Just nu:
11.38 Eld Rask redo för norska Derby-kvalen
11.02 Gimpanzee en av sju till Yonkers Trot
10.01 Fortsatta problem – Steen Juul står över Derbyn
09.27 Uhrberg och Untersteiner i danska Derbyt
08.31 Six Pack till Frankrike – och Prix d’Amérique?
15.53 Tips Eskilstuna 19 augusti: Perfekt uppgift för Maximus M.M.
15.38 Diamanten i comeback – möter Antonio Tabac
14.26 Dubbelmiljonären går till Paw Mahony
14.06 Avstängd fyra veckor för den fula drivningen
11.40 Championat-kollen: Untersteiner i Tingsryd

100 dagar till Elitloppet – Här är hetaste hästarna

Det är hundra dagar kvar till Elitloppet – spekulationerna kan börja. Vi listar några av de hetaste hästarna som, förhoppningsvis, dyker upp på Solvalla sista söndagen i maj.

Nog kan det tyckas väl långt kvar till Elitloppet, men årets största travfest ligger bara lite mer än tre månader fram i tiden. Och vägen fram till att startfältet blir klart, brukar vara en stor del av loppet. Frågorna är många, önskemålen desto fler. Får vi se Readly Express i Elitloppet i år? Kommer Bold Eagle att återvända för tredje gången gillt? Hur blir det med USA – och hur blir det med Bazire?

Här är de hetaste kandidaterna (enligt oss):

Readly Express – självklar toppkandidat. Alla vill se honom i Elitloppet, även tränaren Timo Nurmos. Efter sina toppinsatser i Prix d’Amérique och Prix de France ser Readly ut att fortsätta med fler starter i Frankrike innan det kan bli aktuellt med storloppssäsong på hemmaplan. I fjol valde man att i stället fokusera på aveln och avstod sin plats i Elitloppet, i år lutar det åt det motsatta.

Propulsion – hade inte lyckan med sig i Prix d’Amérique i år heller. Direkt efter packade man väskorna och for hem till Sverige igen. Från tränaren Daniel Redéns håll verkar målsättningen vara tydlig – att vinna Elitloppet. Propulsion gjorde i det närmaste rent hus i våra storlopp förra säsongen och travade in mer än elva miljoner. I Elitloppet har det dock blivit två raka silver – i år vill man ta slutlig revansch.

Aubrion du Gers – Jean-Michel Bazire har länge haft en avig inställning till att tävla i Sverige, men i år låter tongångarna annorlunda. Med Aubrion du Gers, som brukar få bära epitetet ”världens bäste valack”, hade han en enorm säsong i fjol då han avslutade den med elva raka segrar. Bazire har varit tydlig med att han önskar en nordisk turné med hästen i år där Elitloppet är huvudmålet. Alla hoppas att det också blir verklighet, i så fall sannolikt med Jos Verbeeck vid tömmarna. En annan drömhäst från samma stall är såklart PdA-vinnaren Bélina Josselyn, men här tycks Bazire vara bestämd.

Bold Eagle – Den franska nationalklenoden har kommit segerviss till Solvalla de två senaste åren, men inte kunnat leva upp till förväntningarna. I fjol försvann ”Örnen” bort redan i försöket då en galopp tog död på drömmarna efter ett startkaos modell större. Då menade kretsen kring hästen att det var sista försöket i Elitloppet, men bland annat huvudägaren Pierre Pilarski har öppnat för möjligheten till ett tredje raka försök.

Perfect Spirit – Ingen häst som vunnit Hambletonian har deltagit i Elitloppet sedan Scarlet Knight gjorde sin sista start i loppet 2005. Det faktumet i sig gör Perfect Spirit till en dröm-kandidat i år. Vid sin första säsong i svensk regi, hos Daniel Redén, visade han också att han är en travare för världseliten. Han vann då åtta av sina elva lopp vilket innefattade både Sprintermästaren och Kungapokalen. Inför sin säsong som femårig är han en av landets hetaste hästar och borde vara given i Elitloppet om man så önskar.

Ringostarr Treb – Ett Elitloppet utan sin titelförsvarare känns aldrig riktigt komplett. Ringostarr Treb klev ut som den stora segerherren i fjol och vann försök och final efter att dessförinnan utskåpat sitt motstånd i Olympiatravet. Säsongen efteråt blev dock mer problemfylld med sporadiska starter och ett misslyckande i VM-loppet. För närvarande verkar ”Ringo” som avelshingst men en plats i Elitloppet bör vara självskriven för fjolårs-vinnaren om han återkommer till tävlingsarenan.

USA-fönstret – Hästar från Nordamerika blir ett allt mer sällsynt inslag i Elitloppet, men kanske kan det bli ändring på det i år. Flera potentiella toppnamn förbereder sina säsonger på andra sidan Atlanten. Åke Svanstedt har menat att stallets stora artist Six Pack inte siktas mot Elitloppet i år, men sedan svenska ägare köpt in sig, kanske en liten dörr står på glänt? Hambo-vinnaren Atlanta gick i veckan ut till försäljning på auktion. Hästen laddas för en ny säsong. Med ”rätt” ny ägare, kanske det finns Elitloppet i tankarna? Trätosystern Manchego fortsätter att tävla i år, i regi Nancy Johansson. Är man sugen på en resa till Sverige med superstoet? Marion Marauder var till-tänkt för Elitloppet förra året men kom igång för sent på säsongen, kanske blir det ett annat fokus i år?

De svenska femåringarna – Svenskfödda femåringar brukar tas försiktigt men hoppas kan man förstås att någon, eller fler, redan i år tar sikte mot det största loppet. Who’s Who stod för en redan klassisk insats när han sopade banan med konkurrenterna i Derbyt och är en av Sveriges mest spännande inför den här säsongen. Men vill man till Elitloppet? Villiam hade en problemfylld säsong i fjol men vaknade till och visade sina enorma resurser i Europaderbyt. Sedan är väl frågan om det kanske inte är Prix d’Amérique 2020 som är det stora målet? Mellby Free var drottningen i kullen i fjol och tjänade hela sex miljoner kronor genom segrar i Stochampionatet och Breeders Crown samt silver i Europaderbyt. Hon har bara 14 starter i karriären, vad väntar i år?

Tio andra Elitlopps-bubblare:

Cyber Lane – avstod i fjol, redo i år?
Double Exposure – dominant bland stona, stora scenen nu?
Ferrari B.R. – ständig supertalang, tar det stora klivet i år?
Looking Superb – PdA-skrällen en annan norsk kandidat.
Makethemark – Vann Jubileumspokalen i fjol.
Nadal Broline – tog bronset förra året.
Tornado Valley – Årets hopp från ”down under”?
Urlo dei Venti – inbjuden i fjol, nu tillbaka efter avstängning.
Uza Josselyn – var med i fjol och ser ut att vara lika bra i år.
Vitruvio – nästa stora italienska stjärna. Vill till Elitloppet.

(Foton: Gerard Forni, Scoop Dyga och ALN).

Vem vinner Elitloppet? Spela hos Unibet! Klicka här.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Övriga nyheter

Nyhet
måndag 14:26, 19 augusti

Dubbelmiljonären går till Paw Mahony

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 14:06, 19 augusti

Avstängd fyra veckor för den fula drivningen

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:40, 19 augusti

Championat-kollen: Untersteiner i Tingsryd

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 11:12, 19 augusti

Segersviten förlängdes – 51 raka för Trebol

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 10:24, 19 augusti

⏱️Twitter-svepet

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
måndag 09:24, 19 augusti

Svanstedts Plunge Blue Chip – på 1.09,0

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
måndag 08:57, 19 augusti

Mästarmötet i Sundsvall Open Trot

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Årets tvååring tillbaka – Belker startar på Solvalla

Årets tvååring tillbaka – Belker startar på Solvalla

Sten O Jansson vilar inte på lagrarna med sitt löfte Belker. Hästen som förra helgen röstades fram som årets tvååring under förra året, startar igen på Solvalla.

Med segern i Uppfödningslöpning som en bidragande orsak blev Belker årets tvååring vid Hästgalan. I år som treåring har Scarlet Knight-talangen redan hunnit med en start – och en seger, i mitten av januari i en avdelning av Margaretas Tidiga Unghästserie.

Vid tisdagens tävlingar på Solvalla finns Sten O Janssons löfte med igen, när han jagar ett förstapris på 100 000 kronor i Grains lopp. Prischecken till trots var intresset svalt för loppet; Belker brottas mot blott fyra andra motståndare.

Här är startlistan:

2140 volt

1 Marvellous Tooma – Oskar J Andersson
2 Maiken Tooma – Mika Forss
2160 meter
3 Enge Sargon – Mattias Djuse
4 Belker – Torbjörn Jansson
5 Alien Kronos – Erik Adielsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tekno Odin till Sverige - Jan-Olov Persson köper
Nästa nyhet
Tekno Odin till Sverige – Jan-Olov Persson köper

Tekno Odin till Sverige – Jan-Olov Persson köper

Tekno Odin är såld till Sverige. Bland andra Jan-Olov Persson har köpt det legendariska kallblodet som nu fortsätter att fungera som avelshingst i Sverige.

I höstas avslutade Tekno Odin som ett av tidernas bästa kallblod definitivt sin tävlingskarriär. Det med 72 segrar på 122 starter och över 11 miljoner kronor på bankboken. Elvaåringen gick i slutet av sin karriär över till Jan-Olov Persson träning och det är också han till-sammans med investerare som nu köpt hästen. Något som norska sajten trav365.no. skriver.

– Det stämmer. Hästen är såld. Ett svenskt bolag står bakom köpet. Utöver det är det inte så mycket att säga, det finns ingen dramatik i det utan en helhetsvärdering. Jag hade lite tankar och fick igenom dem, jag tror att detta är det bästa för travsporten, säger den tidigare ägaren Elfinn Edvartsen till trav365.no.

Tekno Odin verkar numera alltså som eftertraktad avels-hingst på heltid. Hästen kommer erbjuda sina tjänster vid Jan-Olov Perssons stuteri den här säsongen.

– Vi fick ett anbud och tackade ja. För svensk kallblodsavel är det här goda nyheter, kommenterar Jan-Olov Persson för trav365.no.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Folket och journalisterna eniga om Årets Häst
Nästa nyhet
Folket och journalisterna eniga om Årets Häst

Folket och journalisterna eniga om Årets Häst

Svenska folket och journalisterna var eniga när det röstades om vilken som skulle utses till Årets Häst i förra veckan. Båda hade Readly Express som sitt val.

Förra fredagen hölls Hästgalan i Stockholm och för andra året i rad var det Readly Express som lade beslag på det finaste priset – Årets Häst. Till just den kategorin kunde det svenska folket avge röster och dessa fördelades jämnt med de som Svenska Hästsportjournalister (SHK) lämnat. När resultaten från Hästgalan nu offentliggjorts, visar det sig att båda var eniga.

I övriga klasser var det SHK:s medlemmar som avgjorde och fördelningen mellan rösterna redovisas också nedan:

Årets Häst, svenska folket:
Readly Express, 46,3%
Propulsion, 38,3%
Ringostarr Treb, 8,4%
Mellby Free, 7,1%

Årets Häst, journalisterna:
Readly Express, 68 röster
Propulsion, 58 röster
Ringostarr Treb, 5 röster
Mellby Free, 0 röster

Årets tränare:
Daniel Redén, 80 röster
Timo Nurmos, 43 röster
Jerry Riordan, 7 röster
Björn Goop, 2 röster

Årets kusk:
Björn Goop, 71 röster
Örjan Kihlström, 44 röster
Ulf Ohlsson, 12 röster
Carl Johan Jepson, 4 röster

Årets komet:
Emilia Leo, 106 röster
Magnus A Djuse, 16 röster
Marc Elias, 7 röster
Rebecca Dahlén, 3 röster

Årets tvååring:
Belker, 100 röster
Bythebook, 20 röster
Global Adventure, 9 röster
Trix on Line, 2 röster

Årets treåring:
Conrads Rödluva, 96 röster
Inti Boko, 18 röster
Global Welcome, 10 röster
Betting Gangster, 7 röster

Årets fyraåring:
Who’s Who, 82 röster
Mellby Free, 39 röster
Selmer I.H., 5 röster
Villiam, 4 röster

Årets äldre:
Readly Express, 130 röster
Heavy Sound, 1 röst
Makethemark, 1 röst
Pastore Bob, 0 röster

Årets sto:
Conrads Rödluva, 66 röster
Mellby Free, 58 röster
Darling Mearas, 4 röster
Run Chica Run, 3 röster

Årets kallblod:
Månprinsen A.M., 77 röster
Tekno Eld, 29 röster
Eld Rask, 23 röster
Stjärnblomster, 2 röster

Läs även: Hästgalan: Readly Express tog hem Årets Häst

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Hambo-vinnaren Atlanta - säljs på auktion
Nästa nyhet
Hambo-vinnaren Atlanta – säljs på auktion

Hambo-vinnaren Atlanta – säljs på auktion

Sugen på att köpa en travare i världseliten? Förra årets Hambletonian-vinnare Atlanta säljs på auktion. Utrops-priset: en halv miljon dollar.

Kanadensiska Atlanta blev det första stoet på 22 år som vann Hambletonian när hon i fjol korsade mållinjen som etta. Totalt i karriären har hon hittills travat in drygt 1,1 miljoner dollar, eller cirka 10,6 miljoner kronor, och förbereds för en högintressant tävlingssäsong i år som fyraåring.

Nu kan Atlanta bli din. Hästen finns nämligen ute på internet-auktionen OnGait till försäljning för högstbjudande – med ett utropspris på en halv miljon dollar. Auktionen stänger på fredag den 15 februari klockan 13.00 lokal tid. Anledning till försäljningen är en tvist mellan de nuvarande ägarna, enligt auktionisten. Atlanta ägs av bland andra hästens tränare Rick Zeron, som tidigare i år fick ett halvårs avstängning på grund av flertalet brott mot regelmentet.

Länk till auktionen på OnGait.

Läs även: Falska etiketter – Rick Zeron stängs av ett halvår

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svenskarna tjänade 44 miljoner i Frankrike 2018

Travtips

Tips Eskilstuna 19 augusti: Perfekt uppgift för Maximus M.M.

Travtips
måndag 15.53, 19 augusti
Eskilstuna heter veckans första spelbana och vi har flera sportsligt ordinära lopp att försöka bena ut. En del hyggliga spelobjekt anser jag mig ha vaskat fram och jag har en salig blandning av vinnare och platsspel. Någon från ledningen men en hel del fak...
Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
söndag 13.04, 18 augusti

Tips Tingsryd 18 augusti: Det blir åka av för Dragster

Spelredaktör Daniel Olsson
Travtips
fredag 15.55, 16 augusti

Tips Örebro 17 augusti: En riktigt het vinnare!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
fredag 15.54, 16 augusti

Tips Örebro 16 augusti: Smokey Herman spetsvinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
torsdag 15.38, 15 augusti

Tips Bergsåker 15 augusti: Laxfaks i comeback!

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
onsdag 13.39, 14 augusti

Tips Solvalla 14 augusti: Toppkväll – med ett coolt spel

Spelredaktör Mattias Ludvigsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
fredag 13:07, 16 augusti 2019

Publiken har övergivit våra storbanor

VÄDERSTAD: Det blev en tur till Väderstad på fredagsmorgonen. Snart på väg hem igen. Publiksiffror Storbanorna har allvarliga problem med att locka publik till sina större travarrangemang. Åby kom upp till 4 000 personer under sitt ”Åby Stora Pris”. Den sä...
Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
fredag 13:01, 10 maj 2019

Spelkrönika Åby 11/5: Jag spelar mot favoriten i Kungapokalen!

Åbytravet bjuder på topptävlingar den här lördagen med pokalloppen för de bästa fyraåringarna som given sportslig höjdpunkt. De två huvudloppen känns ganska så förutsägbara, men loppen runt dessa är betydligt mer öppna och spelvänliga och jag skulle faktis...
Spelredaktör Daniel Berglund

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson