Nu är det slut på dubbla uppsittningar eller rockader för kuskarna från försök till final i Elitloppet. Under lördagen meddelade Solvalla om en ny regel i Sveriges största travlopp.

Elitloppet körs i två heat, med åtta hästar i vardera där samma kusk kunnat köra båda försöken för att sedan välja häst till finalen.

Nu blir det ändringen på det med start sista helgen i maj detta år när 16 olika kuskar kör 16 olika hästar – en ändring som skapar ett helt unikt ekipage i Elitloppet.

Anders Malmrot - Foto: ALN

– Elitloppet blir tydligare i alla aspekter. För det första så ska hästarna delas upp i två försök och vi vill göra dessa så jämna och spännande som möjligt, det underlättas nu när samma kusk inte låser upp två olika hästar.

För det andra kan man spela på segraren redan när startlistan släpps och då känns det rimligt att man ska veta vem som kör hästen i en eventuell final. Sist men inte minst blir det mycket roligare för alla Elitloppsfans att heja på ett unikt ekipage, säger Anders Malmrot i ett pressmeddelande.

Följande gäller för Elitloppet 2018
16 olika hästar och 16 olika kuskar
Samma kusk ska köra hästen i både försök och final
Ägare, tränare, skötare och uppfödare kan fortfarande ha fler deltagare.

 

Läs pressmeddelandet här!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Håkan B Johansson vann på Vincennes

Håkan B Johansson vann på Vincennes

Trots fina förutsättningar för lördagens svensklag uteblev framgångarna i de största loppen. Men i grevens tid fick den blå-gula klacken anledning att jubla när Håkan B Johansson slog till.

Halmstadsamatören var inbjuden att köra Coupe D’Europe Des Amateurs och fick sitta upp bakom Ahrima Turgot som tränas av Hervé Daougabel. Johansson visade som vanligt upp en väl avvägd styrning när han smög med i tredje-andra utvändigt och sedan satte in slutstöten i rätt tid.

Ledde loppet länge gjorde Johan Untersteiner-tränade Emmett Brown körd av Michel Poirier, men man hade inget svar när Johansson kom med full fart mitt i banan och segergesten kom i god tid innan linjen.

– Det här var en av de roligaste segrarna i hela min karriär. Det var en jättefin häst att köra. Jag fick veta innan att hon hade en kort speed och det löste sig perfekt. Jag är nöjd med varenda meter av loppet och banan var verkligen magisk, Jag har hela tiden sagt att K.G.Bertmarks Minne är det största jag vunnit, men jag måste säga att det här är lika stort. Det var ett jäkla ståhej på publikplats. Helt fantastiskt, säger Håkan B Johansson i en intervju med Travronden.

Segertiden skrevs till 1.15,0a/2100 meter och förstapriset var 7200 euro. Emmet Brown slutade tvåa på 1.15,1a/2100 meter och kunde inkassera 4000 euro.

Se loppet här!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V75: Västerboonthenews vann efter dramatik
Nästa nyhet
V75: Västerboonthenews vann efter dramatik

V75: Västerboonthenews vann efter dramatik

Kalmartravet stod som värd för V75 denna lördag och spelarna hade väldigt stort förtroende för Västerboonthenews i Gulddivisionen.

Västerboonthenews var megalampa på V75-spelet men favoritspelarna fick nog lördagsdrickat i halsen mitt i loppet. Johnny Takter tog programenligt hand om täten i Gulddivisionen och redan där trodde man kanske att loppet var avgjort. Men efter 400 meter tog Kevin Oscarsson sats med B.B.S.Sugarlight och Takter hann inte svara.

Glada ägare - Foto: ALN

Plötsligt var det tilltänkta loppscenariot annorlunda, när Tom Erik Solbergs travare satt i front och loppet såg genast öppnare ut.

Västerboonthenews fick dock ett bra lopp i rygg på denne, som var frisk på bettet hela vägen och Takter hade någon längd fram till ledaren mestadels av vägen.

I slutkurvan sögs man sig närmare och in på upploppet såg man att det skulle bli en duell. Västerboonthenews avväpnade B.B.S.Sugarlight sista biten och de som hade spikat 89-procentare kunde dra en lättande suck.

Segertid 1.11,1a/1640 meter och Lars Brindeborgs tioåring är still going strong. Denna segern var värd 200 000 kronor och Västerboonthenews har nu inte varit sämre än tvåa i sina 12 senaste starter.

Wingait Erik - Foto: ALN

*Stefan Perssons Wingait Erik är i det närmaste född från dåliga utgångslägen och spår sju bakom bilen var inte det bästa den här gången heller.

Det började inte särskilt bra, när körande Henriette Larsen blev hängande men det löste sig mitt på upploppet och detta var en mycket välförtjänt seger. Segertid 1.13,5/2140 meter och förstapriset i detta lärlingslopp var 125 000 kronor.

*Legoholm Zon fortsätter vinna lopp. Friend Of Nature tog hand om täten och ledde loppet till det var 100 meter kvar. Då hittade Thomas Uhrberg loss med stoet och kort före mål kunde Uhrberg räkna hem fjärde raka triumfen med Sofia Aronssons travare.

*Joakim Lövgrens Jairo fick syna dödens i Silverdivisionen men det bekom sjuåringen inte särskilt mycket. In på upploppet avgjorde man denna tillställning och Love You-sonen vann på 1.13,4a/2140 meter.

Upploppsduell - Foto: ALN

* Minnestads Ecuador var dagens största överraskning och det gladde givetvis unge tränaren Jesper Hedqvist. Femåringen kunde överta ledningen efter 500 meter och fick sedan hållas igång av Micael Stjernström upploppet ner.

*Veijo Heiskanen kunde köra Prima Italia till ledningen tidigt i Stoloppet och sen hade ekipaget händelserna under full kontroll. Det blev tämligen odramatiskt över upploppet och sexåringen kom i mål på 1.15,1/2140 meter.

Erik & Uffe - Foto: ALN

*Dagens sista vinnare blev Timo Nurmos-tränade Erik Sting där Ulf Ohlsson förtjänstfullt lotsade ekipaget till seger i Klass I.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Italienskt i Prix du Luxembourg
Nästa nyhet
Italienskt i Prix du Luxembourg

Italienskt i Prix du Luxembourg

Lördagens huvudlöpning på Vincennes, Prix Du Luxembourg, blev en rafflande historia och tillslut var det de italienska fanorna som vajade allra högst.

2100 meter och autostart är de ständiga förutsättningarna i Prix Du Luxembourg och upplagan anno 2018 gick alltså till skrällen Urlo Dei Venti tränad av Gennaro Casillo.

Från start var Tresure Kronos snabbast ut och men släppte tidigt till Call Me Keeper och Örjan Kihlström. Det gick fort första 500 meterna och i slutänden var det Uza Josselyn som övertog täten för Dominik Locqueneux.

Det var fortsatt friskt tempo och tidsnoteringen upp till 1500 meter var drygt 1.11. Från kön började man nu röra sig och den blivande vinnaren kunde ta rygg på Une Serenade.

Samtidigt såg ledande Uza Josselyn pigg ut där framme men mitt på upploppet tröt krafter och Une Serenade över. Där bakom tassade dock Urlo Dei Venti och Enrico Bellei spelade ut speeden i rätt tid och femåringen hann fram till segern med minsta möjliga marginal.

Segertiden för Mago D’Amore-sonen blev 1.10,6a/2100 meter medan Une Serenade och trean Uza Josselyn noterades för samma tid. På segerchecken stod det 49 500 €.

Svenskarna då? Ett starkt svensklag lyckades inte alls utan bästa svensk blev Call Me Keeper som att spurtade bra efter sen lucka på tiden 1.10,7.

Se loppet här!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lannem Silje glänste i kvalet
Nästa nyhet
Lannem Silje glänste i kvalet

Lannem Silje glänste i kvalet

Det är sällan kvallopp framkallar applåder från publikplats men under fredagskvällen tog superstoet Lannem Silje första steget tillbaka mot kallblodseliten.

Åttaårige Lannem Silje hade inte startat sedan oktober 2015 på grund av en gaffelbandsskada och under denna tävlingsfrånvaron har hon också hunnit bli mamma åt Lannem Stina. Kvalet på Biri klarade dock Åsajerven-dottern galant tillsammans med Tor Wollebaek.

Tor Wollebaek - Foto: ALN

Efter ett inledande varv i 33-tempo ökade Wollebaek farten och sista 1000 travades på 1.24,5.

Sluttiden i mål landade på 1.28,5/2100 meter och efteråt lät kusken inte vänta med berömmet.

– Jag har nästan aldrig jag känt henne så fin i travet. Nu blir det lopp om cirka en månads tid och vi får se hur hon fungerar då.

Lannem Siljes meritlista är diger och innefattar bland annat segrar i Norska kallblodsderbyt och Elitkampen på Solvalla som hon vann 2015 på 1.18.8a/1640 meter.

Stoet har aldrig varit sämre än trea i ett travlopp och har imponerande 44 segrar på 48 starter. Hon har totalt sprungit in 6 737 156 norska kronor och både ägs och tränas av Ola Skrugstad.

Se kvalloppet här!

Se Tor Wollebaeks kommentar efter kvalloppet här! 

Läs också: ”Efter den långa frånvaron ”Super-Silje” kvalar”
Läs också: ”Lannem Silje snart tillbaka – siktar på kvallopp

Läs också: ”Lannem Silje – nu har hon blivit mamma”

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Chelsea Boko slutar tävla

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson