Just nu:
16.12 Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll
13.44 Tunga beskedet: Månprinsen A.M. struken
12.37 Efter Lotteria: Hårdare regler för drivningar i Italien
09.45 Elitloppet: Allt du behöver veta inför travfesten
17.05 ELITKAMPEN: Det stora nordiska slaget
16.48 Två strykningar i Treåringseliten
13.22 Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!
10.34 Gästkrönikör Niklas Borg: Vem vann Elitloppet 2004?
08.33 Cruzado dela Noche ute efter segern i Maxie Lee
08.13 Lätt när Gotland fortsatte segerraden på Vincennes

Banchampions: Nio för Ohlsson – fem för Jepson

Ulf Ohlsson vinner flest lopp i landet och är också kusken som fixar flest banchampionat – nio titlar blev det i år. Men också Carl Johan Jepson har farit fram över landets banor och ordnade hela fem championat under 2018.

Allsvensk kuskchampion för tredje året i följd blev Ulf Ohlsson. Och han utökade förstås sin samling av ban-championat rejält. När året summerats står kusken som mest vinnande kusk på hela 9 av landets 33 travbanor. Det är ett championat färre än rekordnoteringen på tio under 2016. Totalt kan Ulf Ohlsson nu noteras för 105 championat genom karriären. Flera titlar blev definitiva under årets sista veckor och den tuffaste kampen hölls på Romme – Ohlsson kunde ta titeln före kometen Emilia Leo på lika antal segrar men fler andraplatser.

En annan av landets mest idoga kuskar är Carl Johan Jepson. Han avancerade under 2018 upp som tredje mest segrande kusk i landet och det avspeglade sig också vad det gäller banchampionat. För tredje året i rad blev han mästare på Axevalla men tog också hem ytterligare fyra championat genom sitt första på Mantorp, samt Vaggeryd, Åmål och Årjäng.

Still going strong är 65-årige Jorma Kontio. Inte nog med bedriften att han lyckades återta tronen på Solvalla från Örjan Kihlström, han noterades som topp på ytterligare tre banor. Lindesberg och Rättvik var klara tidigt och titeln försvarade också i Örebro.

Peter Untersteiner hade ett nytt toppår på landets ovaler. Han tog tillbaka championatet hemma i Halmstad efter det att Johan Untersteiner vunnit det senaste tre åren. Det här var Peters nionde totalt på hemmabanan. Men inte nog med det, han blev också champion på landets två övriga storbanor, Åby och Jägersro. Bedriften att vinna på de båda banorna samma år har bara Johnny Takter tidigare lyckats med, 2013.

Här är alla kuskchampions 2018:

Arvika: Niclas Benzon
Axevalla: Carl Johan Jepson
Bergsåker: Ulf Ohlsson
Boden: Ove A Lindqvist
Bollnäs: Ulf Ohlsson
Dannero: Ulf Ohlsson
Eskilstuna: Ulf Ohlsson
Färjestad: Björn Goop
Gävle: Ulf Ohlsson
Hagmyren: Ulf Ohlsson
Halmstad: Peter Untersteiner
Hoting: Ove A Lindqvist
Jägersro: Peter Untersteiner
Kalmar: Christoffer Eriksson
Karlshamn: Fredrik Persson
Lindesberg: Jorma Kontio
Lycksele: John Östman
Mantorp: Carl Johan Jepson
Oviken: Rikard N Skoglund
Romme: Ulf Ohlsson
Rättvik: Jorma Kontio
Skellefteå: Hanna Olofsson
Solvalla: Jorma Kontio
Solänget: Rikard N Skoglund
Tingsryd: Kevin Oscarsson
Umåker: Ulf Ohlsson
Vaggeryd: Carl Johan Jepson
Visby: Claes Sjöström
Åby: Peter Untersteiner
Åmål: Carl Johan Jepson
Årjäng: Carl Johan Jepson
Örebro: Jorma Kontio
Östersund: Ulf Ohlsson

Läs även: 2018: Ohlsson vann flest – Redén i tränartoppen
Läs även: Kihlström bäst på rikstoton – fjärde året i följd

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
onsdag 08:13, 22 maj

Lätt när Gotland fortsatte segerraden på Vincennes

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 17:15, 21 maj

SWEDEN CUP: Startlistor och odds till förfesten!

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 11:50, 21 maj

Efter skada: Mofaksan tvingas sluta

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
tisdag 08:22, 21 maj

Jepson till Tusenklubben: ”En milstolpe”

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 18:19, 20 maj

KUSK-VM: Tar Ulf Ohlsson Sveriges första guld?

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:47, 20 maj

Valokaja Hindö och Gretzky B.R. till Oslo Grand Prix

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:19, 20 maj

Här är höjdpunkterna – under Elitloppsdagen

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
PdA-dörren har inte stängts för Propulsion

PdA-dörren har inte stängts för Propulsion

En start i Prix d’Amérique eller inte Prix d’Amérique för Propulsion? Efter feberslängen före nyår ser det något bättre ut – och tränaren har inte gett upp.

Efter det att Propulsion inte kunnat infria som storfavorit i lördags, upptäcktes morgonen efteråt att hästen stod med feber. Något som helt ändrade förutsättningarna inför Prix d’Amérique dit Propulsion siktats och hållits som en av favoriterna. I en intervju med Trav 365 på onsdagen berättar tränaren Daniel Redén att stallets stora stjärna är på bättringsvägen.

– Han börjar bli pigg igen och har ingen feber i dag, det är ju positivt. Sedan vill man ju gärna ha svar på vilken typ av sjukdom han haft, det har varit stängt överallt nu och inte så lätt att få ta några prover. Hoppas det bara är en förkylning, men han har inte hostat så det är inte så troligt att det var det, säger Réden.

Nu på söndag är det tre veckor kvar till Prix d’Amérique körs på Vincennes. Ännu finns det en chans att Propulsion finns med på startlinjen då, i vad som i så fall blir hästens tredje raka i loppet. PdA-dörren är inte stängd.

– Absolut inte. Hade det varit två veckor kvar hade jag stängt den. Men nu får vi se. Det kan gå mycket fortare än vad man tror. Han tappade ju inte så mycket nu. Han startade visserligen sjuk, men gick en 1.13-tid över 2640 meter. Får han bara vila nu så att han blir bra så…vi får avvakta lite, säger Daniel Redén till Trav 365. (Foto: ALN).

Läs även: Propulsion med feber – PdA-starten i fara
Läs även: Propulsion kom inte förbi On Track Piraten

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bazire bäst i Frankrike - för 20:e året i följd
Nästa nyhet
Bazire bäst i Frankrike – för 20:e året i följd

Bazire bäst i Frankrike – för 20:e året i följd

Ingen kan rucka Jean-Michel Bazire från tronen i Frankrike. För tjugonde året i rad kan han titulera sig landets segerrikaste kusk.

Jean-Michel Bazire är bara 47 år men har varit Frankrikes ledande driver i två decennier nu. När siffrorna för det förra året har räknats samman i Frankrike står det klart att Bazire även under 2018 hemfört Sulky d’Or, det vill säga landets motsvarighet till vår allsvenska kuskliga. Det var tjugonde året i följd han bärgade den titeln. Under året blev det 269 segrar.

Jean-Michel Bazire blev också landets vinstrikaste – och segerrikaste tränare under 2018. Länge förde Yoann Lebourgeois en jämn kamp mot Bazire om Sulky d’Or-titeln men en skada efter en olycka i mitten av december satte slutligen stopp. Lebourgeois blir ändå Frankrikes bäste i monté och också den som vann flest lopp under året i kombinationen sulky och sadel – totalt 324 segrar.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Foiled Again tog farväl - sprang in 68 miljoner
Nästa nyhet
Foiled Again tog farväl – sprang in 68 miljoner

Foiled Again tog farväl – sprang in 68 miljoner

På nyårsaftonen tog legendaren Foiled Again farväl. Fjortonåringen gjorde sin 331:a (!) och sista start i karriären och drar sig tillbaka som tidernas vinstrikaste sulkyhäst.

Under 2018 har passgångarikonen Foiled Again  med sin tränare Ron Burke och oftast med Yannick Gingras i sulkyn, gjort en farväl-tour runt om i USA. Hästens allra sista start gjordes på självaste nyårsaftonen på banan The Meadows. Nu fick förvisso Foiled Again sträcka vapen, som femma, i sitt sista framträdande men hyllades stort efteråt i ett känslosamt farväl där bland annat hästens skor symboliskt plockades av inför publiken.

Foiled Again som vid årsskiftet fyllde femton och därmed föll för åldersstrecket, drar sig tillbaka som världens genom tidernas mest vinstrika sulkyhäst. Under 2018 gjorde han 27 starter (på 18 olika banor) och vann 11 lopp. Sammanlagt i karriären blev det 109 segrar på 331 starter och 7,6 miljoner dollar insprunget – en summa som motsvarar 68 miljoner kronor. Världens vinstrikaste travhäst är Varenne som i sin karriär noterades vinstsumman 6 miljoner euro.

Här kan du se Foiled Agains sista start och avtackning.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby
Nästa nyhet
Torsdag: V64-tips till Åby

Torsdag: V64-tips till Åby

Åby V64

Omgången: Vi kör V64 på Åbytravet denna torsdag kväll och jag har två spikar som ska rama in omgången. Niky Flax i första och Hennesy Boko i sista avdelningen är pållarna jag litar på. Sedan försöker vi jobba in ett par skrällar i ett par av loppen och som vanligt spelar vi enbart för alla rätt.

Spikarna: 8 Niky Flax i V64-1 samt 1 Hennesy Boko i V64-6.

DD-draget: 5 Edio i DD-1.

V64-förslag: Enbart för alla rätt

8 Niky Flax (4-2)
1,3,4,6,7,8,10,11,12 (2-5)
1,11,12 (8-4)
1,2,3,5,7,9,10,12 (6-4)
2,3,4,5,6,7,8,9,12 (1-11)
1 Hennesy Boko
(8-6)

1x9x3x8x9x1 = 1944 rader

DD-förslag: 5 – 1 x 1000 kr

Loppanalyser

Loppanlys V64-1:

Ranking: A: 8 B: 4-2-9-3-6-5 C: 1-7

Spetsanalys: Victor Rush kan öppna kvickt första biten men är effektivast med löpning i rygg. Smokey Herman däremot har inget emot att sträcka ut i ledningen och bör tidigt vara i tät. Niky Flax har som det ser ut ett jobbigt spår men i det lilla fältet bör Johan hitta slagläge.

Loppanalys: Här blir Johans 8 Niky Flax klar favorit och det tycker jag är helt rätt. Niky Flax  var bland med i Derbyt i fjol och gick där i mål med sparat i mål. Han återkom efter uppehåll senast och löste uppgiften på fint sätt med att speeda till seger efter fin resa. Han lär inte vara sämre nu med loppet i kroppen och även om spår åtta är kämpigt så gör det betydligt mindre i det lilla fältet och på Åby med ojämna hästar där en del lär söka innerspår. Niky Flax bör åter speeda ner konkurrenterna och är en vettig om än hårt betrodd spik.

4 Smokey Herman är nog värst emot med tanke på att det ser ut som spets. Biter ifrån sig bra därifrån men får svårt att försvara sig mot Johans häst. Det känns inte heller som att Stenströmer har någon sprudlande stallform och de tjugo senaste starterna har inte gett någon seger. Stenströmer har själv haft en tvåveckorssemester och chefers frånvaro brukar sällan vara formhöjande.

2 Victor Rush bör få en prima resa med open stretch-chans. Vinner dock inte så lätt den hästen.

Loppanalys V64-2:

Ranking: A: 3-12 B: 1-11-6-7-4-10-8 C: 2-5-9

Spetsanalys: Miss Mythos och Alma Winner bör göra upp om ledningen. Tror Alma Winner har bra chans att nå den.

Loppanalys: Ett stolopp och inga märkvärdiga djur ska göra upp.  De två som sticker ut något i mina ögon rankas i a-grupp. Det är dels 3 Alma Winner som verkar uppåt och har läget. Senast avslutade hon klart bra och visade gryende form. Jag tror hon har bra chans att nå ledningen här och det är blir värdefullt.

En bättre häst är nog 12 Belle Reine men hon har varit ifrån och har ett betydligt kämpigare utgångsläge. Sitter formen någorlunda där direkt så kan hon mycket väl visa sig bäst då hon står billigt inne i loppet.

1 Miss Mythos vann direkt efter uppehåll senast. Segern sa väl inte så mycekt men hon har läget och lär vara ännu vassare nu. Kan bli farlig för min a-duo. 11 Zima Axe var duktig vid segern för tre starter sedan men har inte startat så kontinuerligt. Har fin styrka och Fiore kör fullt bra.

6 Anemon vann i säker stil näst senast men galopperade senast. Kan vara ett roligt bud om kusken träffar från springen. 7 Madonna S.T.startar sporadiskt men är inte så pjåkig.

Jag plockar med hela b-gruppen.

Loppanalys V64-3:

Ranking: A: 11-12-1 B: 8-4-10-3-5-6-7-2-9

Spetsanalys: Okaloosa Bell kan kliva iväg bra och spetsa. Det är väl Justice Rhyme utifrån som kan häxa.

Loppanalys: Far och son Untersteiners duo 11 Oriental Pearl och 12 Global Writer är troligtvis de bästa hästarna i detta lopp. Givetvis har de inte de bästa utgångslägena och jag streckar även en annan bra häst med betydligt bättre läge. Jag tänker då på 1 Okaloosa Bell.

Tipset till 11 Oriental Pearl som tog två segrar från tidig ledning. Provade V75 senast och Peter hade god tro på sin häst men spår fyra blev för svårt. Sjunnesson har kört fem lopp i år (alla igår) och har grejat placeringarna 1,1,1,2 samt 3 och Jörgen bränner inga chanser i onödan. Oriental Pearl kan nog visa sig bäst här men hon ser lite flegmatisk ut och det är lite ovisst hur alert hon reagerar i ryggar.

Johan har 12 Global Writer och denne avslutade bra senast och vann i säker stil från spets näst senast. Bör spurta ner de flesta här och kanske alla.

Bättre spår har då 1 Okaloosa Bell som bör få spets eller åtminstone en fin resa och open stretch-chans. Hon kan öppna bra med sina långa ben och senast stretade hon på bra från ledningen som tvåa bakom duktiga Grace River. Kan bli svårfångad här och får mitt tredje och sista streck.

Vid ytterligare gardering så räknas ett gäng. 8 Aronia är hygglig men har svårt läge med Dyhrberg. 4 Boy Boy Star M. Avslutade bra från kön senast men ser inte så inspirerad ut.

Loppanalys V64-4:

Ranking: A: 7 B: 1-10-9-3-12-2-5 C: 6-4-8

Spetsanalys: Symphonic Lincoln är rätt snabb iväg. Aha och Make It Bore är också rätt kvicka. Troligt att Aha kan köras mot spets.

Loppanalys: 7 Silent Hill avslutade bra som tvåa bakom stallkamraten Pastor Power i V75 senast. Bör kunna vara huvudet högre än övriga här men det är ett småvingligt läge och jag garderar. Hästen är bra men ingen riktig stjärna.

1 Symphonic Lincoln är intressant. Har spetsat för att släppa spets i de två senaste starterna och har sedan gått i mål med sparade krafter. Prima läge med spår ett och vi får se hur upplägget blir denna gång. Hästen kan en del och bör ha mått bra av sina snälla löpningar på slutet.

10 Milord gör debut i ny regi. Martinsson är en duktig tränare och kan ha satt Milord i stridsdugligt skick direkt. Milord har visat fin fart tidigare och tränaren låter nöjd.

9 Gossip’s Cash vill jag ha med. En något krånglig häst men med bra fartresurser som kan överraska felfri. Intressant med Uhrberg nu.

3 Aha vann efter tidig spets senast och kan upprepa bedriften. Sista strecket till 12 Bonny Boy som är betydligt bättre än vad raden ger sken av.

Jag tar med hela b-ligan.

Loppanalys V64-5:

Ranking: A: 5 B: 2-3-6-7-4-9-12-8 C: 1-11

Spetsanalys: Marys Overandout kan öppna bra och spetsa. Ugly Ducking kan dra iväg i högt tempo och kan röra till det.

Loppanalys: Här heter min idé 5 Edio som jag går på gällande DD-spelet. Ahos häst har visat knallform i varje start men inte näst senast i V75 då det blev jättedrag på hästen. Då var hästen skumt blek utan att Aho har någon förklaring. Senast i V75 står det på diverse håll att hästen var blek men sanningen är att Edio såg mycket laddad ut men blev störd och ursäktad i sista kurvan. Hade varit rätt långt framme annars. Aho berättar att hans häst känns jättefin och inget tyder på formtapp. Han tror på vettig chans och jag kan förstå honom. Får Aho till styrningen så kan Edio spurta vasst om formen är kvar och det tror vi. Intressant idé och DD-spik men på V6 spelar jag matematiskt.

2 J.H.Respons blir favorit och det kan man förstå. Har en fin uppgift men gör ett litet småtrögt intryck och jag hoppas Edio flyger förbi.

3 Marys Overandout har tävlat på en del inom V75 och duger fint. Kan också öppna bra.

6 Mamba har det lite jobbigt med aktionen men borde väl fungera hyggligt nu efter uppehåll. 7 Ugly Ducking brukar dra på i hårt tempo och är skrällduglig.

4 Dream of Winner satt fast med sparat i Norge näst senast. Räckte inte från kön senast. Bättre läge och med Magnus nu. 9 Easy Tiger Pellini är en storskräll som är riktigt bra i grunden. Länge sedan han visade något bra men…

Jag plockar med hela b-ligan även här.

Loppanalys V64-6:

Ranking: A: 1 B: 8-6-5-11-9-7-2 C: 3-4-10

Spetsanalys: Hennesy Boko bör spetsa. Antingen direkt eller efter en kort bit av detta stayerlopp.

Loppanalys: Här ser det bra ut för 1 Hennesy Boko och jag räknar med ledning runt om. Lugauers häst fick en fin resa senast och avgjorde också vädigt lätt då han fick marschorder in mot sista kurvan. Boko-hästen visar mycket gott kunnande för sin rätt låga klass men har också gjort bort sig vid några tillfällen. Han trivs utmärkt med tätkänning och här ska han kunna grilla konkurrenterna möra. Jag tror ingen når Connis häst och spikar.

8 Explosive Merlot och 6 Invincible H.C. är de som mest troligt är mest angelägna för att ta upp jakten.

Tipsredaktör: Ulf Nilsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Succeåret: Propulsion passerade Victory Tilly

Travtips

Tips Axevalla 23 maj: Rickard Svanstedt vår man i kväll

Travtips
torsdag 16.12, 23 maj
Axevalla heter kvällens bana så här dan före dan före dan före dan, Åke Svanstedt gästar oss för ett Elitloppsbesök men vi ikväll är det en av sönerna som är i huvuvdrollen. Rickard Svanstedt har ett par intressanta chanser och vi provar med ett par Rickar...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.22, 22 maj

Tips Åby/Örebro 22/5: Givet vinnarspel mot överskattad storfavorit!

Spelredaktör Daniel Berglund
Travtips
tisdag 15.59, 21 maj

Tips Jägersro 21 maj: ”Jörgensen med fin spetsvinnare”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 16.06, 20 maj

Tips Mantorp 20 maj: ”Det låter bra på Zinco Jet”

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.08, 19 maj

Tips Årjäng 19 maj: ”Norsk segeryra att vänta”

Spelredaktör Daniel Olsson
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13.55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Daniel Berglund

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
tisdag 15:01, 21 maj 2019

Propulsion vinner nog trots allt på söndag

Anders Malmrot har gjort ett bra lopp. Comeback på Elitloppet. Och han är årets stora bubblare...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Spelkrönika Berglund
Ulf Nilsson