Just nu:
16.12 Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll
13.44 Tunga beskedet: Månprinsen A.M. struken
12.37 Efter Lotteria: Hårdare regler för drivningar i Italien
09.45 Elitloppet: Allt du behöver veta inför travfesten
17.05 ELITKAMPEN: Det stora nordiska slaget
16.48 Två strykningar i Treåringseliten
13.22 Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!
10.34 Gästkrönikör Niklas Borg: Vem vann Elitloppet 2004?
08.33 Cruzado dela Noche ute efter segern i Maxie Lee
08.13 Lätt när Gotland fortsatte segerraden på Vincennes

Inför V75: ”Har alltid chans med Makethemark”

I femårige Makethemark har Petri Salmela sin reklam-häst. Årets säsong har varit riktigt stark med segern i Jubileumspokalen som kronan på verket. Nu på lördag drar man mot Eskilstuna för att försöka addera en seger i Gulddivisionen till meritlistan.

Maharajah-sonen Makethe-mark har stuckit ut i sin kull från första början. Hästen inledde med 13 segrar på sina 18 första starter som två- och treåring men hade verkligen stolpe ut när det drog ihop sig i de stora årgångsloppen. Kriterie-finalen missades, i Kungapokalen blev det galopp och Derbyt fick man stå över på grund av en anmälningsmiss. Därför var det nog tämligen förlösande när Makethemark fick vinna miljonen i Jubileumspokalen tidigare i somras.

Under säsongen som femåring har Makethemark tagit ännu ett kliv fram och utvecklats till en häst för den yttersta eliten. I år har också tagit andrapriset i Norrbottens Stora Pris på hemmabanan Bodentravet och tvåa var han också senast i Gulddivisionens final. Ett sista varv i underkant 1.09 räckte dock inte för att ta sig förbi Heavy Sound.

– Han gick ett jättestarkt lopp, han går ju alltid bra till slut, men mot Heavy Sound fanns det ju inget som vi kunde göra den gången. Vi tror att han ska vara lika bra nu som han varit tidigare i år även om vi inte på något vis vässat honom inför det här, säger tränaren Petri Salmela till travnet.se.

Det är sex veckor sedan den starten, vad har hänt sedan senast?

– Allt är bara bra med honom. Han blev behandlad efter senast och fick ta det lite lugnt första veckan, men efter det har han tränat på bra och gått sina vanliga jobb hemma. Jag tycker att han känns precis lika fin, om kanske inte bättre, som han gjort nu hela året egentligen.

För Makethemark väntar lördagens Gulddivisionen (V75-3) som också är Smedträffen. Elitloppstrean Nadal Broline, Sundsvall Open Trot-vinnaren Milligan’s School och vinterstjärnan Zenit Brick är några av motståndarna. Något av ett adelsmärke för Makethemark har varit hans tunga av-slutningar, så frågan är vad han kan hitta på från perfekta bricka två?

– Det blev ett bra läge. Makethemark är mycket snabb ut, absolut, men det här med taktiken överlåter jag helt till Ulf Ohlsson och det brukar gå ju gå bra. Det är onödigt för mig att spekulera i det, men visst är det så att man alltid tror på en bra vinstchans med den här hästen, så är det. Sedan är det alltid mycket som måste stämma och det är otroligt fina hästar emot.

Hur ser planerna ut för Makethemark framöver?

– Om allt känns bra efter loppet på lördag så siktar vi mot finalen på Solvalla om två veckor, men det blir i så fall den sista starten för året för honom. Sedan siktar vi mot våren igen och det kommer förstås att bli spännande.

Petri Salmelas stall har ytterligare en häst till start på V75 till lördagen. Tomi Haapio sitter upp bakom Lady Zappa i lärlingsloppet (V75-2). En häst som är lågt streckad på spelet men som kommer till loppet med toppform enligt tränaren.

– Hon håller toppform och har gjort flera bra lopp. Senaste insatsen var ett oerhört starkt lopp. Hästen är snabb ur volten och hon brukar växa en klass när hon får vara med där framme. Bra form som sagt, men sedan kanske det kan bli svårt att vinna ett sådant här lopp, en liten skrällchans kan hon vara. (Foton: ALN).

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
onsdag 08:13, 22 maj

Lätt när Gotland fortsatte segerraden på Vincennes

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 17:15, 21 maj

SWEDEN CUP: Startlistor och odds till förfesten!

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 11:50, 21 maj

Efter skada: Mofaksan tvingas sluta

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:22, 21 maj

Jepson till Tusenklubben: ”En milstolpe”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 18:19, 20 maj

KUSK-VM: Tar Ulf Ohlsson Sveriges första guld?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:47, 20 maj

Valokaja Hindö och Gretzky B.R. till Oslo Grand Prix

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:19, 20 maj

Här är höjdpunkterna – under Elitloppsdagen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Uppfödningslöpning: Dags för uttagningarna

Uppfödningslöpning: Dags för uttagningarna

Landets bästa tvååringar intar såväl Jägersro som Solvalla nästa vecka. Det när uttagningarna till Svensk Uppfödningslöpning ska avgöras.

Det är lördagen den 1 december som finalen i tvååringarnas största händelse Svensk Uppfödningslöpning körs. 700 000 kronor är då det ordinarie förstapriset. Hög tid för uttagningar med andra ord – och de körs kommande vecka. Totalt 31 hästar anmäldes vilket innebär att två försök vardera körs på Jägersro under tisdagen och Solvalla på onsdag, de tre främst placerade ur varje går till final.

Svante Båth har tränat vinnaren i loppet de två senaste åren och har goda möjligheter till det även i år. Hans stall representeras av fyra hästar varav en är Global Adventure som är den ur kullen som kanske utmärkt sig mest hittills. Han kommer till onsdagens uttagning som obesegrad i fyra starter och med segern i Svampen senast på samvetet. (Foto: ALN).

Här är startlistorna:

Jägersro, uttagning 1, 1640 auto

1 Mingait Tooma – Ola Samuelsson
2 Ultion Face – Adrian Kolgjini
3 Barnacle – Jeppe Juel
4 Gambling Face – Peter Untersteiner
5 King Oliver – Joakim Lövgren
6 Goofy Sisu – Per Nordström
7 Unico Broline – Thomas Uhrberg
8 Aetos Kronos – Christoffer Eriksson

Jägersro, uttagning 2, 1640 auto

1 Ubiquarian Face – Lutfi Kolgjini
2 Staro Nashville – Joakim Lövgren
3 Trix on Line – Christoffer Eriksson
4 Affinity Kronos – Peter Ingves
5 Grande Diva Sisu – Per Nordström
6 Borodina – Jeppe Juel
7 Hill of Fame F. – Thomas Uhrberg
8 Betting Mobster – Johan Untersteiner

Solvalla, uttagning 1, 1640 auto

1 Enge Sargon – Mattias Djuse
2 Hazard In – Carl Johan Jepson
3 Jack in A Box Sox – Pierre Nyström
4 Global Adventure – Erik Adielsson
5 Master of Trix – Örjan Kihlström
6 Alien Kronos – Ulf Ohlsson
7 Mellby Hawaii – Björn Goop

Solvalla, uttagning 2, 1640 auto

1 Zolly – Mattias Djuse
2 Muscle Valky – Erik Adielsson
3 Libertin – Carl Johan Jepson
4 Quiz Roc – Jorma Kontio
5 Belker – Torbjörn Jansson
6 Galadriel Sisu – Ulf Ohlsson
7 J.S. Athena – Björn Goop
8 Bythebook – Örjan Kihlström

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Umåker
Nästa nyhet
Fredag: V64-tips till Umåker

Fredag: V64-tips till Umåker

V64 Umåker 9 november

Omgången: Det ser inte ut att vara den mest svårtippade omgången och spikförslagen är flera till antalet. Jag valde två och håller ner raderna.

Spiken: 11 Guli Roy (V64-2) kan massor för sina pengar och ser mer stabil ut som valack. Kul spik! 8 Månlykke A.M. (V64-4) är riktigt bra och jag tror han är klart bättre än den andra betrodda hästen, toppchans!

V6-förslaget är på 1215 kronor (V6).

10-9-7-1-2-6-3-4-5 (12-11)
11 Guli Roy (10-12)
9-10-8 (2-4)
8 Månlykke A.M. (9-4)
9-2-3-4-8 (7-1)
3-4-13-12-10-2-5-14-11 (9-1)

9x1x3x1x5x9 = 1215 kr

DD-förslaget på 1.000 kronor:

9 – 3 x 700 kr
9 – 4 x 300 kr

V64-1

A: 10-9-7 B: 1-2-6-3-4-5 C: 12-11

Spetsstrid: Det är bra chans att Cemonroc de Coeur tar sig till ledningen, som favorit med springspår.

Loppanalys: 7 Cemonroc de Coeur ät ganska klar favorit i inledningen och han har gjort det bra mot bättre hästar än dessa och det från svåra spår. Sprang 14,0 från spår 11 som femma på V75 i Skellefteå och gjorde det fullgott. Han kan öppna bra och springspår lär man inte gråta blod över att ha lottats till. Kommer man till ledningen är det bra segerchans. Dock var jag inte helt nöjd med hur han travade senast och med tanke på det kanske han håller på att bli ofräsch och jag går emot.

10 Conway City Ås blir allt bättre och känns som rolig att kasta överst i ranken. Wäjersten har överraskat positivt på mig och han kör med bra självförtroende för dagen, och hästen kommer med två raka segrar och vann med god marginal senast i Östersund. Båda vinsterna är med just Wäjersten i vagnen.

9 Superieur måste räknas tidigt och vi lägger den i A-gruppen. Visade ett 13-varv till slut vid segern och skulle han hålla samma form nu efter en månads paus så kan han fälla alla. Läget är okej för häst som inte kan öppna.

V64-2

A: 11 B: 10-12-8-7-1-9-3 C: 4-2-6-5

Spetsstrid: De båda på start borde inte duga men B.W.Anna är troliga ledaren till att börja med.

Loppanalys: Ganska rundspelat i detta kallblodslopp med hästar på fyra volter, men jag har en bra vinnare i 11 Guli Roy! Denne är riktigt kapabel, vilket han visat mellan alla galopper – och som valack ser han ut att släppa till på allvar. Han visade snabba farter på Bjerke i kriteriekvalet där han varit i finalen utan en av galopperna. Han blev kastrerad efter det, och vann mycket säkert näst senast. Senast utmanade han topphästen Rappstjernen då det blev lite för mycket och galoppen kom på upploppet. Nu är det ingen sådan skjutare med och jag tror att han bara krossar dem! Han är andrahandare och en mycket bra spik!

12 Gott Klirr är knapp favorit och han fullföljde bra senast och blev tvåa bakom Rappstjernen där Guli Roy galopperade bort sig. Nu är han favorit, men jag tror att Guli Roy är bättre!

V64-3
A: 9-10-8 B: 2-4-5 C: 3-6-7-1

Spetsstrid: Vindbläsen försöker försvara innerspåret. Kan bli tufft ändå mot Forspärla.

Loppanalys: 9 Mofaksan är spelad till närmast sanslösa 82% av insatserna, och det är alltid för mycket helt enkelt. Visst, hon är bra och hon borde städa av dessa då hon visar fin form. Hon har segrat 4/5 senaste starterna och enda plumpen var i SM där hon mötte Månprinsen och grabbarna och där räckte hon inte till över 2640 meter. Efter det har hon alltså tagit tre raka segrar, och varit nära på blankspelad mot dessa hästar som hon nu åter möter. Formen är fin med andra ord, och det är toppchans. Men skulle hon ha en sämre dag är det kul att gardera.

10 Uggla I Mossen var bara slagen med en tiondel av Mofaksan då de möttes 22/10 och det för stor skillnad på spelet. Det blev dubbla galopper senast men felfri är det småkul, även om det bli vinterskor på nu.

8 Katla Kiro gick bra som tvåa för Ohlsson näst senast och kan skrälla om favoriten har sämre dag.

V64-4

A: 8 B: 9-4-5-3-2-6 C: 7-1

Spetsstrid: Stjärnpinglan står ensam på start, kan säkert tänka sig att släppa om någon kommer och testar.

Loppanalys: 8 Månlykke A.M. har utvecklats bra, och slog kullettan Tekno Eld på Bergsåker i frän batalj upploppet ner, där Månlykke släppte spets men kunde avgöra. Senast såg han om möjligt än bättre ut och efter att åter ha släppt till Tekno Eld så utmanade han denne över upploppet och det var vass insats. Bra chans och spik!

Det är för fegt att även strecka 9 Philip Ess då denne kanske gått lite ur form. Han är riktigt bra och vann Derbyt i Sverige. Det var svår uppgift senast och han var överspelad till 16 för tio med alla de tilläggen. Nu är det lika start i varje fall som Månlykke och Ulf Eriksson är bra nordisdriver. Dock tror jag att Månlykke är klart bättre för dagen, och även på sikt då detta kan vara vår nästa stjärna bland kallbloden!

V64-5

A: 9-2 B: 3-4-8-7-1-6 C: 5

Spetsstrid: Kan Tangen Haap köra mot ledningen innan 500-passeringen?

Loppanalys: Åter två hästar mycket mer spelade och det är troligt att de är bättre. Jag gillar 9 Pydin som jag trodde skulle växa in i eliten i år, inte minst då han visade så fin fart i Elitkampen. Han var inte helt frisk under Midsommar och hade svårt att hitta formen efter det, men nu är han på gång. Näst senast gick han 20 i 1400 meter och senast höll han fullgott efter att ha satt upp farten i dödens. Litet fält gynnar honom och jag tror han är starkast. Tänkbar spik även han.

2 Tangen Haap har inte haft det år man hoppats på, och han var borta fyra månader under sommaren. Nu har han två lopp i kroppen och vann comebacken näst senast. Senast var han med i tufft gäng och hängde med helt okej över för kort distans mot Månprinsen och gänget.

Normalt gör dessa upp, men jag testar att betala för tre hästar ytterligare.

V64-6:

A: 3-4-13 B: 12-10-2-5-14-11 C: 9-1-8-6-15

Spetsstrid: From the Mine tror jag har bra spetschans, utmanas av Zorro Swing.

Loppanalys: 3 From the Mine är en av två betrodda, och med tanke på läge och spetschansen så ser det bra ut. Nu tror jag dock inte att formen är alls lika fin som i somras då han var riktigt fin några starter. Han var småseg senast och han har inga framgångar alls över lång distans. Han har bra spetschans, men ändå frågetecken med distansen. Jag spikar på DD då jag endast kan spela en rad, men litar ändå inte helt på honom.

13 Voulez Vous är bra och han gillar hösten då det går lite mindre fort i loppen. Det är en strulig herre och klar galopprisk med spår 5 i volten, men felfri duger han vilket han visade senast.

4 Zorro Swing är en vinterhäst som närmar sig rätt årstid. Avgjorde till seger senast och ser allt bättre ut. Det är inte helt chanslöst att det kan bli ledningen trots spår 4, och den måste med.

Tipsredaktör: Mattias Ludvigsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Délia du Pommereux skräll i Prix Marcel Laurent
Nästa nyhet
Délia du Pommereux skräll i Prix Marcel Laurent

Délia du Pommereux skräll i Prix Marcel Laurent

Stoet Délia du Pommereux avslutade strålande och kunde enkelt avgöra till en överraskande seger mot hårt motstånd i Prix Marcel Laurent på Vincennes.

Ett vasst gäng fyra- och femåriga travare tampades över kolstybben på Vincennes under onsdagen när Grupp 2-loppet Prix Marcel Laurent kördes med 54 000 euro till ettan. Det av Sylvain Roger tränade stoet Délia du Pommereux (e. Niky) var senast tvåa efter Davidson du Pont i Criterium des 5 Ans men såg nu till att få revansch på den samme efter en formidabel avslutning tillsammans med sin kusk Damien Bonne.

Stefan Perssons Darling Mearas var snabbast ut från innerspår och tog täten för Björn Goop. Men efter 600 meter avverkade strax under 1.10 fick man över-lämna till snabbe italienaren Vitruvio. Med tusen meter kvar av loppet forcerade Jean-Michel Bazire fram favoriten Davidson du Pont utvändigt om ledaren och fram i tredje-spår lotsade Franck Ouvrie den av Jarmo Niskanen tränade kulltoppen Earl Simon. Genom sista sväng såg slaget ut att stå mellan tättrion, men bakom tassade Délia du Pommereux perfekt med i ryggar.

In mot upploppet fick stoet spela ut sin speed och i ett nafs hade hon kopplat segergreppet och kunde lätt stega undan med några längder för att fastställa segertiden till fina 1.10,9a/2100 meter. Earl Simon höll starkt och vann där bakom kampen med Davidson du Pont om silvermedaljen. Vinnarens stallkamrat Enino du Pommereux avslutade bra för att bärga fjärdepriset före ledande Vitruvio. För de båda svenska bidragen blev det blygsamt resultat; Darling Mearas kom i mål som tia efter en resa som trea på innerspår medan Inga in Heaven norpade sjättepriset.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Auktionen i Harrisburg nådde nya rekordsiffror
Nästa nyhet
Auktionen i Harrisburg nådde nya rekordsiffror

Auktionen i Harrisburg nådde nya rekordsiffror

Intresset för att köpa travhästar i Nordamerika är högt. När auktionen av ettåringar i Harrisburg avslutades på onsdagen kunde konstateras att man slagit rekordet för snittpris.

Harrisburg-auktionen pågår i USA. På onsdagen avslutades den tre dagar långa auktionen för ettåriga travare och pass-gångare och siffrorna visar på nytt rekord. Totalt gick under klubban 830 ettåringar till ett snittpris av 42 675 dollar. Det passerade det tidigare rekordet för snittpris från 2007 då en total av 1048 hästar såldes för 40 824 dollar.

Sammanlagt inbringade ettåringsauktionen 35,42 miljoner dollar vilket var en ökning jämfört med fjolårets resultat med 7,6 procent trots att det förra året såldes något större antal hästar.

Av de totalt 830 ettåringar som såldes på auktionen var 362 travare för totalsumman om 16 miljoner dollar, snittet för travarna landade på 44 174 dollar. Ston var dessutom något mer populärare än hingstar, snittpriset för ston stannade vid 47 215 dollar och för hingstar vid 41 265 dollar. Auktionen i Harrisburg fortsätter nu under torsdagen och fredagen med sin Mixed Sales.

Här kan du läsa mer resultat från Harrisburg.

Läs även: Harrisburg: Svanstedt köpte dyraste ettåringen
Läs även: Harrisburg: Ågren slog till – halv miljon dollar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Twister Bi nära comeback: "Kändes väldigt fin"

Travtips

Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll

Travtips
torsdag 16.12, 23 maj
Axevalla heter kvällens bana så här dan före dan före dan före dan, Åke Svanstedt gästar oss för ett Elitloppsbesök men vi ikväll är det en av sönerna som är i huvuvdrollen. Rickard Svanstedt har ett par intressanta chanser och vi provar med ett par Rickar...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.22, 22 maj

Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!

Spelredaktör Daniel Berglund
Travtips
tisdag 15.59, 21 maj

Tips Jägersro 21 maj: ”Jörgensen med fin spetsvinnare”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 16.06, 20 maj

Tips Mantorp 20 maj: ”Det låter bra på Zinco Jet”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.08, 19 maj

Tips Årjäng 19 maj: ”Norsk segeryra att vänta”

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13.55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Daniel Berglund

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
tisdag 15:01, 21 maj 2019

Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Anders Malmrot har gjort ett bra lopp. Comeback på Elitloppet. Och han är årets stora bubblare...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Spelkrönika Berglund
Ulf Nilsson