagan

Efter att två gånger blivit underkänd, överklagade ägarna beslutet och nu har de fått rätt. Art Kjarvald är godkänd som avelshingst.

Det i dag tolvåriga kallblodet Art Kjarvald har bedömts vid avelsvärdering vid två tillfällen. Först redan 2015 och senast i höstas, men vi båda gångerna har hingsten blivit under-känd. Anledningen till att Art Kjarvald inte blivit godkänd var hästen storlek, en mankhöjd på bara 144 centimeter.

Men ägarna Camilla och Stig Jarle Röste (som är hästens tränare) startade namninsamlingar och lämnade in en överklagan till besvärsnämnden – som nu ger ägarna rätt. Nu är Art Kjarvald slutligen godkänd som avelshingst i både Norge och Sverige sedan vägt hästens prestationer mot exteriören, det skriver norska trav365.no.

– Vi är så otroligt glada att vi har ett system som gör det möjligt överklaga beslut som detta. Vi är väldigt imponerade av nämndens arbete och professionalitet. De har använt sig av forskare och konsulterat genetiker som underlag för beslutet, säger Camilla Röste till trav365.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Belker fortsätter segertåget - tog fjärde raka
Nästa nyhet
Belker fortsätter segertåget – tog fjärde raka

Belker fortsätter segertåget – tog fjärde raka

”Årets tvååring” fortsätter sitt segertåg även som tre-åring. Sten O Jansson-tränade Belker säkrade fjärde raka segern i Grains lopp på Solvalla.

Efter att ha löpt dött lopp med Bythebook om segern i Uppfödningslöpning har Belker fortsatt att rada segrar. Scarlet Knight-sonen som tränas på Gotland av Sten O Jansson stärker i början av året de aktier som utsåg honom till årets tvååring för förra årets prestationer. I sin andra start för året blev det i Grains lopp på Solvalla under tisdagen, ny fullträff.

Även den här gången var det Torbjörn Jansson som lotsade löftet till segern värd 100 000 kronor. Med tjugo meters tillägg var Belker redan vid halvvarvspasseringen framme i ledningen. Över slutrundan gjorde Svante Båths trevlige Alien Kronos sällskap och denne bjöd upp till duell till slut, men Belker försvarade sig säkert hela vägen till mål. Efter 12,5 sista halvvarvet blev segertiden 1.16,1/2160 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fransk montéstjärna - ny hos Sofia Aronsson

Travtips

Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll

Travtips
torsdag 16.12, 23 maj
Axevalla heter kvällens bana så här dan före dan före dan före dan, Åke Svanstedt gästar oss för ett Elitloppsbesök men vi ikväll är det en av sönerna som är i huvuvdrollen. Rickard Svanstedt har ett par intressanta chanser och vi provar med ett par Rickar...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.22, 22 maj

Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!

Spelredaktör Daniel Berglund
Travtips
tisdag 15.59, 21 maj

Tips Jägersro 21 maj: ”Jörgensen med fin spetsvinnare”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 16.06, 20 maj

Tips Mantorp 20 maj: ”Det låter bra på Zinco Jet”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.08, 19 maj

Tips Årjäng 19 maj: ”Norsk segeryra att vänta”

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13.55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Daniel Berglund

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
tisdag 15:01, 21 maj 2019

Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Anders Malmrot har gjort ett bra lopp. Comeback på Elitloppet. Och han är årets stora bubblare...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Spelkrönika Berglund
Ulf Nilsson