Just nu:
07.40 Gimpanzee förlängde segerraden
15.52 Kusk skadad efter olycka på Bollnästravet
15.02 Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School
12.41 Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?
09.57 Årets fyra första champions klara
09.13 Svenskt Kallblodsderby – Så här körs finalerna
08.15 Lugnt i ledningen för Attraversiamo
15.53 Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion
14.33 Dreammoko ny hos Björn Goop
14.23 Mellby Free får lämna återbud

Nya antidopningsregler: ”Det måste vara ordning”

Ett nytt uppdaterat Antidopningsreglemente träder i kraft nästa vecka. Flera viktiga förändringar genomförs och samtidigt skärps bestraffningarna.

Svensk Travsport skriver att ett nytt Antidopningsreglemente gäller från och med nästa vecka, den 4 mars. I syfte att ytterligare stärka hästvälfärden införs ett antal förändringar och skärpta straff mot de som gör överträdelser mot det uppdaterade reglementet.

– Genom det nya Antidopningsreglementet har vi från och med 2019 ett tydligare och mer snabbfotat hästvälfärds-arbete som även de aktiva efterfrågat. Nu kan Svensk Travsport snabbt agera och göra reglementsförändringar när det är påkallat under året, säger Hästvälfärdsavdelningens chef Linda Höijer på travsport.se.

Möta problemen

Förändringarna i reglementet har tagits fram för att effektivare bemöta befintliga problem. Bland det som är helt nytt är att tränare inte längre får inneha veterinärmedicinsk utrustning som endast får användas av en behörig person, eller sådan utrustning som är till för förbjudna åtgärder. Om det påträffas läkemedel som inte är tillåtna i Sverige leder det till 10 000 kronor i böter, som exempel.

– På förekommen anledning vill vi röka ut all eventuell sådan utrustning som inte har i ett träningsstall att göra. Det här ser vi mycket strängt på, säger Linda Höijer.

En tydlig signal

Svensk Travsport sänder också en tydlig signal gällande krav att föra behandlingsjournaler för varje häst. Något som man sett stora brister i tidigare.

– Det måste vara ordning på vad hästarna medicineras med, självklart för hästarnas skull men också för såväl tränarnas som vår kontroll. Tränarna ska omedelbart lämna journaler-na till ST:s kontrollpersonal vid förfråga, säger Linda Höijer.

Antidopningsreglementet kan läsas i sin helhet här.
Påföljdsmallen kan läsas i sin helhet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
torsdag 14:23, 18 juli

Mellby Free får lämna återbud

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:48, 18 juli

Ringostarr Treb och Lionel till Hugo Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 08:14, 18 juli

Magiskt, Who’s Who

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 13:29, 17 juli

Nadal Broline och Uza Josselyn till Åbergs

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 10:13, 17 juli

Familjen Eggen avvecklar stallet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 09:04, 17 juli

Bazire om Aubrion du Gers: ”En enastående champion”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
onsdag 08:08, 17 juli

Montdore tog ned Spartan Kronos från dödens

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Elitloppsaktuelle Aubrion du Gers mot comeback

Elitloppsaktuelle Aubrion du Gers mot comeback

Franske superstjärnan Aubrion du Gers är en av årets drömhästar inför Elitloppet. Nu aviserar Jean-Michel Bazires kanon en snar årsdebut.

Med tre månader kvar till Elitloppet är ännu bara Readly Express klar för loppet, men en häst som Solvalla hemskt gärna vill se bland de sexton är franske segermaskinen Aubrion du Gers. Tränaren Jean-Michel Bazire är positiv till att hästen ska komma till några av de nordiska storloppen i sommar och har tidigare menat att Elitloppet är ett stort mål.

Nu aviserar Aubrion du Gers också sin comeback. På hästens Facebook-sida skriver man att årsdebuten är tänkt att göras i ett lopp med samlad prissumma på 29 000 euro på banan i Caen den 15 mars. Nioårige Aubrion du Gers gjorde sin senaste start i slutet av oktober och avslutade därmed säsongen med elva raka segrar. Totalt har valacken hittills i sin karriär tjänat cirka 22 miljoner kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tips Solvalla: "Vi tror inte Bold Eagle-sonen sviker"
Nästa nyhet
Tips Solvalla: ”Vi tror inte Bold Eagle-sonen sviker”

Tips Solvalla: ”Vi tror inte Bold Eagle-sonen sviker”

Tips och analyser Solvalla.

