⏱️Twitter-svepet

Who’s Who – uppmärksammad även i Frankrike
Pasi Aikios Who’s Who tog hem segern i Jubileumspokalen. Något som förstås också skapat rubriker i Frankrike. Särskilt som man nu deklarerar att nästa stora mål är Prix d’Amérique…


Matteus möter Robert Bergh
”Samtalet som kanske berört mig mest”, säger Matteus Lillieborg om sitt möte med Robert Bergh. Se till att inte missa senast delen av podden Hovatryck på atg.se.


Australisk synvinkel på de omdebatterade drivningarna
”En hjälp för kusken, men absolut inte för att skada hästen”. Den heta debatten om drivningar i travsporten finns även i Australien (tre videor).


…och så ett lite annorlunda ”reff”
Sätten att reffa ett travlopp är många. Det här är en version…

redaktionen@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Who’s Who hann fram i Jubileumspokalen

Who’s Who hann fram i Jubileumspokalen

Who’s Who är onekligen inte vilken häst som helst. Efter en rykande avslutning och klassisk inmåttning av Örjan Kihlström satt Pasi Aikios guldklimp på linjen i Jubileumspokalen. Nu börjar satsningen mot Prix d’Amérique i vinter.

I fjol utklassade han motståndet i Derbyt. I år har Who’s Who växt ytterligare en klass. Vid onsdagens utsökta kväll på Solvalla, infriade han favoritskapet i Jubileumspokalen för den femåriga eliten. En seger värd en miljon kronor.

– Det är en jättefin häst. Vi fick ett bra lopp i dag och en bra rygg att gå i. Det var knappt vi kom förbi honom till slut, men vi hade marginalerna på vår sida, sa Örjan Kihlström i vinnarcirkeln efter sin femte seger i loppet.

”Hade marginalerna på vår sida”
Örjan Kihlström i vinnarcirkeln

Och det var verkligen ett perfekt lopp som Örjan Kihlström kunde bjuda ”Maharajah-kopian”. Han hittade tredje utvändigt från sitt bakspår, medan Gretzky B.R. anförde fältet i rask fart; 08,3 första 500 och 10,4 vid varvspasseringen. 600 meter från mål fick Fredrik B Larsson bakom Milliondollarrhyme, byta andra utvändigt mot tredjespår när dödenstravande Selmer I.H. felade och Vincero’ Gar hittade loss från vinnarhålet.

Who’s Who fick därmed en delikat rygg att gå på genom sista svängen och det var först vid utgången av den samma som Kihlström sände sin springare till anfall. Fast Milliondollarrhyme är ingen enkel häst att plocka ned i en upploppsstrid; Elitlopps-finalisten stred helhjärtat till linjen men precis före mål fick Who’s Who nosen först efter en vindsnabb avslutning.

– Fasen, vad bra han var. Och Örjan, han är grym. Jag älskar den här hästen, han betyder mycket för oss. Det är en häst som vi haft hela tiden och han har utvecklats så här, det är jäkligt häftigt, sa tränaren Pasi Aikio i ATG Live.

”Jag älskar den här hästen”
Pasi Aikio i ATG Live

Segertiden för Who’s Who stannade vid 1.11,1a/2140 meter. Milliondollarrhyme tapper som tvåa och trea i mål Conrad Lugauer med Norton Commander som spurtade snyggt invändigt över upploppet, inte långt från toppduon.

Jubileumspokalen var det här årets stora mål för Who’s Who, men i framtiden hägrar ännu större utmaningar. Tanken är att gå i pappa Maharajahs hovspår och ladda mot Vincennes vintermeeting med Prix d’Amérique som det stora målet.

– Det är klart, vi måste ju försöka. Det känns som att han har några växlar till, det ska bli spännande.

Peter Untersteiners Heart of Steel blev fyra efter en god avslutning, medan Perfect Spirit lade beslag på femtepriset. För Villiam lyckades det dock inte alls i denna årets andra start. Efter en dryg inledning i spåren, backades hästen sist men galopperade och diskades in på sista bortre långsidan.

Läs även: Ecurie D – på världsrekord
Läs även: Uza Josselyn omutlig från spets i Sto-EM

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Ecurie D - på världsrekord
Nästa nyhet
Ecurie D – på världsrekord

Ecurie D – på världsrekord

Ecurie D. är en häst men en enorm talang. Sjätte segern på lika många starter kom i Big Noon-Pokalen där han putsade världsrekordet trots en resa hela vägen i dödens.

Har du inte redan gjort det, så lägg namnet Ecurie D. på minnet. Den danskfödde och av Jean-Pierre Dubois uppfödde Infinitif-sonen tycks ha en närmast obegränsad talang. Även efter Big Noon-Pokalen på Solvalla är Frode Hamre-träningen obesegrad. Och redan innehavare av ett världsrekord.

Det blev inget enkelt lopp för storfavoriten. Ecurie D., som faktiskt felat i en återkallad start, klev iväg mot dödens och fick där vandra hela loppet igenom. Ledande stallkamraten High Into the Sky var ett slaget byte när man mötte upploppet, men bakom kom löftet Upset Face med en allvarligt ställd fråga. Den förvisade dock Ecurie D. som för sin körsven Björn Goop höll undan säkert i slutstriden.

– Det är en jättefin häst. Det var lite annorlunda förutsättningar i dag, men bra hästar reder ut det. Det gick lite för fort i början och jag hade de värsta konkurrenterna i ryggen, men han var tapper. Lite stum till slut men svarade ärligt, sa Björn Goop i ATG Live.

För Ecurie D. var det här sjätte segern i sjätte starten. Segertiden stannade vid 1.12,2 över 1640 meter. En notering som förbättrade världsrekordet för treåringar på kort distans med volstart med hela sex tiondelar. Förstapriset bestod av 300 000 kronor.


Captain Morgan fångade in ”Piraten”

On Track Piraten gick ett starkt lopp i kvällens stayerlopp då han ledde avancemanget i tredjespår med varvet kvar. Greppet om ledande Global Unspoked kopplades enkelt, men från en resa i tredje inner hade Captain Morgan också hittat loss. Norrmannen styrd av Åsbjörn Tengsareid avslutade starkast och fångade in ”Piraten” på linjen. Anders Lundström Wolden tränar vinnaren som noterade 1.14,5/3140. Trea i mål en raketspurtande Uppohoppa.


Spets och slut för Quarica

Kim Moberg var resolut bakom Quarcia, något som resulterade i en välförtjänt seger för det fyraåriga stoet i Berndt Lindstedts lopp. Quarcia tog sig till ledningen in mot första sväng och såg till att hålla favoriten Bear Bahareh utvändigt om sig. Från spets blev vägen mot segern enkel; Quarcia kunde vinna ohotad på 1.14,0a/2140. Tränar gör Rommes Roger Forslund.


Troll Solen hedrade Jäntungen

Troll Solen mötte de bästa som trea i Norskt Mästerskap senast och att sexåringen är något att ta på allvar, visade han verkligen i Jäntungens lopp för kallbloden. Troll Solen, körd av Magnus Teien Gundersen, synade dödens tidigt men avgjorde ändå på rejält sätt till slut mot den ivrigt uppvaktande G. Jerken. 1.22,6/2160 gick vinnaren som tjänade 200 000 kronor.


Lekande lätt för Ultimaluna Grif

Ultimaluna Grif fick segerraden bruten senast, men i Queen L:s lopp påbörjades en ny. Segern för favoriten blev väldigt lätt efter ett fint lopp av Alessandro Gocciadoro. Ultimaluna Grif kröp ned i rygg ledande Stonewashd Diamant, fick luckan in mot upploppet och avgjorde åkande mot den samma och Hope And Dreams. 1.13,3a/2640 visade vinnaren.


Fjärde raka för Ladyofthelake

Ladyofthelake trivs ypperligt under sadel. Med Anna Erixon som sällskap tog det nioåriga stoet en överlägsen viktoria i montéloppet. Ladyofthelake kom fram i dödens efter 800 meter och hade avgjort loppet redan vid ingången av sista sväng. Hästen som tränas av Lise-Lotte Nyström tog här sin fjärde raka i monté och klockades till 1.13,0a/2140.


Stenhårt i Wallenius Cup

I Wallenius Cup för treåriga ston blev det stenhårt. Till och med så stenhårt att det inte gick att urskilja en vinnare. Favoriten Sashay My Way gick en rejäl avslutning och skaffade sig greppet, men längst ute i banan flög Dontlooseallmoney och Jim Oscarsson för att möta upp Kolgjini-travaren på mållinjen. Dött lopp på segertiden 1.12,1a/1640.


Dreammoko – på svenskt rekord

Franske stjärnan Dreammoko gjorde regidebut för Björn Goop i ”Foxtrot”, ett inbjudningslopp för fuxar. Och det blev verkligen en munsbit för fjolårets Elitloppsfyra. Dreammoko hittade fram i tredje ytter, sändes till attack in på sista bortre och avgjorde i ett nafs. Sexåringen lämnade fältet med många, många längder på vägen mot första segern för året. 1.11,9/2180 visade klockorna – vilket var nytt svenskt rekord för utländska hingstar och valacker.

Läs även: Who’s Who hann fram i Jubileumspokalen
Läs även: Uza Josselyn omutlig från spets i Sto-EM

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Uza Josselyn omutlig från spets i Sto-EM
Nästa nyhet
Uza Josselyn omutlig från spets i Sto-EM

Uza Josselyn omutlig från spets i Sto-EM

Det ska till mycket häst för att rucka på Uza Josselyn i ledningen. Åttaåringen stod för en mäktig insats i Sto-EM när hon ledde hela vägen på häftiga 1.10,5a full väg.

Schweiziskan Uza Josselyn är stenhård. Trots det tuffa loppet i Hugo Åbergs senast, var hon redo för nya stordåd direkt. Segern i European Championships for Mares på Solvalla togs högst välförtjänt. Från ledningen gick det inte att besegra René Aebischers merca.

– Hon är otrolig alltså. Det loppet som hon gjorde i Åbergs senast är det inte många märrar som tar sig igenom, men hon studsar tillbaka direkt. Det är nästan så man blir tårögd. Förmodligen är hon det bästa sto som jag kört, en riktig lejoninna, sa Erik Adielsson i ATG Live.

”Man blir nästa tårögd”
Erik Adielsson i ATG Live

Uza Josselyn hade ett perfekt läge i bricka två bakom bilen. Det såg hon och driver Erik Adielsson förstås till att utnyttja på bästa sätt. Love You-dottern smackade till ledningen och öppnade första 500 efter 07,2. Men tempot skulle hållas fortsatt högt uppskruvat; ingen skulle släppas in i matchen. 10,8 på varvet blev till underkant 10,5 vid passeringen 1500 meter.

Mellby Free hade fått den mindre angenäma uppgiften att trava i dödens och när man nådde in på upploppet fick Björn Goops toppmärr erkänna sig besegrad. I stället var det franska flygmaskinen Bahia Quesnot som kom med en rykande avslutning, men då var Uza Josselyn redan i mål.

Segertiden strålande 1.10,5a över 2140 meter. Uza Josselyn bättrade på sitt segerkonto med 900 000 kronor. Bahia Quesnot skördade som tvåa en ny fin framgång på nordisk mark, medan Gina Schermer lade beslag på tredjepriset efter en resa hela vägen i rygg på vinnaren. Mellby Free femma i mål, sedan hon fått släppa förbi sig en vilt spurtande Vanesia Ek.

Läs även: Ecurie D – på världsrekord
Läs även: Who’s Who hann fram i Jubileumspokalen

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Muscle Hustle flyttas till USA - och Svanstedt
Nästa nyhet
Muscle Hustle flyttas till USA – och Svanstedt

Muscle Hustle flyttas till USA – och Svanstedt

Muscle Hustle trivs inte i Sverige – så nu återvänder han till födelselandet USA. Där ska han tränas av Åke Svanstedt.

Sexårige jänkaren Muscle Hustle har tävlat för Robert Bergh sedan fyraåringssäsongen och har på sin meritlista bland annat silver både från Sprintermästaren och Åby Stora Pris. Men samtidigt har man inte fått den utdelning som man hoppats på för den fartfyllde amerikanen.

Därför flyttas Muscle Hustle nu till USA. Det berättar tränaren och delägaren Robert Bergh för Travronden. När hästen återkommit till Nordamerika – ska han gå i träning hos Åke Svanstedt.

– Han har varit en otrolig besvikelse här, det passar honom inte så beslutet har vuxit fram under sommaren. Vi väntar på något prov och så men tanken är att han åker på tisdag. Sedan väntar karantän där borta och Åke får själv välja när han vill ta ut honom, kanske blir det nästa år, säger Robert Bergh till Travronden.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Derby-dags: Så avgörs uttagningarna

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson