Just nu:
15.50 Tips Solvalla 25 juni: The Bald Eagle bästa liret
10.47 Semester – sedan Trotting Masters för Looking Superb
10.27 Storpublik lockades till Oviken
09.52 Nurmos och Heiskanen i Suur-Hollola
09.23 Hillary B.R. tog tolfte raka segern – på 1.09,9
08.44 VM-loppet för Aubrion du Gers och Bazire
08.21 Det skrällde i uttagningarna till Stosprintern
15.43 Tips Halmstad 24 juni: Zeta Wise As ett kul chansspel
15.42 Jarlsberg nästa för Makethemark
15.17 Gocciadoros straff: 10 dagars avstängning

Åby Stora Pris byter helt form till nästa år. Heatloppet begravs och istället blir det ett stayerlopp över 3140 meter – en svensk variant av Prix d’Amérique.

Åby Stora Pris har antagit ett antal olika skepnader sedan loppet först kördes 1936. Sedan 2005 har Åbys klassiska storlopp avgjorts som heatlopp, med ett möjligt avgörande skiljeheat.

Upplägget har diskuterats den senaste tiden då loppet trots sin stora segercheck inte kunna locka de bästa hästarna till sig. Nu kan Åbytravet presentera en helt ny version av Åby Stora Pris till nästa år.

Det är Mölndals-Posten som först kan berätta nyheten. Tidningen har tagit del av ett pressmeddelande som offentliggörs under torsdagen. Åby Stora Pris kommer från 2018 att bli världens största lopp – över lång distans med bilstart.

– Åby Stora Pris ska vara något stort och fint och nu har luften gått ur nuvarande heatupplägg. Det känns skönt att skapa ett nytt lopp som sticker ut i storlopps-kalendern, både prispengamässigt och med ändrad distans, säger Åbys sportchef Jon Walter Pedersen enligt Mölndals-Posten.

Den nya versionen av Åby Stora Pris kommer alltså att behålla två miljoner kronor i förstapris – men att avgöras över maratonlånga 3140 meter med bilstart.

– Det kan bli hur stort som helst, menar Jon Walter Pedersen.

Det framkommer också att Åby har planer på att inleda ett samarbete med någon franska bana om ett eventuellt uttagningslopp. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
måndag 15:42, 24 juni

Jarlsberg nästa för Makethemark

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 15:17, 24 juni

Gocciadoros straff: 10 dagars avstängning

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:22, 24 juni

Nahar får sitt eget lopp på Bergsåker

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 10:55, 24 juni

Lärlings-EM: Mats E Djuse kan ta guldet för Sverige

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 10:03, 24 juni

Efter segern: Bold Eagle mot Åby Stora Pris

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:55, 24 juni

Arazi Boko hela vägen i Costa Azzurra

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:35, 24 juni

E3-finaler: Blir det ny triumf för Båth?

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Travtränarnas Riksförbund: ”Bort med Xpress!”

Travtränarnas Riksförbund: ”Bort med Xpress!”

Debatten inför stundande tävlingsschema nästa år är het. Nu säger även Travtränarnas Riksförbund sitt: ”Vi aktiva tycker inte Xpresstravet är en lämplig produkt”.

I slutet av nästa vecka är det meningen att Svensk Travsport ska ha fastställt hur tävlingsschemat för landets alla banor ska se ut under 2018.

Det nuvarande onsdagsupplägget med V86 Xpress lanserades i februari 2014 och har ända sedan starten stött på stark kritik från flera led i trav-Sverige.

Uppgifter gör gällande att spelformen kommer att bli den gällande även nästa år – något som nu får Travtränarnas Riks-förbund (TR) att också ge sig in debatten på allvar.

– Våra medlemmar, tränare och kuskar, har inget förtroende för denna produkt – och vi företräder ju även vår personal och hästägare. Vi anser att hästägarna och tränarna är den viktigaste parten för att få travet att fungera och ingen av dessa gillar Xpress, skriver TR i ett pressmeddelande.

– ST:s styrelse och ledning bär ansvaret som ej satt ned foten tidigare och satt stopp för detta. ATG driver spel och ST ska värna om sporten vilket vi inte tycker man har gjort på rätt vis. Så nu är det dags för alla basorganisationer och aktiva att säga ifrån. Bort med Xpress!, fortsätter man.

Uppgifter, som först publicerades hos sulkysport.se, tyder också på att Solvalla till nästa år ska få tisdagar som fast tävlingsdag, och därmed tävla samtidigt som storbanan Jägersro, samt även Axevalla och Eskilstuna. Även det är något som TR kritiserar starkt.

– Nu när ryktena dessutom pratar om Solvalla på tisdagar tycker vi man är på helt fel spår. Låt Solvalla köra varje onsdag, med uppehåll från Elitloppet fram till Jubileums-pokalen. Men givetvis då en annan vanlig tävlingsdag en dag i veckan under sommaren, med tanke på det stora hästbeståndet runt Stockholm bör tävlingstillfällen finnas, skriver TR. (Foto: ALN).

Du kan läsa hela pressmeddelandet här.

Läs även: Uppgifter: Tisdagar ny tävlingsdag för Solvalla

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derby-kvalen: Vilken kväll för Johan Untersteiner
Nästa nyhet
Derby-kvalen: Vilken kväll för Johan Untersteiner

Derby-kvalen: Vilken kväll för Johan Untersteiner

Landets bästa fyraåringar visade upp sig på Jägersro då uttagningarna till Derbyt och Derbystoet kördes. Rajesh Face var nog den som imponerade mest, men kvällens man var Johan Untersteiner – som kvalade in tre hästar till Derbyt.

När uttagningarna till Svenskt Travderby avverkades på Jägersro var Johan Untersteiner kvällens största utropstecken. Den unge Halmstadstränaren kvalade in en trio till final.

Efter att ha infriat favorit-skapet med Cyber Lane, lotsade han även i Niky Flax som tvåa – och rundade av med att skrälla med J.H. Mannerheim.

– Det är nästan lite för bra för att vara sant. Visst hade vi lite förhoppningar när vi åkte hit, särskilt på Cyber Lane, men det stämde verkligen och jag gjorde rätt val i loppen. Det är nog det största jag varit med om i min karriär att kvala in tre hästar till Derbyt, sa Johan Untersteiner i ATG Live.

Den av de sex försöksvinnarna som kanske lämnade det mest bestående intrycket var Rajesh Face. Lutfi Kolgjini har siktat länge mot Derbyt och visade att han satt Raja Mirchi-sonen i toppform till årets stora mål. Hästen tog en uppvisningsseger i överlägsen stil.

En annan som kunde lämna Jägersro lycklig var Kalmars Fredrik Persson som genom seger kvalade in både Monark Newmen till Derbyt och Ultra Bright till Derbystoet. Båda lär räknas till favoriternas skara nästa söndag.

Derbystoets svettigaste insats bjussade Cash Crowe på. Petri Puros jättetalang tog några galoppsteg från start, fick sedan tåga en lång bit i tredjespår – men hade ändå modet att avgöra till säker seger.

Så här gick det i samtliga uttagningslopp (Foton: ALN):

Svenskt Travderby:

Uttagning 1: Programenligt när Ulf Ohlsson kunde vinna med Reijo Liljendahls tjusige Policy of Truth. Jättefavoriten kunde inte hålla spets, men kom ut direkt och fick överta taktpinnen då två varv var kvar och efter det var segern aldrig hotad. Policy of Truth gled undan säkert i lite loj stil sista biten. Test Drive knep efter en stark avslutning andra finalplatsen i fajt med Kung Edward.

– Det finns inga givna race och man måste sätta dit dem, det är otroligt viktigt att vinna. Han var lite småbekväm, men han gör sitt och är duktig, sa Reijo Liljendahl i ATG Live.

Till final: Policy of Truth och Test Drive. Segertid: 1.13,4a.

Uttagning 2: Två riktigt fina hästar i duell. Cyber Lane var snabb ut och spetsade. 1400 kvar gick Global Trustworthy runt fältet och landade i dödens. Den senare lade rejäl press i sista sväng, såg ut att få greppet men Cyber Lane kontrade starkt tillbaka. Över upploppet lämnade de båda hästarna övriga fältet där Cyber Lane drog det längsta strået.

– Det var ett snabbt upplopp. Vi hade gott om krafter kvar, men han sprang så fort han kunde. Han sträckte på sig, han är ärlig hästen, sa tränaren och kusken Johan Untersteiner i ATG Live.

Till final: Cyber Lane och Global Trustworthy. Segertid: 1.13,4a.

Uttagning 3: Riktigt rejäl insats av Gareth Boko, körd av sin tränare Conrad Lugauer. Gareth Boko klev fram i dödens på Niky Flax efter ett drygt varv, kopplade greppet in mot upploppet och gick säkert ifrån till seger. Stenhårt om andra platsen där Niky Flax på målfoto höll undan för Deimos Racing som fick sent fritt och inte var helt körbar. Fyra Handsome Brad med mycket krafter.

– Jag är jättenöjd såklart, samtidigt var det här vår målsättning. Det är en otroligt bra häst som tillhör de bästa, helt enkelt, sa Conrad Lugauer i ATG Live.

Till final: Gareth Boko och Niky Flax. Segertid: 1.13,6a.

Uttagning 4: Fredrik Persson har en kanon i Monark Newmen som bara var bäst i loppet. Orlando Vici-sonen klev fram i dödens efter ett varv, tog segergreppet ur sista kurvan och bara lufsade undan till enkel seger. Tuff strid bakom där Racing Mange avslutade vasst till andrapriset. Betrodde Magic Gwin galopperade olyckligt kort efter start.

– En underbar känsla, man blir varm i hela kroppen. Han har faktiskt inte vunnit från dödens så jag var lite osäker, men han kändes jättefin hela vägen, sa Fredrik Persson i ATG Live.

Till final: Monark Newmen och Racing Mange. Segertid: 1.13,6a.

Uttagning 5: Lutfi Kolgjini har siktat mot Derbyt hela säsongen med Rajesh Face och hästen var överlägsen när det var kvaldags. Rajesh Face drog fram mot ledningen efter 750 meter och började öppna upp med flera längder redan varvet kvar. Motståndet kom aldrig i närheten. Knallhårt mellan flera om andra finalbiljetten, men Uppohoppa grejade det efter ett starkt lopp.

– Oj, vilken häst det är alltså. Vi har tränat mycket men man är alltid osäker vad man har dem. Jag lät honom hålla det tempot han ville. Det är en extraordinär häst, sa Lutfi Kolgjini ATG Live.

Till final: Rajesh Face och Uppohoppa. Segertid: 1.12,8a.

Uttagning 6: Stenhårt tempo där Disco Volante fick öppna fort för spets och varvet kvar fick Dartagnan Sisu utvändigt om sig. Den senare var för het för dagen och båda fick tomt i tanken när det drog ihop sig. Johan Untersteiner hittade loss bakom med J.H. Mannerheim som enkelt kunde avgöra till seger. Bakom ordnade Sobel Conway silvret i tuff strid med Destiny Am.

– Han har bara gått med våra hästar i det konceptet som vi har i stallet, och han har verkligen utvecklats, sa Johan Untersteiner i ATG Live.

Till final: J.H. Mannerheim och Sobel Conway. Segertid: 1.12,9a

Derbystoet:

Uttagning 1: Ultra Bright gjorde första starten sedan segern i Stochampionatet och kan nu se fram mot en ny stor årgångsfinal. Fredrik Persson juvel stack till ledningen direkt och var sedan helt ohotad i tät. Ultra Bright lättade undan över upploppet och bakom följde enkelt Unstirred Drink med till final efter en resa i vinnarhålet.

– Hon kändes helt underbar, det verkar som att hon tagit ett steg till framåt sedan senast. Hon hade en härlig spänst i steget, sa Fredrik Persson i ATG Live.

Till final: Ultra Bright och Unstirred Drink. Segertid: 1.13,0a.

Uttagning 2: Fyra i Stochampionatet var Mulligan och nu visade Thomas Uhrbergs sto att hon tillhör kullens bästa. Mulligan gjorde schackdraget att gå fram mot dödens varvet kvar, fick greppet om Violet Hill i spets 250 kvar och gick väldigt lätt undan sista biten. Favoriten Caddie Lisieux hamnade sist utvändigt men tågade sista varvet i spåren på starkt sätt och var säker tvåa.

– Det började gå sakta där framme och jag klev fram lite försiktigt. Hon avslutade riktigt skarpt sista 200, hon är fantastiskt klok och förnuftig den här hästen, sa Thomas Uhrberg i ATG Live.

Till final: Mulligan och Caddie Lisieux. Segertid: 1.13,2a.

Uttagning 3: Svettig insats av jättefavoriten Cash Crowe som slog på en kort galopp i starten, ställde sig men hamnade sist. Johnny Takter vred på 1100 kvar men blev utsvarad och fick jobba en lång bit i tredjespår. Det hindrade dock inte Cash Crowe från att koppla greppet ur sista sväng – och vinna enkelt. Bakom den ruggiga vinnaren grejade Uncertain Age säkert finalbiljetten.

– Inte nöjd med att hon blev orytmisk, innerspår är nog det sämsta för henne. Så det blev lite tufft, men jag körde aldrig på henne. Håller hon sig i skinnet är hon helt fantastisk, sa Johnny Takter.

Till final: Cash Crowe och Uncertain Age. Segertid: 1.12,2a.

Uttagning 4: Det blev väldigt lätt för Bugatti Brick som såg riktigt fin ut för Jorma Kontio. Timo Nurmos-träningen övertog ledningen efter 500 meter och kunde sedan hemföra segern ohotad före Bella Mont som tog andrapriset från rygg ledaren. En stark spurt gav även Unique Juni en finalplats. Favoriten Darling Mearas klev fram i dödens, men orkade inte till slut.

– Hon var mycket bra. Det är ett jättefint sto som var bra redan förra året, men hon har utvecklats mycket i år, sa Timo Nurmos i ATG Live.

Till final: Bugatti Brick, Bella Mont och Unique Juni (seedning). Segertid: 1.12,8a.

Uttagning 5: Ola Samuelssons fina Fantasy River har hela tiden tillhört kullens bästa och är nu redo för en ny årgångsfinal. Johnny Takter körde tidigt till ledningen och sedan var segern aldrig i fara. Come And Dream tvåa med krafter kvar i ledarryggen. Bakom tog Flo Jo Keeper precis ned Rhyme Broline om tredjeplatsen, vilken också betydde en finalbiljett.

Till final: Fantasy River, Come And Dream och Flo Jo Keeper (seedning). Segertid: 1.13,2a.

Startlistorna efter lottning och spårval:

Svenskt Travderby, startlistan:

(inom parentes ordning spår valdes, häst, tränare)

1 (1) Cyber Lane – Johan Untersteiner
2 (3) Policy of Truth – Reijo Liljendahl
3 (4) J.H. Mannerheim – Johan Untersteiner
4 (5) Monark Newmen – Fredrik Persson
5 (6) Rajesh Face – Lutfi Kolgjini
6 (8) Sobel Conway – Peter Untersteiner
7 (10) Global Trustworthy – Timo Nurmos
8 (11) Racing Mange – Joakim Lövgren
9 (2) Gareth Boko – Conrad Lugauer
10 (7) Uppohoppa – Pasi Aikio
11 (9) Niky Flax – Johan Untersteiner
12 (12) Test Drive – Stefan Melander

Derbystoet, startlistan:

(inom parentes ordning spår valdes, häst, tränare)

1 (1) Mulligan – Thomas Uhrberg
2 (2) Ultra Bright – Fredrik Persson
3 (3) Cash Crowe – Petri Puro
4 (4) Bugatti Brick – Timo Nurmos
5 (5) Fantasy River – Ola Samuelsson
6 (7) Come And Dream – Tomas Malmqvist
7 (11) Unique Juni – Hans R Strömberg
8 (12) Flo Jo Keeper – Björn Goop
9 (6) Bella Mont – Ken Ecce
10 (8) Uncertain Age – Tomas Malmqvist
11 (9) Unstirred Drink – Svante Båth
12 (10) Caddie Lisieux – Roger Walmann

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Säker seger när Djali Boko gästade Vincennes
Nästa nyhet
Säker seger när Djali Boko gästade Vincennes

Säker seger när Djali Boko gästade Vincennes

Lutfi Kolgjini-tränade Djali Boko visade sin klass även i Frankrike då han kunde ta en säker seger på Vincennes.

Efter starten i Hugo Åbergs har Djali Boko dragit ned till Frankrike och efter att ha varit tvåa i sin debut spelades sjuåringen till favorit i onsdagens uppgift på Vincennes.

Rätt av spelarna, visade det sig. Djali Boko, körd av Dominik Locqueneux, tog en vattentät seger över det svarta underlaget värd 20 700 euro.

Djali Boko var bra med från start, kom till ledningen efter 700 meter men överlämnade strax senare täten. Genom sista kurvan fick kusken ut svenskhästen perfekt i slagläge och Djali Boko tackade med att enkelt avgöra till seger över upploppet.

Segertiden blev till 1.14,2 över 2850 meter. Här slutade Björn Goop-tränade Let’s Dance D.E. femma.

*****

I ett tidigare lopp i Paris slutade det med silver för Björn Goop-tränade Monas Invercote. Det var Pierre Vercruysse som körde stoet som gick en stark långsida fram mot dödens, men kunde inte rå på ledande favoriten Attaque Parisienne.

Vinnaren klockades till 1.15,5 över 2850 meter. Monas Invercote tvåa, en tiondel senare och tjänade på det 15 500 euro. Här slutade Kolgjinis Radieux trea efter en fin avslutning från invändigt läge. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Visbytravet tar bort lopp - efter nazistkoppling
Nästa nyhet
Visbytravet tar bort lopp – efter nazistkoppling

Visbytravet tar bort lopp – efter nazistkoppling

Visbytravet har beslutat att ta bort loppet Otto Hansons Minneslopp, sedan det skrivits om Hansons bakgrund inom flera nazistpartier.

När Visbytravet avhåller sin säsongsavslutning den 12 oktober skulle Otto Hansons Minneslopp också avgöras. Men nu är loppet borttaget.

Tidigare i veckan uppmärksammade sajten trottosport.se Otto Hansons bakgrund som politiskt aktiv i flera nationalsocialistiska partier under 1930-talet och framåt.

Med anledning av uppmärksamheten i medier, har Visby-travets styrelse nu valt att ta bort loppet.

– Vi anser att de i media framkomna uppgifterna om Otto Hansons politiska engagemang åsamkar Visbytravet och travsporten skada. Styrelsen har därför beslutat att stryka minnesloppet som i stället kommer att köras som ett ordinarie snabblopp med bibehållna prispengar, skriver styrelsen i ett pressmeddelande på Visbytravets hemsida där man även tillägger:

– Loppet har såklart körts för att hylla Otto för hans gärningar för Visbytravet och den gotländska travsporten. Hans gärningar inom det politiska tar vi givetvis avstånd ifrån.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Timokos sista franska lopp - möter Dante Boko

Travtips

Tips Solvalla 25 juni: The Bald Eagle bästa liret

Travtips
tisdag 15.50, 25 juni
Solvalla heter kvällens bana och jag friskar på med ett gäng vinnarspel. The Bald Eagle heter en av hästarna som får min röst och denne kommer från en övertygande seger senast. Alla mina spel har för övrigt visat fin form och det är ofta en värdefull detal...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 15.43, 24 juni

Tips Halmstad 24 juni: Zeta Wise As ett kul chansspel

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
lördag 13.11, 22 juni

Tips Kalmar 23 juni: Pastore Bob leder runt om

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
lördag 13.04, 22 juni

Tips Rättvik 22 juni: Läge för Forfantone Am

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
torsdag 16.02, 20 juni

Tips Dannero 20 juni: Midsommarförfest med Oskar J och Klack Nova

Spelredaktör Ulf Nilsson
Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15.03, 19 juni

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Spelredaktör Daniel Berglund

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 14:47, 20 juni 2019

En alldeles fantastisk tävlingskväll

STRÄNGNÄS: Vilken makalös fin tävlingskväll det var på Solvalla i går kväll. Inte ofta jag besöker Solvalla en tävlingsdag numera. Dock blev det ett undantag igår. Det ångrar jag inte. Vilka tävlingsdjur. Främst måste man framhålla hästarna. Vilka djur som...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni 2019

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Så här ska det se ut! Åtta lopp av bra klass och Solvalla som kör tävlingarna på egen hand. Jag gillar expresstravet med saxade tävlingar som spelprodukt och framför en dator eller TV passar det utmärkt, men på banan är det ett iskallt koncept. Solvallas t...
Spelredaktör Daniel Berglund
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Spelkrönika Berglund
Daniel Olsson
Ulf Nilsson