Solvalla. Lopp 4 –  Spelstopp 19.28

Spetsstriden: 1 Nouvelle Avenue kan öppna bra. Det såg vi bland anant näst senast. Innerspår bil är ändå lurigt och Kevins 4 Sister Morphine är riktigt snabbt. Kan nog ta sig förbi och sedan är det läge att släppa. Man brukar smyga med henne. Jag är inne på att snabba 7 Lima Mermaid kan få överta.

Loppanalysen: 1 Nouvelle Avenue galopperade bort segern kort före mål senast. Rikard körde då fram utvändigt ledaren trots att han satt bra till och det var i angeläget ärende. Hästen är bra men har haft knäproblem och är fortfarande svår att hålla i skick tydligen. Galoppen senast oroar även om Rikard känner till henne bättre. Han är vass på att frakta runt hästar nära galoppen. Kallblodserfaren som han är. Nouvelle Avenue kan leda runt om eller få en fin resa och vinna men jag litar inte på henne.

Jag är inne på att 4 Sister Morphine tar spets men de brukar släppa med henne. Annars har hon fin form.

7 Lima Mermaid kan mycket väl få överta och här har vi mitt spel i loppet. Hon gör det bra mest varje gång och plumpen senast kan vi bortse från då det blev en rörig situation. Från spets måste hon vara jätteintressant här. Avslutningen näst senast var bra men lite för sen.

6 Tequila Gel är i fin form och det finns också andra i loppet som har hygglig chans att strida.

Spelförslaget: Här var det uträknat och klart. Hoppas. 4 Sister Morphine spetsar och släpper till 7 Lima Mermaid som vinner. Så enkelt var det. Hoppas. Spelar 7 Lima Mermaid vinnare till oddset 4,00.

Axevalla. Lopp 5 – Spelstopp 19.50

Spetsstriden: Svårbedömt med orutinerade hästar bakom bilen. 6 Dontloosememate gör bildebut men är säkert både förnuftig och snabb. Är nog tidigt i tät. Orlando är mer bilvan och laddas kanske.

Loppanalysen: Ett treåringslopp och två hästar är klart mest betrodda. Det är 8 Orlando och 6 Dontloosememate. Troligt också att någon ur duon vinner loppet. Orlando är mer härdad och har gjort det bra. Vann säkert i sin Sverigestart senast. Tråkigt läge men Ohlsson provar kanske att ladda av från start. Hon har öppnat rätt bra i Finland tidigare. Hästen har stårr kvar i Sverige efter senast och först inte ätit så bra men nu ser det bättre ut enligt tränaren.

Jag blev förtjust i Oscarssons 6 Dontloosememate vid dennes seger i debuten senast. Bold Eagle-avkomman påminner verkligen om sin pappa i stilen och därmed är det slut på jämförelserna. Hästen bara trummade på i målmedveten stil i ledningen och såg ut att kunna hålla farten en bra stund till. Sluttiden var inget speciellt men sättet var övertygande. Fränt var intrycket och känslan är att den här är bra. Jag tror han är förnuftig och även snabb bakom bilen och jag tror på ny seger.

7 Master of Trix är inte alls oäven men har pausat.

Speförslaget: Jag spelar vinnare på mysige 6 Dontloosememate till oddset 3,00.

Axevalla. Lopp 6 – Spelstopp 20.12

Spetsstriden: 2 Selfie Brodde från bra läge bakom bilen har bra spetschans.

Loppanalysen: Här är det lågt odds på Nurmos 3 Viking Brodde som kommer från seger. Detta efter att hästen tidigt övertagit spets. Jag tycker att hästen visar lite begränsade takter i slutstriderna och är inte helt såld  på Viking Brodde ännu. Var också enligt Jorma lite väl hetsig då man testade bilen före tävlingarna senast.

4 Dream Cash var bra förberedd med banjobb inför årsdebuten senast. En rätt fin häst som siktar mot lite större lopp. Det blev galopp till slut då och hästen var lite stum. Kan vara vassare nu och kan absolut vinna.

Jag spelar dock 2 Selfie Brodde med tanke på att det är min spetsfavorit. Han kan lägga iväg snabbt och det borde inte vara så lätt att ta sig förbi honom utifrån. Han verkar bita ifrån sig fint i ledningen och jag tror det kan hålla hela vägen.

8 Degas med Rikard är också tänkbar. Den hästen kan en del.

Spelförslaget: Här tror jag mig ha en spetsidé i 2 Selfie Brodde. Vi får vinnaroddset 5,00 och vi provar en slant.

Axevalla. Lopp 7 – Spelstopp 20.34

Spetsstriden: 3 Hankypanky Rubyred tas nog lugnt första stegen för att sedan bombas till spets. Ingen lär bråka. Så borde det bli.

Loppanalysen: Nurmos 3 Hankypanky Rubyred har en mycket bra uppgift och det ser ut som toppchans. Näst senast i årsdebuten blev det helt överlägset i mål men senast såg det värre ut. Det blev då tidig galopp och hon tappade mycket. Jobbades i kapp och innan det hela var över så hade hon återigen vunnit hur lätt som helst. Hon är mycket bra för sin låga klass och här bör det bli tidig ledning. Det är bara att hoppas att Jormas offensiva takter inte satt sig på fel ställe. Felfri, vilket jag tror, så är det toppchans till mycket lågt odds.

10 Lutecia löper bra varje gång och Walmanns duo 1 Inside the Dream och 9 Iaintmissingu Ås är tidiga vid favoritfall.

Spelförslaget:  3 Hankypanky Rubyred borde lösa detta men oddset är därefter. Jag står över spel i detta lopp.

Axevalla lopp 8 – Spelstopp 20.54

Spetsstiden:  Ribaude med Björn mot spets. Det finns en viss galopprisk men detta löser nog Björn.

Loppanalysen: 3 Ribaude har en fin uppgift för att leda runt om. Senast serverades hästen en fin resa av Björn och Ribaude avslutade också bra som trea. Det var bakom Victory Topline och Pastor Power som är två kapabla hästar. Väl i spets här ser det bra ut. Björn har respekt med sig och får nog styra och ställa en del. Ribaude kan galoppera ibland men nu är förutsättningarna mycket fina och det är ju hygglig kusk i jollen.

9 Dennis de Castella avgjorde på bra sätt senast. En rejäl häst som håller farten bra hela vägen hem och läget på tillägg är bra. Tidigt bud.

2 Iller Tooma kan vara skrälldraget då denne kan avsluta bra. Som för tre starter sedan. Kan få rygg på ledaren Ribaude och bli spännande.

12 Tempura är stark och bra. Anders är duktig dessutom och vi har ett spännande kuskbyte.  4 Obi Degato återkommer och har Örjan. 11 Thengill är grundkapabel men har alltid haft svårt med aktionen.

Spelförslaget: Jag tror att 3 Ribaude har bra chans från spets men oddset är för klent . Jag spelar däremot plats på 2 Iller Tooma till oddset 3,90.

Solvalla lopp 9 – Spelstopp 21.13

Spetsstriden:  Goop är vass och hans 1 Quite Right öppnar snabbt från innern. Bra spetchans. 5 One Two Beat är nog spetsutmanaren.

Loppanalysen: Ett öppet lopp. 9 Yieldson duger bra men har varit ifrån. Kan säkert vinna direkt men Yieldson brukar tävla barfota och man kan gott misstänka att kvällens start är mest en genomkörare inför snart kommande barfotastarter. Det blir nog lugnt upplägg ikväll i väntan på nästa månad.

1 Quire Right har spetsläget och håller länge från spets. Jag är dock inte så förtjust i hästen sista biten. Det har blivit två segrar av sju från spets så kanske har jag en poäng där.

2 Ivan Pavlov A.T. har läget och kan avsluta bra. Här i detta lopp kan man nämna mest hela ligan. Jag tror att 4 Pomerol AM grejar en framskjuten placering då denne är  bra i ordning. Bör kunna få en vettig resa i draget och vara med och hugga. Avslutade fullt godkänt senast och var duktig vid segern nyligen.

Mitt spel blir efter oddskollen blir dock plats på 6 Fiveseventy Boko. Denne gick bra efter galopp senast och distansen passar fint. Jag tror att Rikard som vanligt gör sitt jobb då han kör hästen för första gången och snirklar in denne bland de tre främsta.

Spelförslaget: Jag spelar plats på 6 Fiveseventy Boko till oddset 7.75 och räknar med att Rikard snirklar in hästen.

Mina samtliga spelförslag:
Solvalla lopp 4: Vinnare 7 Lima Mermaid till oddset 4,00.
Solvalla lopp 5: Vinnare 6 Dontloosememate till oddset 3,00.
Solvalla lopp 6: Vinnare 2 Selfie Brodde till oddset 5,00.
Solvalla lopp 8: Plats 2 Iller Tooma till oddset 3,90.
Solvalla lopp 9: Plats 6 Fiveseventy Boko till oddset 7,75.

Stå över spel:
Solvalla lopp 5 – 8 Orlando
Solvalla lopp 6 – 3 Viking Brodde
Solvalla lopp 9 – 9 Yieldson

Spelredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kusk-VM avgörs i Sverige - nu är startfältet klart
Nästa nyhet
Kusk-VM avgörs i Sverige – nu är startfältet klart

Kusk-VM avgörs i Sverige – nu är startfältet klart

Är det dags för Sverige att få sin första världsmästare i år? Ulf Ohlsson tävlar för blågult när Kusk-VM avgörs på hemmaplan i maj. Nu är alla deltagarna klara.

Sedan 1970 har Kusk-VM, eller World Driving Champ-ionship som det officiellt heter, avgjorts men efter 28 upplagor av mästerskapet har fortfarande ingen svensk representant krönts till världsmästare. Kanske kan det bli ändring på det i år när Kusk-VM körs på hemma-plan? Vår allsvenska champion Ulf Ohlsson får dra på sig den blågula kördressen i maj.

– Det är stort att få representera Sverige och ska bli mycket kul att köra i Kusk-VM på hemmaplan. Det sporrar att tävla mot toppkuskar från hela världen, säger Ulf Ohlsson.

Samtliga deltagande kuskar är nu klara, något som Svensk Travsport rapporterar om. Kusk-VM har tolv deltagande kuskar och Kanada har i år två representanter – det då den regerande mästaren James MacDonald har en plats reserverad. Bland andra sulky-giganter som gästar Sverige i slutet av maj märks Frankrikes Franck Nivard, som segrade i Kusk-EM i fjol, och Yannick Gingras som tävlar för USA.

Kusk-VM inleds påpassligt i samband med Elitloppshelgen och Solvalla är värd för de två första tävlingsdagarna 24-25 maj. Därefter kommer lopp köras på Lindesberg, Sundyholm och Rättvik innan en mästare slutligen koras den 31 maj på Gävletravet. Totalt innefattas Kusk-VM av 25 lopp.

Deltagande kuskar:

Australien: Todd McCarthy
Finland: Mika Forss
Frankrike: Franck Nivard
Kanada: Doug McNair
Kanada (regerande mästare): James McDonald
Malta: Rodney Gatt
Nederländerna: Rick Ebbinge
Norge: Eirik Höitomt
Nya Zeeland: Blair Orange
Sverige: Ulf Ohlsson
Tyskland: Michael Nimczyk
USA: Yannick Gingras

Så körs Kusk-VM:

Fredag 24 maj: Solvalla (fyra lopp)
Lördag 25 maj: Solvalla (ett lopp)
Måndag 27 maj: Lindesberg (fem lopp)
Tisdag 28 maj: Sundbyholm (fem lopp)
Onsdag 29 maj: Rättvik (fem lopp)
Fredag 31 maj: Gävle (fem lopp)

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Efter tumultet: Atlanta årets travare i Nordamerika
Nästa nyhet
Efter tumultet: Atlanta årets travare i Nordamerika

Efter tumultet: Atlanta årets travare i Nordamerika

Hambletonian-vinnaren Atlanta har orsakat rubriker de senaste veckorna – och nu gör hon det igen. Stoet utsågs till årets travare vid Dan Patch Awards.

Nordamerikas motsvarighet till Hästgalan, Dan Patch Awards, hölls på söndagen i Florida. Kvällen blev fram-gångsrik för Hambo-vinnaren Atlanta. Stoet som på grund av den tidigare tränaren Rick Zerons avstängning blev utestängd från den kanadensiska galan, kunde i stället koras till årets travare vid den nordamerikanska versionen. Med 72 av de totalt 130 rösterna fick Atlanta priset.

Atlanta fick dock se sig besegrad i kampen om den förnämsta titeln, årets häst. Här var det pacern McWicked som förärades titeln med 86 röster, före Shartin N (också passgångare) med 27 röster. Atlanta fick här nöja sig med 8 av rösterna.

Flera Dan Patch-vinnare var redan annonserade före söndagens gala och de innefattar ett antal ”blågula” pristagare. Marcus Melander utsågs till årets ”rising star”, vilket kan jämföras med årets komet och hans supertalang Gimpanzee tog hem priset som årets tvååriga hingst eller valack. Åke Svanstedt tränar Six Pack som fick samma titel bland treåringarna och Jimmy Takters Ariana G. utsågs till årets äldre sto. Svenske Stefan Balazsi, mannen bakom Order by Stable som bland annat fött upp just Atlanta, tog hem årets uppfödare.

Alla vinnare i trav-klasserna:

Årets häst: McWicked
Årets travare: Atlanta
Årets tvååriga hingst, valack: Gimpanzee
Årets tvååriga sto: Woodside Charm
Årets treåriga hingst, valack: Six Pack
Årets treåriga sto: Atlanta
Årets äldre: Homicide Hunter
Årets äldre sto: Ariana G.
Årets tränare: Ron Burke
Årets kusk: Aaron Merriman
Årets komet: Marcus Melander
Årets uppfödare: Order by Stable (S. Balazsi)

Läs även: Rekordsumman: 1,5 miljoner för Atlanta

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Dante Boko på jakt efter guld i Halmstad

Travtips

Tips Axevalla 20 juli: Vi tror på Milligan’s School

Travtips
fredag 15.02, 19 juli
Axevalla kör sin andra dag av tre i helgen och sporten är god. Milligan's School är en av de största fyrbenta profilerna och visst har han bra chans att infria sitt favoritskap. Från spets. Han spelas trots rätt blygsamt odds men det finns även andra och m...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.53, 18 juli

Tips Bergsåker 18 juli: Attraversiamo aftonens attraktion

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.37, 17 juli

Tips Eskilstuna 17 juli: Fantastisk vinnare från Tietz

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
tisdag 16.08, 16 juli

Tips Jägersro 16 juli: Världsmästare med dubbelchans

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.51, 15 juli

Tips Skellefteå 15 juli: Vi inleder med B.W. Sture

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
fredag 14.27, 12 juli

Tips Årjäng 13 juli: Barfota Lukas Rauen är draget

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 12:41, 19 juli 2019

Kommer Axevalla upp i 14 000 personer på lördag?

STRÄNGNÄS: Vädret inför Stochampionatshelgen på Axevalla ser på förhand lovande ut. Prognoserna talar möjligtvis enbart om regn på söndag förmiddag. Blir spännande att ta del av publiksiffrorna från Axevalla kommande helg. Vi ser numera i ett svenskt trav ...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni 2019

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Så här ska det se ut! Åtta lopp av bra klass och Solvalla som kör tävlingarna på egen hand. Jag gillar expresstravet med saxade tävlingar som spelprodukt och framför en dator eller TV passar det utmärkt, men på banan är det ett iskallt koncept. Solvallas t...
Spelredaktör Daniel Berglund
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Spelkrönika Berglund
Daniel Olsson
Ulf Nilsson