Flera svenskar var ute i lördagens Prix de Bar-le-Duc på Vincennes, men det blev snål utdelning. Lätt seger blev det i stället för favoriten Avenir de Blay.

Svenskhästar testade lyckan på Vincennes under nyårsaftonen. Förstapriset i Prix Bar-le-Duc var fina 47 250 euro men de blågula fick föga med sig av priskakan.

Galopp för Viking. Foto: ALN

För Mellby Viking ändade det i galopp direkt. Dante Boko fick en invändig resa men kunde inte hävda sig i striden. Varken Tell Me No Lies eller Beatles räckte till slut.

Vann racet gjorde i stället favoriten Avenir de Blay med sin tränare Tony le Beller i sulkyn. Sexåringen tog här fjärde raka segern och noterades för 1.15,3 över distansen 2850 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Swedishman avslutade med seger – till Sverige

Swedishman avslutade med seger – till Sverige

Franske hedersmannen Swedishman avslutade med en överlägsen seger. Men karriären ser ut att fortsätta – i Sverige.

Den franske stjärnan Swedishman, med drygt tio miljoner kronor på kontot, gjorde på fredagen sin sista start i hemlandet. Vid årsskiftet faller tioåringen för åldersstrecket.

Hedersman. Foto: ALN

I ett amatörlopp på Vincennes, med Christophe Rozak i vagnen, bjöd Thierry Duvaldestin-träningen på en sista uppvisning.

Swedishman som stod fem 50 meters tillägg svepte runt fältet i uppförsbacken, stack undan och vann överlägset på 1.14,5 över 2900 meter. En seger värd 6300 euro och den 31:a i 93:e starten.

Men tävlingskarriären behöver inte vara över för det. Planer finns nämligen på att låta den löpglade åldermannen tävla vidare i Sverige.

– Om allt går bra ska han starta i några svenska guldlopp i början av nästa år. Kretsen kring hästen är sugna på Harpers igen och även andra lopp i Skandinavien i vår och sommar. Men allt det där är senare planering om hästen fortfarande håller formen, berättar Frankrike-experten Anders Lindqvist för Kanal 75.

Swedisman vann loppet före fjolårets Elitloppshäst Ustinof du Vivier och stoet Sierra Leone, också hon gjorde här sitt sista framträdande i Frankrike.

*I ett tidigare lopp kunde Charles DeGiorgio bjuda på en segergest efter att ha spurtat till seger med svenskfödde Panoramic. Hästen tjänade 22 500 euro efter att ha vunnit på 1.13,5a 2100 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Gott nytt år - här är höjdarna från travåret 2016
Nästa nyhet
Gott nytt år – här är höjdarna från travåret 2016

Gott nytt år – här är höjdarna från travåret 2016

Ännu ett travår är till ända. Vi har samlat några av de mest minnesvärda loppen och prestationerna från 2016.

Nuncios mäktiga framfart, Bold Eagles kross i Prix d’Amérique och Örjan Kihlströms makalösa segerkavalkad i storloppen.

2016 innehöll en rad av oförglömliga lopp och prestationer.

Och nu när det är dags för ett nytt år att ta vid, passar det såklart utmärkt att minnas tillbaka på det som hände under det gångna året.

Klicka på rubrikerna för att se klipp.

(Foton: ALN)

Nuncio – storloppsdominanten

Elva starter, elva segrar. Och inte vilka segrar som helst. Nuncios säsong 2016 var i det närmaste osannolik. ”Tarzans” ögonsten dominerade totalt under sin femåringssäsong. Oslo Grand Prix, Årjängs Stora Sprinterlopp, Jubileumspokalen, Sundsvall Open Trot och Trotting Masters lades under den mäktiga jänkarens hovar. Den största segern kom dock sista söndagen i maj. Trots en resa hela vägen i dödens vägrade Nuncio ge sig. Publikvrålet var enormt efter målgång i Elitloppet. Nuncios enorma krigarhjärta hade talat segerspråk igen.

Bold Eagle – ”Örnen” landade i Prix d’Amérique

Fransmännen har en ny hjälte. En arvtagare till legendariske Ourasi och pappa Ready Cash. Trycket var hårt på Bold Eagle inför hans första start i Prix d’Amérique men femåringen höll sig iskall och lattjade hem världens mest prestigefyllda travlopp inför sina euforiska fans på Vincennes. Franck Nivard skärpte farten genom sista sväng och ingen kunde längre utmana. Kul svensk touche på loppet då Björn Goop körde in Timoko som tvåa och Oasis Bi överraskande blev trea. Bold Eagle följde upp med att även ta hem Prix de France.

Readly Express – obestridlig kullkung

Vem som var kungen bland fyraåringarna är enkelt att svara på. Readly Express var outstanding i kullen och går en högintressant framtid till mötes. Som treåring vann han Kriteriet och följde upp med att infria alla förväntningar även i Derbyt. En kolugn Jorma Kontio körde till spets med två varv kvar och ur sista kurvan vinkade Readly adjö till sitt motstånd för att möta publikens jubel hela upploppet ned. Timo Nurmos tredje triumf i Derbyt och Kontios andra var ett faktum. Några veckor senare följde man upp med att även dominera i Europaderbyt på Vincennes.

Örjan Kihlströms makalösa år

Örjan Kihlström må vara en van storloppssegrar men året 2016 blev till en sanslös eriksgata för den 54-årige sulkyvirtuosen. Vinnarcirklarna besöktes på löpande band. Elitloppet (för andra året i rad) kompletterades med Finlandia-Ajo, Oslo GP, Jubileumspokalen, Årjängs Stora Sprinterlopp, Hugo Åbergs, Trotting Masters, Sprintermästaren, Sundsvall Open Trot. Krydda det med lite E3 och Breeders Crown och vi har ändå glömt hälften. Kihlström passerade också 50 miljoner inkört under ett år – det som första svenska kusk i historien.

Propulsion – miljonsegrar x 3

När Delicious stod vid sidlinjen merparten av säsongen klev en annan Daniel Redén-häst fram och förvandlades till superstar. Propulsion inledde året som en silverdivisionshäst och avslutade det som ett Prix d’Amérique-hopp. Femåringen knep hela tre miljonlopps-segrar under året. Efter fullträff i Finlandia-Ajo blev det dito segrar i Norrbottens Stora Pris och Hugo Åbergs. Från rygg ledaren avväpnade han hemmahoppet Mosaique Face efter en explosion sista hundra.

Deimos Racings flygande avslutning

Svensk Trav-Kriterium fick en välregisserad upplösning. Favoriten Global Trustworthy, dittills obesegrad, såg ur sista sväng ut att gå mot en väntad seger från spets. Men i spåren svepte Policy of Truth fram och kopplade greppet på några få steg. Fast bakom lurade Deimos Racing. Erik Adielsson lirkade loss Quite Easy-sonen från vinnarhålet och hästen svarade med att avsluta som skjuten ur en kanon. På linjen hann man fram. Erik Adielsson tog sin första Kriterie-seger, tränaren Svante Båth sin andra.

Marion Marauder – triple crown-kungen

Southwind Frank var hästen på allas läppar inför treåringssäsongen i Nordamerika. Men showen kom att stjälas av kanadensiske Marion Marauder. Paula Wellwood-träningen dominerade totalt när allt kom till kritan. Via ett snabbt avancemang på sista bortre skaffade sig Marion greppet i Hambletonian och kontrade till slut ut Southwind Frank i en giftig upplaga av världens främsta treåringslopp. Muscle Hill-sonen, alltid med Scott Zeron i sulkyn, följde upp även med segrar i Yonkers Trot och Kentucky Futurity. Något som innebar att världen sett sin första triple crown-vinnare på tio år.

Ulf Ohlsson – äntligen överst på tronen

När de tolv senaste årens allsvenska champion Björn Goop tog ett steg tillbaka, tog Ulf Ohlsson ett steg framåt. Efter många års jakt, ett antal varv runt jorden i bil och sulky, tog han hem den allsvenska kuskligan. Och det var det egentligen aldrig något snack om. Med en bra bit över 100 segrar till godo grejade han titeln. Ett härligt år för landets flitigaste kusk resulterade också i tio (!) banchampionat och karriärens vinstrikaste säsong med över 35 miljoner inkört.

Oasis Bi – den framgångsrika globetrottern

Oasis Bi är sällan hästen som orsakar de största rubrikerna men säsongen 2016 blev strålande för Stefan P Petterssons italienske åttaåring. Med nästan sju miljoner kronor intravat på årets tolv starter blev han landets näst vinstrikaste, endast överskuggad av Nuncio. Den största segern kom i Gran Premio della Lotteria, där Johnny Takter listigt lotsade fram hästen på innerspår när ledande Voltigeur de Myrt lämnade fri lejd. Säsongen, som inleddes med ett hedervärt brons i Prix d’Amérique, innehöll även silvermedaljer i Trotting Masters och VM-loppet – och femtepris i Elitloppet.

Coin Perdu – den stora talangen

Det sades om Svensk Uppfödningslöpning att det var den bästa upplagan som någonsin körts. När loppet lagts till historien stod en häst ensam på plan. Svante Båth hade plockat fram ännu en supertalang, Coin Perdu var tränarens tredje vinnare i det största tvååringsloppet. För Erik Adielsson handlade det om den första. Den ytterst talangfulla SJ’s Caviar-sonen gick genom säsongen obesegrad i fem starter – två svenska rekord inkluderade. En häst som lär ha uppmärksamheten riktad mot sig nästa år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fin comeback av Up And Quick - vann direkt
Nästa nyhet
Fin comeback av Up And Quick – vann direkt

Fin comeback av Up And Quick – vann direkt

Låt vara för att det var en relativt enkel uppgift, men Up And Quick gjorde en riktigt fin comeback då han vann direkt efter nästan ett års frånvaro.

2015 års Prix d’Amérique-vinnare Up And Quick ådrog sig en höftskada i samband med den senaste upplagan av samma lopp. Sedan dess har åttaåringen inte startat.

Tränaren Franck Leblanc. Foto: ALN

Fast under torsdagskvällen begick Up An Quick intressant comeback – och det blev seger direkt. I ett lopp i Mons, Belgien, körde Jules Van den Putte Jr den franska stjärnan till seger.

Den 18-faldiga miljonären gasade till spets på den sista bortre långsidan och höll sedan ut sitt motstånd hela vägen i en tät slutstrid. Ru de l’Airou blev tvåa medan Akim du Cap Vert, PdA-fyra och favoritspelad, blev trea.

Klockorna stannade på 1.16,8 över 2875 meter och förstapriset var 2880 euro. Tränaren Franck Leblanc har i tidigare uttalanden menat att det är främst Prix de Paris (26 februari) som är målet i vinter för Up And Quick.

Du kan se slutet av loppet här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bold Eagle putsar på formen i Prix de Bourgogne
Nästa nyhet
Bold Eagle putsar på formen i Prix de Bourgogne

Bold Eagle putsar på formen i Prix de Bourgogne

Tretton hästar bjuder Bold Eagle motstånd när mega-stjärnan på söndag ska genrepa i Prix de Bourgogne. Sverige representeras av Call Me Keeper.

Det nya året inleds med en inför Prix d’Amérique högintressant sammandrabbning. Redan på nyårsdagen är det dags för Prix de Bourgogne – det tredje av fyra B-lopp från vilket de tre främst placerade kan göra sig beredda på superloppet fyra veckor senare.

Call Me Keeper kan ta PdA-plats. Foto: ALN

Stor favorit såklart blir Bold Eagle. Titelförsvararen i Prix d’Amérique som redan försäkrat sig om en ny start genom sin lätta seger i Prix du Bourbonnais senast. Han börjar från spår tre bakom bilen.

En svensktränad återfinns i den nu definitiva startlistan. Daniel Redén, som redan har Propulsion och Lionel inkvalade till PdA, kan få en tredje i form av Call Me Keeper.

Det blir Jean-Michel Bazire som gör en intressant uppsittning bakom svensken. Bazire har kört Call Me Keeper en gång tidigare – då slutade det med viktoria.

Timoko från bra läge. Foto: ALN

Björn Goop finns på plats i Paris, det för att sköta tömföringen bakom Timoko. Den nyblivne tioåringen laddas mot en sista PdA-start. Ekipaget vann det här loppet i fjol och börjar från prima spår två.

Bland övriga deltagare bör nämnas Univers de Pan, som nyligen gjorde comeback med seger i Belgien. Här finns även redan PdA-klara Princess Grif och Voltigeur de Myrt.

54 000 euro är förstapriset i loppet.

Här är startlistan:

2100 auto

1 Astor de Quenne – Glenny Delanue
2 Timoko – Björn Goop
3 Bold Eagle – Franck Nivard
4 Tornado Bello – Pierre Levesque
5 Booster Winner – Eric Raffin
6 Univers de Pan – Philippe Daugeard
7 Princess Grif – Roberto Andreghetti
8 Voltiegur de Myrt – Lorenzo Donati
9 Tiégo d’Etang – Charles Bigeon
10 Canari Match – Alexis Prat
11 Trebol – Gabriel Angel Pou-Pou
12 Call Me Keeper – Jean-Michel Bazire
13 Athos des Elfes – Joël van Eeckhaute
14 Oibambam Effe – Dominik Locqueneux

Senaste vinnarna:

2016: Timoko – Björn Goop
2014: Solvato – Örjan Kihlström
2013: Texas Charm – Julien Dubois
2012: Ready Cash – Franck Nivard
2012: Ready Cash – Franck Nivard

Vägen till Prix d’Amérique:

(Klicka på datum för att se loppet)

20 november: Prix de Bretagne (Anna Mix, Propulsion och Princess Grif till PdA)
11 december: Prix du Bourbonnais (Bold Eagle, Lionel och Voltigeur de Myrt till PdA)
25 december: Prix Ténor de Baune (Belina Josselyn till PdA)
25 december: Critérium Continental (Treasure Kronos till PdA)
1 januari: Prix de Bourgogne (1-3 till PdA)
15 januari: Prix de Belgique (1-3 till PdA)

Vem vinner PdA? Spela hos Unibet. Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
D'One är såld - Prislappen: 3,3 miljoner kronor

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson