Det är dags för kapitel två i jakten på Prix d’Amérique (som det nu är sju veckor kvar till för övrigt). Vi kikar lite extra på Prix du Bourbonnais som avgörs på söndag.

Det andra ”B-loppet”, till skillnad från tidigare Prix de Bretagne, avgörs över den 150 meter längre distansen 2850 meter. En dylik distans har loppet dock bara haft sedan 2006 (loppet har körts sedan 1973).

Då, 2006 alltså, vann förresten Super Light. Samma häst vann även loppet föregående år – men då i dött lopp med Mara Bourbon. Super Light är den enda svensktränade häst som förmått att avgå med segern från loppet.

Det som kanske är det mest speciella (och konstiga?) med Prix du Borubonnais är att hästarna med över en miljon euro på samvetet beläggs med 25 meters tillägg. De få hästar som ändå kommer till start trots 25 bonusmeter att springa, är möjligen inte alltid lika segersugna som de på start.

Det innebär emellertid inte alls att man inte kan vinna från tilläggsfållan. En häst har gjort det på senare år. Två gånger i rad till och med.

Vi talar om ingen annan än Ready Cash som tog dubbeln genom seger både 2011 och 2012 (anmärkningsvärt inte som favorit i någon av upplagorna).

Och som bekant: Ready Cash vann sedan Prix d’Amérique båda åren.

I år då? Tre hästar kommer till start från 25 meters tillägg. Det är Texas Charm, Tiégo d’Etang och Up And Quick. Räkna inte med att någon av dem har med segerstriden att göra.

PdA-vinnaren Up And Quick var ute i Prix de Bretagne senast och såg ut att nog behöva ett race till innanför västen innan det är dags för stordåd. Precis som det ska vara. En comebackande Tiégo d’Etang lär heller inte köras för fullt denna gång.

Texas Charm vann faktiskt det här loppet i fjol och hade nog varit en glödhet kandidat att göra det även i år, för han såg lysande ut i sin spurt som fyra i Bretagne senast, men till skillnad från i fjol startar han, som bekant, med 25 meters tillägg. Det devalverar såklart chanserna avsevärt.

Absolut mest spännande, inte bara för oss svenskar, är givetvis Delicious första framträdande på Vincennes. Planer finns ju på att det lilla fartfyllda stoet ska vara ett av våra stora hopp i Prix d’Amérique. Mycket avgörs dock redan på söndag.

Delicious ser ut att ha mycket goda chanser att vinna loppet och därmed säkerställa en plats i det stora loppet. Motståndet i Prix de Borubonnais känns, förvånansvärt, inte överdrivet tufft då många fransoser av endera anledningen avstått loppet.

I Örjan Kihlströms även på Vincennes säkra händer lär Delicious få de bästa möjligheterna för succé och är formen på samma nivå som vi blivit vana att se på sistone och inget strular för mycket, borde det vara en väldigt bra chans.

Vilka är då motbuden? Ja, helt och hållet vill jag inte räkna bort Texas Charm, för man kan inte säkert veta, men de hetaste kandidaterna hittar vi nog på start.

Un Mec d’Héripré trodde jag mycket på inför Prix de Bretagne och även om han inte kunde göra sig gällande där tycker jag ändå inte det var någon direkt dålig insats. Han blev sexa efter att ha gått sista halvan av loppet i dödens. Han borde väl ha klivit framåt ytterligare till nu och lär kunna utmana Delicious.

En luring att räkna med är Village Mystic som i stort sett var på linje med vinnaren Akim du Cap Vert i Bretagne senast. Lär säkert kunna fajtas i toppen igen om det klaffar med resan.

Spanske Trebol är spännande. Han anförde fältet i Bretagne in till upploppet men tappade travet och det är nog frågan om han inte hade kunnat vara med långt fram på fotot om han hållit reda på benen.

En stänkare skulle kunna vara Soléa Rivellière som spurtade fint som femma i Bretagne och som verkar ha formen att ta en ny framskjuten placering.

Men självklart håller vi alla tummar vi har att allt stämmer för Delicious – då lär vi få något väldigt spännande att se fram emot den 31 januari.

Mitt trio-förslag (12 rader) skulle se ut så här:

1: 4
2: 3,9,11
3: 3,7,9,11,12

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Krönika
Daniel Olsson
fredag 08:50, 29 januari

Ska man se det positivt är det bara ett år kvar

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
söndag 13:27, 24 maj

Aldrig har Elitloppet varit så efterlängtat

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
måndag 10:32, 29 juli

Den gången när ”Tarzan” landade på månen

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 09:38, 21 maj

Meadow Road 1985 – en evig klassiker…

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 09:10, 19 februari

Vourasie kan bli ihågkommen för mycket

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
onsdag 13:08, 06 februari

Eléazar – en historia om att avsluta på topp

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Daniel Olsson
tisdag 10:53, 22 januari

Egentligen är ju allt det här ”Lokets” fel

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Inför PdA del 1: Prix de Bretagne

Inför PdA del 1: Prix de Bretagne

Det är 75 dagar, eller om vi så hellre vill, i runda slängar, tio veckor kvar. Till Prix d’Amérique det vill säga. Om inte årets, så i alla fall vinterhalvårets största händelse för oss som gillar trav som sport.

Så nu kan vi börja nedräkningen på allvar! Och som vanligt börjar uppsnacket med Prix de Bretagne, som bekant det första av de fyra förberedande loppen som vi gärna vidtalar som ”B-loppen”.

Det är på lördag som Prix de Bretagne går. Hästarna ska dundra fram över Vincennes kolstybb över 2700 meter, inga tillägg – precis som i Prix d’Amérique.

Preparé, som fransmännen kallar det, är ju ingen ovanlig syn i dessa förberedande lopp. Snarare regel än undantag, skulle vi kunna säga. En enkel statistik (som jag gick igenom i den här bloggen förra året) ger oss resultatet att av de 42 upplagor av Prix de Bretagne som körts, så har 6 av loppens vinnare sedan även bärgat det stora guldet i Prix d’Amérique.

Den senaste i raden att göra det var kejsaren Ready Cash för tre år sedan. Samma enkla statistik gav oss också resultatet att endast 7 av de senaste 20 blivande PdA-vinnarna över huvud taget ställde upp i Bretagne.

Svenskar då? Framgångarna för blågult i Prix de Bretagne har varit relativt sparsmakat. Ingen svensk har faktiskt vunnit loppet. Några har kommit nära dock. Hot Tub var till exempel tvåa 2007 bakom Kool du Caux som skrällde. Tvåa har också Super Light varit. Två gånger på raden till och med: 2004-2005.

I år blir det heller ingen svenskseger. Det eftersom inga svensktränade hästar ens finns med bland de slutligen fjorton deltagare som kommer till start.

Årets startlista får sägas hålla mycket hög kvalitet. Flertalet av de (franska) hästar som på förhand omnämns som PdA-vinnarkandidater finns med. Det är väl bara fyraåriga fenomenet Bold Eagle som fattas.

Hur slutar det då? Vilka ”sparas” och vilka kommer verkligen köra för seger? Vi kikar på det. Här är min analys.

Titelförsvararen, i Prix d’Amérique det vill säga, Up And Quick gör här comeback. Han har inte tävlat på nio månader, det sedan han tog hem styrkeprovet Prix de Paris i februari. Att Up And Quick ska komma ut direkt och vinna, det känns tämligen långsökt. Vi ska inte förvänta oss att den här hästen tampas om topplaceringarna.

Enormt kapbale Texas Charm har förvisso hunnit med några lopp i höst, men inte gjort något större väsen av sig och tycks, liksom tidigare, behöva ett antal lopp i kroppen för att komma in i toppformen. Jag tror inte att Texas Charm slåss om segern på lördag.

Det tror jag heller inte att loppets mest penningstinna travare Timoko gör. Han startade senast i VM-loppet på Yonkers och slutade ju tvåa där. Tränaren Richard Westerink kör själv och även om man aldrig ska säga aldrig med den här hästen, så är väl i alla fall inte känslan att det är körning för seger som gäller nu.

Betydligt mer intressanta är två andra hästar: Voltigeur de Myrt och Un Mec d’Héripré. Den förstnämnda var ju överraskande tvåa i PdA i år (minns Gabriele Gelorminis ”segergest” som tvåa) och Voltigeur de Myrt har sett lysande ut i sina senaste starter. Senast avfärdade han från spets enkelt Robert Bi i Prijs der Giganten.

Fabrice Soluoy-tränade Un Mec d’Héripré har gränslös kapacitet. Fjolåret var dock inte ett där lyckan stod honom bi. Vi erinrar oss kanske en troligen bortgalopperad seger i Oslo Grand Prix och diskningen som måletta i Hugo Åbergs. Inför vintermeetinget drabbades han av sjukdomar och fick hela säsongen spolierad.

Med lite klassisk karma kanske det jämnar ut sig i år. Un Mec d’Héripré gjorde efterlängtad comeback och årsdebut i ett lopp på Vincennes i början av november. Han såg smällfin ut direkt.

Jag tror att det är de här båda hästarna som gör upp om segern i Prix de Bretagne.

Bakom finns emellertid några luriga kandidater. Femårige Aladin d’Ecajeul (femma i PdA i år) framför allt. Han har gjort två starter efter vila, vann direkt i comebacken såg inte helt perfekt ut i Prix Marcel Laurent senast där han också diskades. Det kanske bara var tillfälligheter och är han på topp så lär han kunna utmana mina två förstaval.

Andra bud är även Akim du Cap Vert som alltid gör starka prestationer. I sina senaste starter har han varit konstant tvåa eller trea (han var förresten tvåa i det här loppet i fjol). Senast gången vi såg hästen var i Prix d’Eté (trea) i början av september och därmed är frågan om formen kanske inte är direkt maxad.

Vi nämner även femåriga stoet Anna Mix som är ”up and coming”. Hon tog en meriterande andraplats bakom Up And Quick i Prix de Paris i fjol och kommer från en nylig seger i Laval. Här luktar det form och potentiell segerchans.

Så vi summerar: Mitt tips (hur mycket värt det nu är…) blir att Un Mec d’Héripré tampas om segern med Voltigeur de Myrt. Loppets mest meriterade hästar kommer inte att fajtas om de absoluta topplaceringarna. Det ger oss ett trio-förslag (på 6 rader) som ser ut så här:

1: 9, 10
2: 9, 10
3: 2, 8, 11

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fem favoriter av Svenskt Travderby
Nästa nyhet
Fem favoriter av Svenskt Travderby

Fem favoriter av Svenskt Travderby

Ja, det låter såklart märkligt och emot allt vad man förväntas tycka, men september har alltid varit min favoritmånad. Det finns något för mig väldigt befriande när mörkret faller, regnet slår och man får ta på sig jackan igen. Bisarrt.

Men september är också tiden för Svenskt Travderby. Kanske är det möjligen ytterligare en orsak. Få travlopp på året är så roliga att se fram mot som just detta. Mycket beror kanske på förutsättningarna, man har som bekant bara en chans i livet. Den första söndagen i september är dagen då allt måste stämma, annars sipprar som sand möjligheten ur händerna. För alltid.

För de som dragit den enda vinstlotten ur tombolan och gått hela vägen till Derby-seger är äran evig. Jag tror vi alla kan plocka fram en eller ett par favoritupplagor. Nedan listar jag mina fem favoriter. Så, varsågod, ta dem lite som stämningshöjare inför söndag.

Du kan klicka på rubrikerna för att se loppen.

1980: Mustard – Sören Nordin

När man talar om överlägsna vinnare av Derbyt antar jag att Mustards viktoria från 1980 torde rankas väldigt högt på listan. För det här året fanns det egentligen bara en häst på banan. Ett styrkefenomen i samma klass som Tibur-sonen får man nog leta länge efter. Extra påpassligt då att det vid den här tiden ännu kördes Derbyn över 3100 meter (en företeelse som försvann 1983). Sören Nordin tog det vacker från början, lade sig lugn som trea i andraspår men avancerade fram mot dödens på slutvarvet. Ledande andrahandaren Day Wottle (Björn Lindblom) skulle direkt få det hett om öronen. Mustard lämnade föga åt slumpen, pressade på och redan över sista bortre långsidan var det avgjort. En verklig maktdemonstration. Det här var den sista Derby-segern av totalt elva (!) för den då 63-årige Nordin. Mustard kom att trava in 2,7 miljoner trots att hans karriär avslutade efter sexåringssäsongen. Redan som femåring testade han förresten i Prix d’Amérique, men hade ingen lycka med sig bakom giganten Ideal du Gazeau.

1988: Gaston Pride – Per-Olof Pettersson

P-O Pettersson var en av mina idoler under uppväxten på Åbytravet och en av de starkast bidragande orsakerna till det var grymme Gaston Pride. Sin kulls absoluta kejsare. Count’s Pride-sonen är den senaste som lyckats med bedriften att vinna Kungapokalen, Sprintermästaren – och Derbyt. Det säger en del. Men till saken hör att Gaston Pride inte alls var favorit inför Derbyt. Vad som syntes som en formsvacka inför loppet (han var bara trea i uttagningen) gjorde honom mer till en outsider på toton. Klar favorit var Stig H-stoet Gina Roy som också tidigt tog täten. Gaston Pride fick inleda från tolfte spår bakom bilen – men efter halva distansen skickade ”Pop” snabbt fram sin häst i dödens på favoriten. Och hon skulle få det tufft (femma i mål). 700 kvar satte han obarmhärtig press på Gina Roy och 200 kvar var segern i hamn. Gaston Pride bara seglade ifrån. Obestridlig kung i kullen.

2001: Hilda Zonett – Robert Bergh

Inte sedan 2001 har ett sto segrat i Derbyt (faktum är att hela 23 ston faktiskt gjort det igenom historien). Men hon som gjorde det då var heller ingen duvunge. Hilda Zonett är ett av Sveriges allra bästa ston någonsin. Hilda (som vunnit Kriteriet året före) var knapp favorit, i stort sett jämnspelad med Seth Bowl och Digger Crown, men hon skulle få en tuff inledning. Efter galopp syntes det tidigt omöjligt. I sista sväng låg hon fortfarande i loppets periferi, till synes utan chans att strida om segern. Men ur samma kurva vred Robert Bergh på i femtespår. Och som hon sprang. Hilda flög fram sista biten och vann till slut säkert. Formidabelt. Noterbart också tvåan Skogans Joker (Olle Goop) som spurtade om möjligt än vassare – även han efter galopp. Det här var den andra Derby-segern för den då 32-årige Bergh. Remington Crown vann 1997 (också med galopp). Två år senare gjorde han det igen med Tsar d’Inverne. Hilda Zonett kom att springa in över 15 miljoner vilket gör henne till vårt tredje vinstrikaste sto genom tiderna. 2003 triumferade hon i självaste Prix de France.

2009: Maharajah – Örjan Kihlström

Ett Derby som nog många fortfarande har klart i minnet, trots att det nu gått sex år sedan dess. Var inte Maharajah redan innan en världsstjärna så var han det sannerligen efteråt. Liksom Mustard 29 år tidigare, fanns det detta år bara en häst på banan. Yield Boko skulle vara den som på allvar skulle utmana. Faktum är att de var i princip jämnt spelade. Men ”Marre” skulle komma att förvandla, inte bara Yield Boko, utan hela övriga fältet till statister. Örjan klev snart fram och landade i dödens på just Yield Boko. Tempot började pressas upp redan på slutvarvet. Köhästarna började falla en efter en. 500 kvar var det som om Kihlström växlade upp en växel i en bil. En Ferrari rentav. Maharajah gjorde mos av motståndet och länsade undan. Det är alltid lika vackert att se det där racet. Derbyt 2009 slutade dessutom i suverän stil för Stefan Hultman – hans Marshland spurtade in som tvåa.

1985: Big Spender – Berth Johansson

Det här måste vara det mest klassiska Derbyt som någonsin körts. Given etta på listan. Big Spender kom till finalen med nio raka segrar i bagaget och var såklart klar favorit. Men tuffa hästar som Mack The Knife och Tangens skulle bjuda upp till tango. Både Big Spender och Mack The Knife hade bakspår i finalen och hamnade långt bak i fältet. Tangens däremot anförde. Men de båda förhandsfavoriterna blev kvar där bak. Väntade och väntade. Kanske väntade de till och med ut varandra. Först mitt på sista bortre långsidan sände Stig H ut Mack The Knife (i rygg på oddsaren Pershing Boy). Berth Johansson följde direkt i rygg. Men mitt i sista kurvan kom stöten. Mack The Knife på i tredjespår. Big Spender sändes direkt på i fjärde. De båda fajtades hela upploppet ned. Sida vid sida. Precis på linjen sträckte Big Spender fram nosen, Berth Johansson rörde knappt en fena. Kyligare styrning finns nog inte. Big Spender kom att få en fin karriär med 3,7 miljoner kronor på kontot. Mack The Knife travade in 7,6 och tog en meriterande tredjeplats i Prix d’Amérique 1988 bakom Ourasi. Men det var Derbyt 1985 som gjorde de båda odödliga.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ett delikat dilemma
Nästa nyhet
Ett delikat dilemma

Ett delikat dilemma

Vilken maffig uppvisning som Delicious U.S. bjussade på i Bollnäs härförleden! Det sexåriga stoet traskade runt Bollnästravets oval på magnifika 1.08,6a över 1640 meter.

En notering som innebar ett nytt världsrekord alla kategorier för ston över tusenmetersbana. Blott Giant Diablo har som vinnare varit snabbare bland stona: då hon 2007 travade en tiondel snabbare vid vinst på milebanan The Red Mile i Lexington.

Nämnas bör att Shake It Cerry faktiskt noterats för 1.08,2, fast inte som segrare. Det som tvåa bakom Jl Cruze tidigare i somras. Även det på en milebana: Meadowlands.

Men nog om detta.

Det är en annan fråga som orsakat mitt dilemma.

Nämligen: Vad heter hästen egentligen?

I Svensk Travsports databas står hon registrerad som Delicious U.S. Fast egentligen är hon ju döpt till enbart Delicious (som de flesta också kallar henne i ”dagligt tal”).

Suffixet U.S. kommer från Svensk Travsports regelverk där förkortningen, i detta fall U.S., adderas till ett hästnamn för att särskilja dem från andra hästar vilka bär, eller har burit, identiska namn. (Ett annat exempel bland många är till exempel finskfödda She Loves You F.I.).

Vilka är då dessa hästar som tidigare burit namnet Delicious, vilket orsakar att den nuvarande travdrottningen tvingas bära detta nesliga extra tillmäle?

En sökning i Svensk Travsports bas ger oss resultatet att det har funnits ytterligare tre travare i svensk travsport som haft namnet Delicious.

Först ut var Delicious (e. Kimberly Kid) född 1960 i USA (Walnut Hall Farm). Det här är med andra ord den första Delicious U.S….

Delicious den första var amerikanska och har aldrig varit svensktränad men finns registrerad i Svensk Travsports databas på grund av den stora påverkan hon haft på aveln. Hon var nämligen moder till bland andra Delmonica Hanover (e. Speedy Count) som såg dagens ljus 1969.

Ett sto som under sin egen karriär travade in mastiga 4,6 miljoner kronor. Bland hennes största meriter kan räknas en plats som sluttvåa i Hambletonian (1972) bakom Super Bowl och segern som femåring i Prix d’Amérique (med tyske Johannes Frömming, som senare övertog träningen, i sulkyn) två år senare. Hon var förresten även femma i Elitloppet 1975.

1990 importerades hon till Sverige som avelssto där hon lämnade dubbelmiljonären Easy Lover (e. Mack Lobell). Sedan tidigare hade hon i USA blivit mor till Park Avenue Joe som delade segern i Hambletonian 1989.

Delicious de första lämnade även Delvin G. Hanover (e. Super Bowl) född 1981. En annan topptravare som med 4,4 miljoner på banken bland annat noterades som trea i Hambletonian 1984 och som i Sverige blev far till bland andra fyrfaldiga miljonären Aces Noble.

Övriga två hos Svensk Travsport registerade Delicious (förutom den ”nuvarande”) är inte lika framgångsrika.

Vi finner Delicious (e. In Motion) född 1970 som alltså är den första svenskfödda med namnet. Om henne vet vi föga, förutom att hon efterlämnade sig tre föl, varav Boss Quality (född 1983) blev den mest framgångsrika med 12 150 kronor intravat på sina tio starter.

Delicious den tredje (e. Tap In) föddes i Sverige 2005 och exporterades till Finland fyra år senare. Där slutar spåren. Hon var i vilket fall fint stammad: mormor var igen mindre än Skogsbotösen som sprang in drygt 1,3 miljoner på 80-talet och lämnade flera miljonärer, såsom Skogans Jackpot, Skogans Orlov och Skogans Joker.

Delicious den nuvarande, eller den fjärde, eller Delicious U.S., eller vad man vill säga, föddes i USA på Lindy Farms i mars 2009 och är den i dag, och sedan länge, i Sverige, enda aktiva travaren med namnet.

(Snabb bonusfakta: Det finns hos Svensk Travsport registrerade hela 60 hästar vars namn innehåller ordet Delicious).

Så, efter allt detta resonemang utan något annat än kuriöst intresse; vad heter hon då? Egentligen?

Jo: Delicious.

Varken mer, varken mindre.

Och fast jag varit ambivalent i min inställning vad tusan man egentligen ska skriva att hästen heter, har jag nu slutligen bestämt mig: självklart Delicious. Jag tror alla förstår fullständigt vad man menar ändå.

U.S.-ändelsen kan Svensk Travsport behålla i sina startlistor.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lilla guiden och tips inför Hambletonian
Nästa nyhet
Lilla guiden och tips inför Hambletonian

Lilla guiden och tips inför Hambletonian

Då har vi äntligen kommit fram till 8 augusti och Hambletonian-dagen. Årets kanske roligaste travdag att följa framför datorn (om du inte har ynnesten att vara på plats det vill säga). Den 90:e upplagan av världens största treåringslopp i all ära, men tävlingsdagen innehåller idel superlopp.

Hambletonian är i år, liksom i fjol, högintressant sett ur svenska ögon. Jimmy Takter som ju tog en dubbelseger förra året då han själv lotsade in Trixton före Nuncio, har chansen även i år. Det skulle i så fall kunna bli hans fjärde seger i Hambletonian, något som sedan tidigare bara fyra andra tränare klarat av.

Takter har hela fem hästar totalt i de två försöksloppen. Hans Pinkman räknas som den främsta på förhand. Valacken Pinkman klassas nog av de främsta som favorit, delat med stoet Mission Brief.

Mission Brief är det första stoet att överhuvudtaget prova vingarna i Hambletonian på åtta år. Skulle hon lyckas med bedriften blir hon det 14:e stoet genom historien som vunnit loppet, men det första på 19 år. Continentalvictory 1996 var den senaste. Dessförinnan får vi gå tillbaka till 1983 när Duenna vann.

Kul kuriosa i sammanhanget är förresten att valacker vinner än mer sällan. Faktiskt bara vid fyra tillfällen sedan första upplagan 1926. Legendariska Greyhound (1935) var först. Vivid Photo för tio år sedan var den senaste. Pinkman (samt Fashion Creditor och Jacksons Minion) kan bryta trenden.

Förutom Hambletonian kan vi se fram mot Hambletonian Oaks för de treåriga stona (utan Mission Brief då alltså), Peter Haughton och Jim Doherty för tvååringarna och så John Cashman Jr Memorial och Fresh Yankee för de äldre hästarna.

Det är också verkligt spännande lopp för oss svenskar då Roger Walmanns båda Magic Tonight och D’One testar hetluften mot de bästa amerikanerna.

På lördag körs 16 lopp på Meadowlands. 10 av dem är för travarna och 6 för passgångarna. Det första loppet startar 18.00 svensk tid (12.00 lokal då alltså). Jim Doherty är första stora årgångsfinalen som körs som lopp 2 (18.26).

John Cashman Memorial ligger som dagens femte lopp och är planerat att starta 19.35. De båda försöken till Hambletonian går 20.55 och 21.20. Från varje försök avancerar fem till finalen som ska köras 23.15 svensk tid.

Loppen sänds i ATG Live och är du allergisk mot det går det att gratis följa en utmärkt sändning på Meadowlands egen hemsida som du hittar HÄR.

ATG har spel till de flesta loppen och även en V5-omgång till Meadowlands (lopp 5-9), vilket jag, personligen, tycker är klart roligare än det V4-spel som varit de senaste åren.

Fullständigt banprogram från Meadowlands hittar du HÄR.

Vill du kolla upp några av de senaste starterna, i alla fall de som är gjorda på Meadowlands, kan du söka bland Meadowlands eminenta Youtube-sida HÄR där de flesta loppen läggs upp mycket kvickt.

Här följer mina tankar och tips kring de viktigaste loppen vid lördagens tävlingar på Meadowlands. Lycka till med liret och ha en riktigt kul Hambo-kväll!

***

V5 – Systemförslag:

V5-1: Alla 12 (6-4)
V5-2: 6 Bee A Magician (8-1)
V5-3: 2,4,5,9 (1-3)
V5-4: 2,4,8,9,10 (3-1)
V5-5: 2 Mission Brief (6-7)

12x1x4x5x1 = 240 rader

Lopp 2, Jim Doherty Memorial (18:26)

Tips: 3 Broadway Donna – 2 Womans Will – 6 Sunset Glider. Outs: 1 Celebrity Eventsy.

Jim Campbell-tränade Broadway Donna ska vara jättefavorit i Jim Doherty. Det handlar om ett superstammat sto efter Hambo- och Hambo Oaks-vinnarna Donato Hanover och Broadway Schooner. Hon har vunnit samtliga sina fem lopp hittills och såg smällfin ut när hon lattjade hem sin uttagning förra veckan på grymma 1.10,6. Det ska mycket till att hon förlorar.

Motbuden är Womans Will som vann ett av de andra elimineringsloppen och fått stryk i endast ett av sina fyra lopp – mot Broadway Donna. Jimmy Takter har fyra med i loppet och mest tror jag på Sunset Glider som satt fast med alla krafter kvar bakom stallkamraten Kathy Parker som vann senast. Den sistnämnde körs då liksom nu av Johnny Takter.

Lopp 5, John Cashman Jr Memorial (19:35)

Tips: 6 Market Share – 4 Magic Tonight – 1 Intimidate. Outs: 9 Natural Herbie.

Jättespännande såklart när Magic Tonight ska göra sin första start sedan Elitloppet och sin comeback i USA (han har för övrigt aldrig vunnit på Meadowlands) i detta lopp som Victory Tilly satte världsrekord i 2002 och som sedan vunnits av både Revenue och Sebastian K. Till i år är distansen dock omgjord till 1 1/8 mile.

Magic Tonight borde rimligen ha en bra chans här om han är i samma form som i Elitloppet. Han gick okej som trea i ett kvalopp för två veckor sedan. Men hästen är lite svårdbedömd, både vad gäller dagsform och var han hamnar i loppet. Jag tror att det är Market Share som är vinnaren i racet. Han visade klar formförbättring senast när han tog första årssegern och såg väldigt laddad ut när han vann på 1.09,1 även om krafterna tröt allra sista biten.

Loppet är jämnt bakom och i stort sett hela fältet kan ses som luringar. Ett bra spel är Intimidate som avslutade fint senast såg kraftigt på gång ut och har fått ett fint läge. Samma gäller för Natural Herbie som höll strålande som målfotoslagen av Flanagan Memory senast och närmar sig storformen. Elitloppshästen Wind of the North såg fin ut senast och är aktuell om han får en bra start.

Lopp 6, Fresh Yankee (20:05)

Tips: 6 Bee A Magician – 8 Handover Belle – 1 Allie Labrook. Outs: 11 Shake It Cerry.

Femåriga stoet Bee A Magician har gått fram som en riktig ångvält i loppen för de äldre travarna i år och vunnit 8 av 9. Hon hade med säkerhet räknats som favorit om hon ställt upp i John Cashman i stället. Det här loppet ska hon vinna sex och en halv dagar i veckan.

D’One är en av deltagarna här och det ska bli riktigt kul att se svenskan i sin USA-debut. Jag tycker hon såg väldigt trevlig ut då hon vann ett kvallopp nyligen, men att hon ska utmana Bee A Magician här känns för mig långsökt.

För den som vill fälla favoriten tycker jag Handover Belle och Allie Labrook är mest intressanta då de visat strålande form på sistone. Shake It Cerry, som nu körs av Johnny Takter, är grym i grunden men har många att runda. Klaffar det helt så är hon den som kan gå i clinch med Bee A Magician.

Lopp 7, Peter Haughton Memorial (20:30)

Tips: 2 Southwind Frank – 4 Milligan’s School – 9 Bar Hopping. Outs: 5 Winter Harbor.

Tvååringarnas största uppgift Peter Haughton måste se Southwind Frank som hästen att slå. Här har Ron Burke en riktigt fin sort för framtiden och han vann på rejält sätt i sin eliminering förra veckan. Vinner det här felfri, tror jag.

4 Milligan’s School var den andra försökvinnaren och han såg överraskande fin ut då han tog ned motståndet efter en riktigt rejäl sista halv-mile. Kan mycket väl visa sig vara bäst även här. Jimmy Takter har två hästar med och hans egen styrning Bar Hopping är vassast. Han är jämngod med de två tidigare nämnda och har slagit Soutwind Frank vid dennes enda förlust. Tråkigare läge dock. Luringen i loppet är Winter Harbor som bara gjort två starter men lattjade med fint i skymundan som sista häst i försöket senast och nu fått perfekt femtespår bakom bilen.

Lopp 8, Hambletonian Elimination 1 (20:55)

Tips: 10 Pinkman – 8 Centurion Atm – 2 The Bank. Outs: 9 Canepa Hanover.

Jimmy Takter har tre hästar i detta försöksheat och alla tre ska räknas med chans. Först dock Pinkman som väl av de flesta ses som årets favorit till slutsegern i Hambot. Explosive Matter-sonen har också gjort det mest rätt hittills i sin karriär och ståtar med 12 segrar på 15 starter. Oftast vinner coole Pinkman också endast med den marginal som krävs, så här finns fortsatt mycket outnyttjad potential. Det här är hästen att slå, såväl i försök som förmodad final, men spåret är tråkigt och det räcker trots allt att vara bland de fem för att springa final senare på kvällen så någon säker vinnare ska vi inte alls tro det rör sig om.

Själv tycker jag Svanstedts Centurion Atm är stekhet. I fjol vann han ju Peter Haughton men är segerlös i år i fyra starter. Insatsen senast var emellertid något som etsade sig fast på näthinnan. SJ’s Caviar-sonen spurtade sagolikt efter att ha inlett med galopp och var inte lågt från The Bank i Stanley Dancer. Det gäller såklart för Svanstedt att komma till bra här, men klaffar det är jag inte främmade för att det här är Hambletonians slutvinnare.

Takters båda övriga hästar The Bank och Canepa Hanover räknas tidigt. Den förstnämnde, som körs av Johnny, har gått bra hela året och löper jämnt med de allra bästa i årgången. Canepa Hanover, som Jimmy kör, har genom hela karriären tävlat i toppen och var nära Pinkman i Zweig Memorial senast. En tänkbar vinnare här är också Ron Burkes Habitat som normalt är jämngod med de bästa även om han var lite sämre senast i just Zweig.

Lopp 9, Hambletonian Elimination 2 (21:20)

Tips: 2 Mission Brief – 6 French Laundry – 7 Uncle Lasse. Outs: 3 Cruzado dela Noche.

Fantomstoet Mission Brief, som i fjol slog alla tiders världsrekord för tvååringar när hon travade 1.08,7, ska försöka göra det ingen gjort sedan Continentalvictory gjorde det 1996. Det vill säga att som sto vinna Hambletonian. Den senaste att prova var Pampered Princess (Takter) som galopperade i finalen 2007 efter att ha vunnit sitt försök.

Mission Brief har nog alla chanser i världen att vinna Hambot. Hon var omutbar i fjol men inledde den här säsongen som ”bara okej” två segrar och ett andrapris till trots. Men senast, när hon bombade hem Zweig Filly, tycktes det som om hon var lika fin som under fjolåret och när tränaren Ron Burke väljer att låta henna gå ut här förmodar vi att det är absolut toppform. Jag tror hon tar hem det här försöket (som känns överkomligare än det förra) utan problem. Vad hon sedan kan uträtta i finalen återstår att se.

Takter har två hästar här och de känns också som värsta motbuden. French Laundry var väldigt fin senast när han mötte flera av de här hästarna och närmast slog The Bank. Uncle Lasse (som är bror med Shake It Cerry förresten) har alltid tillhört årgångstoppen och varit stabil i år. Kul också med Örjan Kihlström på Nancy Johanssons Cruzado dela Noche som mycket väl kan riva åt sig en finalbiljett.

Lopp 12, Hambletonian Oaks (22:45)

Tips: 1 Lock Down Lindy – 2 Wild Honey – 7 Livininthefastlane. Outs: 8 Sarcy.

Hambo Oaks har blivit öppet sedan Mission Brief valt ”stora” Hambot i stället och sedan den förmodade favoriten och försöksvinnaren Spirit to Win tragiskt förolyckats tidigare i veckan.

Jag tror att det blir den andra försöksvinnaren Lock Down Lindy som tar hem det här. Det Tony Alagna-tränade stoet har gjort det bra hela tiden men inte gjort så jättemycket väsen av sig. Till senast då. Jag tycker hon såg väldigt läcker ut när hon seglade undan över upploppet och en prestation i samma stil här gör henne svårslagen.

Jimmy Takters Wild Honey gissar jag blir favorit i loppet och det är inte så konstigt (hon vann 10 av 12 i fjol som tvååring). Jag tycker dock det fattades lite sting senast som tvåa bakom Lock Down Lindy, men kanske är hon vassare nu. Kul spel är också Livininthefastlane som tillhör kullens snabbaste. Hon har fajtats med Sprit to Win de senaste gångerna men slipper ju som sagt tyvärr henne nu. Johnny Takter kör Sarcy och hon kan vara en fullt tänkbar rysare om det löser sig från spåret.

Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tio Elitlopps-favoriter att minnas

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson